Pačiai daktarei skaudžiausia, kai į ligoninę atvyksta sąmoningas pacientas, matyti, kad po kelių valandų mirs, bet nieko nebegali padaryti.

Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Žvėryno infekcinių ligų stacionare dažniausiai gydomi ūmūs smegenų ir jų dangalų uždegimai. „Pasireiškia karščiavimu ir labai dideliu galvos skausmu. Tačiau kaip greitai progresuoja, priklauso nuo sukėlėjo“, – pasakojo dr. D. Daiva Radzišauskienė.

Bakteriniai meningitai progresuoja labai greitai, žaibinė, dažniausiai meningokoko sukelta meningito forma ir per parą gali baigtis mirtimi. „Taip kad jei pasireiškia karščiavimas, odos bėrimas ir galvos skausmas, riekia skubiai į ligoninę“, - pabrėžė infekcinių ligų gydytoja.
Gyd. Daiva Radzišauskienė

- Dėl kokio aukštumo temperatūros jau reikėtų sunerimti?

- Jei aukštesnė nei 38. Tačiau ne visada priežastis – meningokokinė infekcija. Smegenų uždegimą gali sukelti ir pneumokokas, kurio atveju bėrimai pasireiškia rečiau. Ligoniams skauda galvą, vieniems tą pačią parą, kitiems po trijų pradeda trikti sąmonė. Pacientai tampa neramūs, sujaudinti, nebežino, kur yra. Tai irgi signalas, kad kuo greičiau reikia vykti į stacionarą.

Smegenų dangalų uždegimai – lengvesni, sąmonė netrinka. Pagrindinis simptomas, kad žmogus karščiuoja ir labai skauda galvą. Kartais prasideda pykinimas, vėmimas. Tuomet taip pat reikia vykti į ligoninę.

- Ką reiškia „labai skauda galvą“?

- Kad skausmas nepakeliamas, dešimties balų skalėje vertinamas 9 iš 10. Tačiau svarbus simptomas – karščiavimas, kuris migrenos ar kitų galvos skausmų atveju nebūdingas.

Jeigu pažeidžiami ne tik smegenų dangalai, bet ir pačios smegenys, ligoniui gali pasireikšti orientacijos, koordinacijos sutrikimai, pradėti trikti eisena, atsirasti drebėjimas, sutrikti sąmonė.

Koks smegenų uždegimas Lietuvoje – dažniausias?

-Be abejonės, erkinis encefalitas, kurį sukeli erkinio encefalito virusas. Tai – sunki liga, gydoma tik ligoninėse, kur yra intensyvios terapijos skyriai, nes pacientui gali sutrikti sąmonė ir paskui – kvėpavimas. Labai sunkių erkinio encefalito formų atvejų žmogų paralyžiuoja – vienam vieną galūnę, kitam visas keturias.

Sunkiausia forma, kai paralyžiuoja kvėpavimo raumenis. Tada žmogų reikia ventiliuoti.

Taip atsitinka ir susirgus kitais meningitais, tik tiek, kad jie – daug retesni. Pvz. labai sunkus herpetinis encefalitas, tačiau per metus pasitaiko tik vienas kitas jo atvejis. O štai erkinio encefalito apie šimtą atvejų per metus – vienais 80, kitais – iki 120.

Vienas sunkiausių emcefalitų – herpetinis.

- Herpio virusą nešiojamės beveik kiekvienas.

- Tačiau herpetiniu meningitu suserga labai mažai. Jeigu išlindo bėrimukas, nereiškia, kad žmogus susirgs herpetiniu encefalitu. Jo atveju dažniausiai to bėrimo net nebūna, tiesiog virusas aktyvuojasi smegenyse ir pažeidžia jas.

Herpetinis encefalitas pasireiškia tuomet, kai organizme esantis virusas pradeda sparčiai daugintis. Vadinasi, žmonėms reikia saugoti savo sveikatą, kad nenusilptų imunitetas ir žinoma, saugoti smegenis. Labai sunkiai encefalitais serga piktnaudžiaujantys alkoholiu ir kitomis psichotropinėmis medžiagomis.

- Pacientų artimiesiems sunkiausia susitaikyti su tuo, kad meningitas kerta ir pražudo staigiai. Sako, buvo jaunas, sveikas žmogus ir staiga – smegenų uždegimas, negalia, blogiausiu atveju – mirtis.

- Yra visokių meningitų. Kai kuriais atvejais žmogus gali ir pora savaičių karščiuoti, o gydytojai neranda priežasties. Kai kreipiasi į mus, paaiškėja, kad smegenų dangalų uždegimas. Tai ūmi liga, tačiau ne visiems vienodai staigiai pasireiškia: vieniems išsivysto per kelias dienas, kitiems per kelias savaites. Būna, kad lengvesnės formos praeina savaime. Žmogus pasikankina ir išgyja.

Atskira problema – įvežtiniai smegenų uždegimai. Plečiasi kelionių tinklas, pas mus atvyksta užsieniečių, mūsų žmonės keliauja į tolimus kraštus ir parsiveža įvairių virusų.

