Mokslininkai nustatė, kad šis gėrimas skatina budrumą, padeda susikaupti ir paspartina reakcijos laiką.

Dar geriau tai, kad, skirtingai nei išgėrus kavos, norimas poveikis juntamas ne trumpą laiką, o net kelias valandas. Tai reiškia, kad tie, kurie pusryčiams išgeria stiklinę apelsinų sulčių, dienos viduryje rečiau jaučiasi pavargę ir apsnūdę.

Redingo universiteto mokslininkai atliko įdomų tyrimą, kuriame dalyvavo 24 jauni vyrai. Vieną dieną jie gėrė apelsinų sultis, o kiti – saldų vandenį, kuris skoniu ir spalva priminė apelsinų sultis.

Paaiškėjo, kad tomis dienomis, kai gėrė tikras apelsinų sultis, tyrimo dalyviai lengviau susikaupdavo, jų reakcija buvo spartesnė. Svarbu tai, kad teigiamą apelsinų sulčių poveikį tyrime dalyvavę savanoriai juto ir po šešių valandų, skelbiama „European Journal of Nutrition“.

Manoma, kad kone stebuklingų savybių apelsinų sultims suteikia flavonoidai – sveikatai naudingi organiniai junginiai, kurių apstu vaisiuose ir daržovėse (jų itin gausu citrusiniuose vaisiuose ir uogose).

Mokslininkai sako, kad flavonoidai gerina kraujotaką smegenyse ir palengvina informacijos dalijimosi procesus smegenų ląstelėse.

Jau anksčiau mokslininkai nustatė, kad apelsinų sultys naudingos smegenims, tačiau šiame tyrime savanoriai apelsinų sultis kiekvieną dieną gėrė daug savaičių.

Naujausias tyrimas atskleidė, kad, norint gauti maksimalią naudą, užtenka per dieną išgerti vos 240 mililitrų apelsinų sulčių. Tyrimo metu buvo geriamos parduotuvėje pirktos apelsinų sultys su minkštimu.

Mokslininkas Danielis Lamportas sako: „Išgėrus 240 mililitrų apelsinų sulčių, budrumas ir geresni kognityviniai rodikliai fiksuoti net ir po šešių valandų. Tai puikus pasirinkimas pusryčiams, galintis padėti ilgiau išsaugoti budrumą ir darbingumą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)