Šiuo metu svarstoma galimybė teisę testuoti gyventojus greitaisiais antigeno testais suteikti ir vaistinėms. Vaistininkai sako, kad jau yra tam nusiteikę, bet laukia, kol Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengs tam reikalingus teisės aktus.

Prisidėti tikrai galėtų

„Sveikatos apsaugos ministerija jau yra parengusi pirmuosius teisės aktų projektus, kurie įgalintų išplėstinės praktikos vaistininkus ne tik vakcinuoti, bet ir testuoti pacientus greitaisiais koronovirusą nustatančiais testais (greitasis SARS-CoV-2 antigeno testas).

Vaistinės yra patrauklios gyventojams, nes jose būtų galima testuotis greitai ir patogiai, Lietuvoje vaistinių tinklas tikrai yra platus ir prieinamas pacientams. Todėl prie koronoviruso suvaldymo Lietuvos vaistinės galėtų prisidėti ne tik vakcinuojant, bet ir testuojant gyventojus. Turime infrastruktūrą, reikiamą kvalifikaciją, tad tikrai galime prisidėti“, – neabejojo Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Kristina Nemaniūtė-Gagė

Anot pašnekovės, šiuo metu sprendžiama, kas, kaip ir kur galėtų testuoti.

„Vėliau, tikiuosi, bus kalbama ir apie technines detales. Teikiame pastabas sprendimų priėmėjams, dalyvaujame diskusijose. Kai matysime visus teisės aktų projektus, bus galima plačiau šia tema kalbėti. Svarbiausias yra tiek testuojančių, tiek visų pacientų saugumas ir visų reikalavimų vaistinėms proporcingumas, kad jie nebūtų pertekliniai ir būtų sudarytos galimybės žmonėms kuo patogiau testuotis ir saugoti save bei savo artimuosius“, – portalui „Delfi“ kalbėjo K. Nemaniūtė-Gagė.

Testuotų ne bet kas

SAM Spaudos tarnybos patarėja Lina Zimnickienė taip pat portalui „Delfi“ patvirtino, kad ministerija rengia tesisės aktų pakeitimus, kuriais vaistininkams būtų suteikta galimybė tirti gyventojus dėl koronaviruso.

Tiesa, tai galėtų daryti ne visi vaistininkai.

„Tik išplėstinės praktikos vaistininkai galės atlikti greitąjį SARS-CoV-2 antigeno testą, imant tepinėlį iš nosies landų“, – patikslino L. Zimnickienė.

K. Nemaniūtė-Gagė sakė, kad paprastam vaistininkui šiuo metu yra suteiktos kitokios funkcijos ir teisės nei išplėstinės praktikos vaistininkui, kuris gavo licencijas vakcinuoti pacientus. Taigi, jos nuomone, matyt, tikslinga būtų eiti tuo keliu ir plėsti išplėstinės praktikos vaistininko kompetencijas nei keisti visą teisinę sistemą.

„Tačiau kartu reikėtų ieškoti sprendimų, kad kuo greičiau ir kuo daugiau vaistininkų galėtų tapti išplėstinės praktikos vaistininkais, galinčiais testuoti vaistinėse.

Labai noriu pasidžiaugti, kad vaistininkų, norinčių tapti išplėstinės praktikos vaistininkais, kurie šiuo metu vakcinuoja, ateityje testuos, o vėliau, tikiuosi, atliks dar daugybę kitų paslaugų, yra žymiai daugiau, nei šiuo metu universitetai gali apmokyti.

Vaistininkų, turinčių išplėstinės praktikos vaistininko licencijas, šiuo metu yra beveik 180, o artimiausiu metu mokymus baigs dar 40 vaistininkų. Tikiuosi, ateityje išplėstinės praktikos vaistininkų gretos dar labiau augs, nes norinčiųjų mokytis tik daugėja, taip pat matome, kad ir pacientams naujos vaistininkų paslaugos yra patrauklios ir jomis jie mielai naudojasi.“, – pastebėjo „Delfi“ pašnekovė.

L. Zimnickienė negalėjo atsakyti, koks būtų testavimo vaistinėse įkainis. Jis šiuo metu yra derinimo stadijoje.

Pasidomėjus, kiek šiuo metu Lietuvoje yra priemonių testavimui, SAM atstovė patikslino: „Balandžio 26 d. duomenimis, turima apie 300 tūkst. greitųjų antigeno testų. Sudarytos sutartys 360 tūkst. greitųjų antigeno testų įsigijimui, jų pristatymas planuojamas kitą savaitę. Taip pat yra inicijuotas pirkimas 1 mln. greitųjų antigeno testų įsigijimui“.

