Su kiekvienais ankstesnio brendimo metais krūties vėžio rizika padidėja penkiais procentais. Harvardo medicinos mokyklos tyrimas, kuriame dalyvavo 5583 mergaitės nuo 9 iki 14 metų, nustatė, kad tos mergaitės, kurios kasdien išgerdavo daugiau kaip pusantros skardinės saldaus gėrimo, pirmųjų menstruacijų sulaukė 2,7 mėnesio anksčiau, negu tos mergaitės, kurios per savaitę išgerdavo dvi ar mažiau skardinių gazuoto gėrimo. 

Papildomai cukrumi saldinti gėrimai organizme didina insulino koncentraciją, kuri savo ruožtu padidina lytinių hormonų kiekį. Su didesniu lytinių hormonų kiekiu paprastai siejama ankstesnė menstruacijų pradžia. 

„Mūsų tyrimas prisideda prie augančio nerimo dėl plačiai paplitusio saldintų gėrimų vartojimo tarp vaikų ir paauglių“, - sakė profesorė Karin Michels. „Didžiausią rūpestį kelia vaikų nutukimas, bet mūsų tyrimas rodo, kad mergaitėms, vartojančioms daugiausia saldintų gėrimų, anksčiau prasideda pirmosios menstruacijos ir tai nepriklauso nuo jų kūno masės indekso“. 

„Tokie tyrimo rezultatai yra svarbūs tyrinėjant ankstesnį mergaičių brendimą, kuris pastebimas išsivysčiusiose šalyse, nes tokio ankstesnio brendimo priežastys didžia dalimi yra nežinomos“.

„Mūsų tyrimas rodo, kad su ankstesne menarche (pirmosiomis menstruacijomis) gali būti susijęs saldintų gėrimų vartojimas. Menarchės amžiui sumažėjus vienais metais, krūties vėžio rizika išauga 5 proc. Taigi 2,7 mėnesio sumažėjęs menarchės amžius taip pat turi šiokią tokią įtaką krūties vėžio rizikai“. „Vertėtų atkreipti dėmesį į saldintų gėrimų vartojimo įtaką sveikatai, nes, priešingai negu kitus menarchės veiksnius, saldintų gėrimų vartojimą galima kontroliuoti“, - pažymi profesorė. 

Tyrimas, skelbiamas žurnale „Human Reproduction“, nustatė, kad mergaitėms, išgeriančioms per dieną daugiau kaip 1,5 porcijos saldintų gėrimų, egzistuoja 24 proc. tikimybė, kad pirmosios menstruacijos joms prasidės vienu mėnesiu anksčiau. 

Tarp mergaičių, vartojusių daugiausia saldintų gėrimų, vidutinis pirmųjų menstruacijų amžius buvo 12 metų ir aštuoni mėnesiai, o tarp vartojusių mažiausiai saldintų gėrimų – 13 metų. Tyrimo pradžioje nė viena iš jame dalyvavusių mergaičių dar nesirgo menstruacijomis. 

Nors su ankstyvesne menstruacijų pradžia yra siejamas ir didesnis kofeino vartojimas, mokslininkai nustatė, kad bendras suvartoto cukraus ir kofeino kiekis jų rezultatų nepaaiškina: didžiausias kaltininkas buvo cukrumi saldinti gėrimai. „Šis tyrimas parodo, kaip svarbu, kad vaikai pereitų prie vandens. Neseniai ankstyvos menstruacijos buvo susietos su vaikų nutukimu, tačiau šis tyrimas demonstruoja, kad jos priklauso ir nuo kitų sutrikimų“, - pridūrė K. Michels.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)