12 700 britų moterų sveikatos duomenis išanalizavę mokslininkai padarė išvadą, kad per daug laiko sėdint padidėja mirties rizika, informuoja independent.co.uk.

Toms tyrimo dalyvėms, kurios apibūdino save kaip nenuoramas, mirties rizika nepadidėjo, net jei jos daug laiko praleisdavo sėdėdamos.

Viena iš tyrimo vadovių profesorė Janet Cade teigė: „Nors reikalingi išsamesni tyrimai, kyla klausimas, ar galima peikti žmogų už nesugebėjimą susikaupti, jei tai iš esmės naudinga sveikatai.“

Net ir fiziškai aktyvūs suaugusieji gali iki 15 val. kasdien praleisti sėdėdami, teigia tyrėjai.

Pertraukėlės sėdint yra naudingos sveikatai, pvz., mažėja kūno masės indeksas.

Tyrėjai apklausė tyrimo dalyves, kiek laiko per dieną jos praleidžia sėdėdamos, kiek laiko skiria sportavimui, kaip maitinasi, kiek alkoholio suvartoja, ar rūko.

Toms moterims, kurios nelaiko save nenuoramomis ir per dieną sėdi septynias ar daugiau valandų, 30 proc. padidėja mirties dėl bet kokios priežasties rizika.

Nenuoramoms, kurios daug laiko praleidžia sėdėdamos, mirties rizika nepadidėja.

Tyrimas aprašytas leidinyje „American Journal of Preventive Medicine“.

Vienas iš tyrėjų daktaras Garethas Haggeris-Johnsonas teigė: „Mūsų rezultatai palaiko išvadą, kad ilgas sėdėjimas be pertraukos nesveika, o nenuoramos daro pertraukėles, ir tai naudinga sveikatai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)