Tai reiškia, kad visos pirminės psichikos sveikatos priežiūros paslaugas teikiančiose įstaigose gerės šių paslaugų prieinamumas ir žmonėms bus lengviau gauti reikiamą gydymą.

Tai numatyta SAM parengtame Vyriausybės nutarimo projekte, kuriam Ministrų kabinetas ir pritarė. Nuo šiol visų komandoje dirbančių specialistų paslaugos privalės būti teikiamos bent 6 valandas per dieną, tai leis ženkliai sumažinti eiles.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, iki šiol konkretūs darbo trukmės reikalavimai galiojo tik gydytojui psichiatrui ir slaugytojui. Nuo šiol šie reikalavimai įsigalios ir kitiems komandoje dirbantiems specialistams – medicinos psichologui bei socialiniam darbuotojui.

„Reali situacija yra tokia, kad šiuo metu gauti psichikos sveikatos priežiūros paslaugas yra sudėtinga, o kai kuriose gydymo įstaigose jų gali tekti laukti daugiau nei mėnesį. Tokia yra realybė, o žmonės taip ilgai negali laukti šių paslaugų, nes juk jų apskritai nebereikėti. Tad mūsų tikslas yra labai paprastas – padėti žmonėms kuo greičiau gauti profesionalią emocinę pagalbą iš reikiamų specialistų. Būtent todėl būtina gerinti šių paslaugų prieinamumą, kas tikrai padės išgelbėti ne vieną gyvybę“, – sako ministras A. Veryga.

Švietimo ir mokslo ministerija atkreipia dėmesį, jog svarbu, kad gerėja psichikos sveikatos priežiūros specialistų prieinamumas. Tai labai aktualu ir švietimo įstaigoms. Pasak švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės, siekiant užtikrinti sveiką emocinį klimatą, turime užtikrinti ir pagalbą, kad ji būtų kokybiška ir lengvai pasiekiama.

Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorės Onos Davidonienės teigimu, šiuo metu tokias paslaugas šalyje teikia 114 gydymo įstaigų ir daugiau nei trečdalis iš jų neužtikrina pakankamo paslaugų prieinamumo. Tad laukimo trukmė yra labai ilga, tokia situacija susidaro dėl to, kad kai kurie specialistai dirba ne kasdien, o vos po kelias valandas 1–2 dienas per savaitę. Todėl žmonėms tampa sudėtinga, o kartais visai neįmanoma gauti paslaugų laiku.

„Užtikrinti, kad paslaugas teiktų visa specialistų komanda svarbu dėl to, kad psichikos sveikatos priežiūros paslaugos būtų kokybiškos, atitiktų pacientų poreikius ir lūkesčius, taip pat būtų teikiamos reikiama apimtimi ne tik gydymo paslaugos, bet ir psichologinė, psichosocialinė, pagalba, kuri yra būtina žmogaus psichikos sveikatai sugrąžinti ir palaikyti“, – teigia O. Davidonienė.

Tikimasi, kad įsigaliojus naujajai tvarkai, laukimo trukmė ženkliai sutrumpės ir žmonėms bus efektyviau suteikiama būtina emocinė pagalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)