Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė sutiko DELFI papasakoti, kokių komplikacijų labiausiai baiminasi patys medikai ir kurios jų – pačios pavojingiausios, pasiglemžiančios tiek motinos, tiek kūdikio gyvybes.

- Gerb. Kornelija, kokios komplikacijos dažniausiai įvyksta gimdymo metu?

- Pirmoji didelė komplikacijų grupė, kurios baiminasi medikai – tai eklampsija – vadinamieji gimdyvės traukuliai. Tačiau prieš tai turi būti pakilęs kraujospūdis, baltymas šlapime. Kartais moteris ilgai nesilanko konsultacijoje, manydama, kad tinti bei mažiau šlapintis yra normalu. Prieinama iki tokios būsenos, kai prasideda smegenų pabrinkimas ir įvyksta eklampsija. Ši komplikacija būdinga visoms šalims, ji žinoma visame pasaulyje. Tada jau sunku išgelbėti ir motiną, ir vaisių, mat situacija būna labai sudėtinga. Kraujas taip skystėja, kad jo neįmanoma sukrešinti, ir po gimdymo prasideda didelis kraujavimas. Po to gali sekti kepenų, inkstų, kraujotakos pakitimai ir dėl to, net jei traukuliai yra suvaldomi, kartais juos lydi kraujavimai.

Kornelija Mačiulienė
Kita komplikacija, kurios ne bijome, o mokame su ja tvarkytis, numatome, jei moteris atvyksta laiku – tai kraujavimai po gimdymo. Jie būna įvairūs, norma yra iki 400 ml kraujo, atsižvelgiant į moters svorį. Yra imamasi visų priemonių, kad moteris daug nenukraujuotų. Tačiau nutinka, kad nėra įgimto kraujo krešėjimo faktoriaus ir jis nėra nustatytas, kai prasideda visos komplikacijos, netekto kraujo kiekį bandoma atstatyti tirpalais, krauju. Su šia komplikacija didelių pastangų dėka susitvarkome.

Toliau yra visos sepsinės komplikacijos, kurios sukelia injekciją ir gali baigtis letaline išeitimi. Dažnai manoma, kad tai yra hospitalinė infekcija, tačiau ji gali įvykti ir moters organizme. Jei moteris iki gimdymo sirgo, pavyzdžiui, inkstų patologija, augo streptokokai ir jie buvo negydyti, buvo dažnos plaučių ligos, tai gali sąlygoti po gimdymo įvykstančias sepsines komplikacijas.

Pati sudėtingiausia ir fatališkiausia komplikacija, nuo kurios neapsakomai sunku išgelbėti ir retai pavyksta – tai embolija vaisiaus vandenimis, kai vaisiaus vandenys patenka į kraujotaką. Gimdoje ir visur kraujagyslės yra gana plačios, stambios, kadangi reikia maitinti vaisių. Todėl vandenys gali patekti į moters kraujo apytaką. Vaisiaus vandenyse yra vaisiaus odos dalių, plaukelių, ir kai jie pradeda cirkuliuoti kraujo apytakoje, pasidaro visiškai nekrešantis kraujas. Pirmiausiai sutrinka kvėpavimo funkcija, visiškai nėra deguonies nei motinai, nei vaisiui. Iš visų taškų, kur yra atvira žaizda, prasideda nesustabdomas kraujavimas. Dažniausiai iki šio kraujavimo net neprieinama, nes moteris, deja, uždūsta iki tol ir neįmanoma jai niekuo padėti, mat visi organai pažeidžiami iš karto – ir plaučiai, ir kepenys. Juk vaisiaus vandenimis praskiestas kraujas prateka pro visus organus. Tai yra fatališka komplikacija, kurios beveik neįmanoma niekada sustabdyti – nei pas mus, nei kur kitur pasaulyje.

- Statistika rodo, kad mirtimi šios komplikacijos baigiasi vis rečiau.

- Noriu, kad moterys į gimdymą žiūrėtų labai rimtai. Gimdymas – ne vien džiaugsmas, tačiau ir komplikacijų tikimybė. Jų būna ir dar geriau išsivysčiusiose šalyse nei Lietuva. Šalies socialinis gėris, visuomenės išsivystymo lygis yra matuojamas gimdyvių ir naujagimių mirtingumu. Jei jis žemas, tai reiškia, kad ta šalis turi gerą socialinę, medicininę ir ekonominę padėtį. Mūsų šalyje tokių mirčių būna labai retai ir praktiškai visos būna neišvengiamos. Nemanau, kad Kauno klinikose galėtų būti kažkas nepadaryta, kai jie turi visą mokslą, geriausias technologijas ir ilgametę patirtį turinčius gydytojus vienoje vietoje.

Naujagimių mirčių statistika

- Kiek šios aukščiau išvardintos komplikacijos pavojingos motinai ir kūdikiui? Kodėl ne visada pavyksta išsaugoti bent vaiko gyvybę?

- Dėl paskutinės komplikacijos neįmanoma išgelbėti ne tik mamos, tačiau ir kūdikio, nes viskas vyksta labai greitai. Sepsinės komplikacijos būna dažniausiai po gimdymo, tačiau vaikelis irgi gali susirgti. O dėl eklampsijos – kai moterį atveža į priėmimo kambarį, dažniausiai stabilizuojame jos padėtį ir dar spėjame kūdikį išgelbėti. Tuo metu embolija yra tokia galinga invazija vaisiaus vandenų, kad žūsta viskas – moteris, jos organai, ir vaisius. Juk jei nebūtų filtrų, kateterių ir nutiktų oro embolija, žmogus iškart mirtų. Vaisiaus vandenų embolija yra dar sudėtingesnis atvejis. Jei medikams duotų 15 minučių, jie tikriausiai sugebėtų suvaldyti situaciją, tačiau čia yra sekundžių reikalas – jei vandenys patenka, visi organai paralyžiuoti. Dėl to nebeįmanoma išgelbėti ir vaisiaus.

Jei moteris lankosi konsultacijose, ji supažindinama su planu, kiek dažnai reikia pasirodyti, į ką atkreipti dėmesį. Be to, ruošiantis gimdymui būtina prisiminti visas ligas ir apie jas informuoti atsakingus gydytojus. Dabar, pavyzdžiui, nėštumo metu dažnai išryškėja paveldėtas diabetas, kur anksčiau niekada nebuvo. Viską apie save reikia žinoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (241)