Pas mus gydėsi pacientas su japonišku encefalitu, kitam buvo diagnozuota uodų platinama Denge karštinė, kuri gali sukelti smegenų uždegimą.

- Ausies, net plaučių uždegimas nėra toks baisus, kaip smegenų, po kurio gali sutrikti protinė veikla. Trumpam ar visam laikui?

- Priklauso nuo kelių faktorių. Kuo žmogus jaunesnis, tuo geriau atsistato. Vyresniame amžiuje protinė veikla trinka ir nuo amžiaus, vystosi natūralūs procesai, tokie kaip smegenų atrofija. Todėl kuo vyresnis žmogus suserga, tuo sunkesnės galimos pasekmės.

Paralyžiaus atveju jaunesniame amžiuje ligonis taip pat lengviau atsistato, o jeigu žmogui per 80, labai sunkiai. Dar sudėtingiau, jei meningitu suserga turintys lėtinių ligų.

- Ką pažeidžia skirtingi meningitai ir kas gali būti jais persirgus?

- Mūsų smegenys labai sudėtinga anatominė struktūra ir kiekvienas virusas „mėgsta“ vis kitas sritis. Pvz., erkinio encefalito virusas „mėgsta“ tam tikrus požievio branduolius, o mūsų smegenėlės atsako už koordinaciją, judesių tikslumą. Pvz., kai žmogus pavartoja alkoholio, jis paveikia pirmąsias smegenėlės, todėl sutrinka jo eisena, koordinacija. Erkiniu encefalitu sergantys ligoniai taip pat gali priminti išgėrusius asmenis.

Herpetinis encefalitas „mėgsta“ smegenų žievės smilkininę skiltį. Herpes virusui pažeidus smegenis prasideda traukuliai, trinka protinė veikla. Visų encefalitų bruožas, kad vystosi smegenų pabrinkimas. Pabrinkus smegenims pažeidžiami gyvybiškai svarbūs centrai, nes smegenys reguliuoja visą kvėpavimo funkciją, širdies veiklą, kitas sistemas. Pradeda trikti sąmonė ir kvėpavimas. Tai – pagrindiniai dalykai, keliantys pavojų gyvybei.

Be to, virusai gali tiesiogiai pažeisti neuronus ar jų ataugas – vadinamą pilkąją ir baltąją medžiagą. Ir ne tik virusai – smegenis gali pažeisti bakterijos, parazitai.

- Kas tipišku atveju būna jūsų pacientams, kai atvyksta į ligoninę?

- Paprastai atvažiavę žmonės karščiuoja. Jei yra uždegimas, natūralu, juos vargina stiprus skausmas, kaip ir ausies ar kitų uždegimų atveju. Paskui prasideda pykinimas, vėmimas, pasireiškia tam tikri meninginiai simptomai – orientacijos sutrikimai, paralyžiai, traukuliai. Kliniškai liga gali reikštis labai įvairiai, bet standartas toks.

- Ar tiesa, kad pirminės grandies specialistai kartais nepastebi meningito pradžios?

- Be abejo, nes nėra specifinių simptomų. Kai uždegimas pasireiškia sąmonės sutrikimu, paralyžiumi ar traukuliais, daug kam aišku. Tačiau tie simptomai gali atsirasti ir po savaitės.

Kai kuriais atvejais anksti diagnozuoti smegenų uždegimų neįmanoma net darant vizualinius tyrimus. Pvz., magnetinis rezonansas pakitimus nebūtinai rodys, nes jie gali išryškėti ir po dešimties dienų.

Jei antrą ligos dieną gydytojas padarė kompiuterinę smegenų tomografiją ar magnetinį rezonansą ir nerado pakitimų, dar negalima sakyti, kad nėra ligos. Iš pradžių dvi tris dienas meningitas gali reikštis paprastu karščiavimu. Paskui pradeda skaudėti galvą. Tačiau šie simptomai būdingi daugybei kitų ligų: susirgus gripu, plaučių uždegimu.

- r tiesa, kad smegenų uždegimą gali išprovokuoti maudynės atviruose vandens telkiniuose?

Jeigu vandenys užkrėsti žmonių fekalijomis, per jas išsiskiria enterovirusai, o pet juos galima užsikrėsti meningitu. Kitais atvejais, užsikrečiama per nešvarias rankas. Jei žmogaus imunitetas nusilpęs, pakanka mažos dozės ir greičiau suserga. Peršalimas didina tikimybę susirgti bet kokia kita lig.

- Jei smegenų uždegimas nesireiškia specifiniais simptomais, kaip nustatomas?

- Kaip ir kitos diagnozės – atmetimo būdu, o pačią pirmą dieną jo ir neįmanoma nustatyti. Jei kyla įtarimų, pacientas stebimas, o kai atsiranda daugiau smegenų uždegimo požymių, atliekama juosmeninė punkcija – iš stuburo kanalo paimama skysčio, kurio tyrimas parodo, ar yra uždegimas.

