Maistą įvertino prastai

Iš tų ligoninių, kur tikrinome maistą, Utenoje vaizdas buvo prasčiausias. Maistas čia skurdus. Pietums žmonės gavo po vieną balandėlį su bulvėmis, buvo duota duona, kopūstų sriuba“, – tikrinimą komentavo SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas, komisijos pirmininkas Almantas Kranauskas.

Utenos ligoninės pacientai tądien pusryčiams gavo daktariškos dešros, duonos ar batono su tepiuoju riebalų mišiniu.

A. Kranauskas pasakojo, jog šioje įstaigoje maistas gaminamas samdomos įmonės darbuotojų.

„Matyt, skelbiamas konkursas ir ši įmonė laimi dėl mažiausių kainų. Atitinkamai kainą tiekiamas ir maitinimas“, – pasakojo A. Kranauskas.

Almantas Kranauskas

Utenos ligoninės atstovai perdavė, kad maisto gaminimas vienam asmeniui šioje įstaigoje kainuoja 3,84 eurus. Tačiau į šią kainą įeina viskas – personalo atlyginimas, patalpų išlaikymas ir kt.

Kiek šioje ligoninėje išleidžiama vienam žmogui pamaitinti per dieną, įstaigos vadovai kol kas neatskleidė.

A. Kranauskas sako, jei Kauno klinikinėje ligoninėje ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, kur maisto kokybė buvo ganėtinai gera, produktams per dieną išleidžiama apie 1,5 Eur, tikėtina, kad Utenos ligoninėje maistui išleidžiama mažiau.

Maistas visuomet vėsus

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Utenos ligoninėje tikrino patalpų, kur gaminamas maistas, higieną bei pagamintų ir ligoniams patiektų patiekalų temperatūrą.

Patalpos – higieniškos, tačiau maisto temperatūra – nepakankama.

Utenos ligoninės maistas

„Nors maistas gaminamas vietoje, patiekalų temperatūra patiekus pacientams buvo žemesnė, negu turėtų būti. Pacientai skundėsi, kad maistas visada vėsus, – pasakojo A. Kranauskas. – Pacientai turėjo ir kitų pretenzijų. Nors žmonės ten paprasti, tačiau sakė, jog namuose maitinasi geriau, visi skundėsi, kad visai negauna daržovių, vaisių, maistas sūrus.“

Ligoniai čia gauna kopūstų arba burokėlių, kasdien gauna tokias pat sriubas, arbata visuomet būna saldinta.

Ligoninės vadovybė ginasi maisto skurdumu, nes žmonės šioje įstaigoje praleidžia tik kelias dienas.

Tiekiamas maistas neatitinka valgiaraščio

Personalas komisijai pateikė valgiaraštį, pagal kurį gaminamas maistas – maisto medžiagų ir kalorijų kiekiai ten nurodyti atitinkantys reikalavimus, tačiau, pasak A. Kranausko, pacientams patiekiami patiekalai valgiaraščio neatitinka.

„Popieriuje parašyta viena, o realybė visai kitokia. Jei yra taip iš tikrųjų, tai labai negerai, – sakė A. Kranauskas. Žinoma, žmonės, valgydami tokį maistą nenumirs iš bado, nesuliesės, bet maistas ten prastas.“

Utenos ligoninėje maistą gaminanti įmonė taip taupo, jog ligoniams neduoda įrankių, puodelių.

„Žmonės šiuos dalykus į ligoninę turi atsinešti patys. Jei neturi – tuomet duoda ligoninė. Viskas iš taupumo. Įmonė nori laimėti, tai turi pasiekti konkuruojančią kainą“, – komentavo A. Kranauskas.

Utenos ligoninės maistas

Maistą tieks pagal reikalavimus

Maisto tikrinimo komisijos pirmininkas A. Kranauskas sakė, jog patikrinimų imtasi dėl siekio per šiuos metus patvirtinti naujus maitinimo reikalavimus ligoninėms. Iki šiol gydymo įstaigoms buvo skiriamos tik rekomendacijos, kurių laikytis nebūtina.

Vienas iš reikalavimų ligoninėms – daržovės turės pacientams būti tiekiamos kasdien, kelis kartus per dieną. Taip pat bus siekiama, kad pacientai gautų ne tik angliavandenių (jų iki šiol ligoninėse pacientai gauna daugiausiai), bet ir reikiamą kiekį riebalų, baltymų, taip pat bus nustatytas cukraus, druskos kiekis. Iki šiol ligoninės vaikėsi rekomenduojamo dienos kalorijų kiekio – apie 2 000 kcal (priklausomai nuo lyties, amžiaus, svorio ir ligos), dabar bus akcentuojamas maisto pilnavertiškumas.

Ligoninių maisto tikrinimo ir vertinimo komisija šiemet dar planuoja aplankyti kelias dešimtis ligoninių.

DELFI kviečia dalyvauti konkurse – siųsti ligoninių maisto nuotraukas ir laimėti 100 eurų vakarienei restorane. Nuotraukas galite kelti čia: delfi.lt/ligoniniumaistas.

Skaitytojų atsiųstos nuotraukos iš kitų ligoninių:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (582)