Šis tyrimas labai svarbus ir gali būti atliekamas kiekvienoje ligoninėje. Iš smegenų skysčio galima išskirti uždegimo sukėlėją. Be jo nieko daug nepasakysi.

- Tačiau žmonės šio tyrimo bijo.

- Be reikalo, nes pati procedūra nėra kenksminga. Jeigu žmogų suparalyžiuoja ar sutrinka sąmonė – ne dėl punkcijos, o dėl ligos.

- Kaip tolesnį gyvenimą paveikia persirgtas meningitas?

- Priklauso nuo smegenų uždegimo sukėlėjo. Erkinio encefalito atveju iš mūsų stacionaro išeina tik apie 20 proc. visiškai pasveikusių žmonių, kiti siunčiami į reabilitaciją, išrašomas nedarbingumas.

Mirštamumas nuo bakterinio encefalito gali siekti 5 proc., o štai žaibinės meningokokinės infekcijos formos atveju mirštamumas labai didelis. Trečioje ligos stadijoje jis siekia apie100 proc. Jeigu žmogus serga lengviau, sunkiai gyja, tačiau pasveiksta.
Gyd. Daiva Radzišauskienė

- Kai žaibinės forma – nieko nebeįmanoma padaryti?

- Jei pirma stadija, dar įmanoma. Kuo anksčiau žmogus pradedamas gydyti antibiotikais, tuo tikimybė didesnė. Be to, nuo meningokoko B yra vakcina , tik ji nekompensuojama.

Dažniausiai mes susiduriame su jaunų žmonių mirtimis. Labai skaudu tai matyti, žinant kad yra galimybė tokių ligų išvengti. Tik tiek, kad skiepų kaina labai didelė. Reikia dviejų dozių. Viena kainuoja apie 145 eurus. Kita vertus, mada daugiau pinigų iš žmonių išplėšia, nei apsauga nuo ligų.

- Kokie smegenų uždegimo atvejai jums labiausiai įstrigę?

- Kai ligoninėje nuo erkinio encefalito labai staigiai mirė 44 metų pacientas, nors jo ligos forma net nebuvo sunki. Gulėjo ligoninėje, buvo sąmoningas, jau sveiko. Tačiau naktį staiga užgeso jo gyvybė. Autopsijos metu buvo nustatyta, kad kitų priežasčių nebuvo, tik viena – erkinio encefalito virusas pažeidė smegenis ir įvyko staigi mirtis.

Visi kiti įstrigę meningito atvejai buvo žaibinės meningokokinės formos. Kai jau atvyksta žmogus į stacionarą ir pagal tyrimus bei odos bėrimą matyti, kad išgelbėti nebepavyks. Žmogus kurį laiką dar būna visiškai sąmoningas, po kelių valandų netenka sąmonės ir miršta. Tai tikrai labai skaudūs atvejai. Ypač žinant, kad nuo abiejų minėtų susirgimų yra vakcinos.

- Artimieji dažnai pyksta, kad gydytojai kažko nepadarė, nenustatė.

- Reikia susitaikyti su tuo, kad nepaisant greitos diagnostikos ir teisingo gydymo pacientą gali ištikti mirtis ir dėl to ne gydytojai kalti. Kalta liga. Smegenų uždegimas – urgentinė diagnozė (reikialinga skubios pagalbos – DELFI) ir kiekvienas gydytojas tokį ligonį turi hospitalizuoti. Tačiau ne į paprastą ligoninę, bet ten, kur yra intensyvios terapijos skyriai.

Būna atvejų, kai diagnozė nustatoma vėlai, bet žmogus pasveiksta.

Pavėluotų atvejų pasitaiko, bet retai. Paprastai visi, pamatę bėrimą, iškart siunčia į infekcinę ligoninę. Mes dažniau matome atvažiavusiųjų be reikalo, tačiau niekada nesakome, kad nereikėjo važiuoti – geriau apsidrausti, nei atvykti per vėlai.

- Tik taip atrodo, ar pastaraisiais metais padaugėjo mirčių nuo žaibinių meningito formų?

- Visoms ligoms būdingi periodiniai svyravimai. Smegenų uždegimams taip pat. Dabar – sergamumo meningitais pikas.

Kai pradėjau dirbti, daug metų neteko susidurti su žaibinės meningokoko infekcijos atvejais, o nuo maždaug 2007 metų yra ir yra.

Šiemet jau 3 mirtys nuo bakterinio meningito

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis (ULAC), šiemet nuo bakterinio meningito jau mirė 3 žmonės. Pernai mirčių nuo šios ligos pavyko išvengti, 2013 metais nuo bakterinio meningito mirė vienas žmogus.

Mirčių nuo virusinio meningitų per pastaruosius trejus neregistruota.

Virusinio meningito atvejų statistika rodo, jog 2010 m. buvo registruoti 197 šios ligos atvejai, 2011 m. - 137, 2012 m. - 180, 2013 m. - net 547 atvejai, 2014 m. - 91.

ULAC duomenimis, 2013 metais registruotas ir sergamumo bakteriniu meningitu pikas – ši liga patvirtinta 80 pacientų, 2014 m. - tik 26.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)