Svarbu numatyti ir saugumo svertus

Tam, kad vaistininkai gyventojus galėtų ne tik skiepyti, bet ir tirti dėl koronaviruso, pritaria ir vaistinių tinklų atstovai.

BENU vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovo Mindaugo Urbo nuomone, leidimas vaistininkams testuoti gyventojus gerokai prisidėtų prie pandemijos suvalymo.

Keleivių COVID-19 testavimo paslaugų oro uostuose pristatymas

„Manome, kad visi sveikatos priežiūros sistemos dalyviai turėtų maksimaliai prisidėti prie koronaviruso pandemijos suvaldymo. Todėl esame nusiteikę pozityviai ir laukiame daugiau informacijos iš atsakingų institucijų bei ministerijos.

Kuo daugiau žmonių turės imuniteto pasą arba vadinamąjį galimybių pasą, kurį pagal dabartinius svarstymus galėtų gauti ne tik COVID-19 persirgę arba pasiskiepiję žmonės, bet ir turintys neigiamą koronaviruso testo rezultatą, tuo greičiau grįšime prie įprasto gyvenimo, tuo daugiau veiklų galės atverti duris.

Tokią idėją mes palaikome, tačiau labai svarbu nepamiršti ir saugumo aspekto. Kol kas nesame gavę jokių gairių, kokius reikalavimus turi atitikti vaistinės, kad galėtų atlikti patikimus COVID-19 testus“, – komentavo M. Urbas.

Anot pašnekovo, tam, kad vaistinės galėtų vykdyti profilaktinį testavimą, reikia užtikrinti ir tam tikrą saugumą: „BENU skiepų kabinetuose yra užtikrinti visi saugumo ir higienos reikalavimai, reikalingi skiepyti nuo erkinio encefalito, sezoninio gripo. Ruošiamės ir vakcinacijai nuo COVID-19. Tačiau vakcinuotis paprastai ateina tuo metu sveiki žmonės. Vaistines įtraukiant ir į koronaviruso testavimo sistemą, svarbu numatyti ir saugumo svertus, kurie apibrėžtų, kur testuojami simptomus jaučiantys žmonės, kur vyksta profilaktinis testavimas ir pan“.

Reikalavimai neturi būti pertekliniai

„Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė taip pat sakė, kad jų tikslas yra padėti visiems norintiems pacientams testuotis: tiek turintiems simptomų, tiek turintiems išsitrti dėl darbo, tiek ateityje ketinantiems naudotis planuojamo galimybių paso teikiamais privalumais.

„Pacientai jau spėjo įsitikinti, kad, pavyzdžiui, skiepijamasis nuo erkinio encefalito vaistinėse vyksta greitai ir saugiai. Todėl esame įsitikinę, kad ir testuotis vaistinėse žmonėms būtų patogu ir tokių žmonių būtų tikrai daugiau, o tai reiškia, kad saugiau visiems.

Tačiau tam reikėtų kuo paprastesnių sąlygų ir tada būtų galima realiai padidinti COVID-19 tyrimų apimtis. Manome, kad šiuo atveju tikrai nereikia kelti reikalavimo vaistinei turėti asmens sveikatos priežiūros įstaigos licenciją.

Mes esame įrengę atskirus skiepų kabinetus vaistinėse – iki metų pabaigos jų bus daugiau 100 visuose Lietuvos rajonuose.

Norint ir testuoti klientus, mūsų manymu, reikalavimai testavimo vietoms neturi būti pertekliniai. tada testavimą būtų galima atlikti visose vaistinėse ir padėti žmonėms jaustis saugiau“, – neabejojo I. Tėvelienė.

Viskas priklausys nuo reikalavimų

„Camelia“ vaistinių tinklą valdančios UAB „Nemuno vaistinė“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė pastebėjo, kad šiuo metu gyventojai vengia eiti į gydymo įstaigas, bijo galimai sergančių asmenų susibūrimo.

Aušra Budrikienė

„Tai yra ir viena iš priežasčių, kodėl šiuo metu pacientai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito ateina į vaistinę. Be to, pas mus pasiskiepyti atėję pacientai sako, kad vaistinėje gauti šią paslaugą yra paprasčiau, greičiau ir patogiau.

Manome, kad vaistinės vis sparčiau turėtų tapti asmens sveikatos priežiūros paslaugų vieta sveikiems žmonėms. Šis poreikis aktualus ypač dabar, kai patekimas į gydymo įstaigas yra apsunkintas, sveikatos apsaugos sistema perkrauta nuo sergančiųjų COVID-19 liga ir pan.

Skiepijimo paslaugą mes jau teikiame, šiuo metu gyventojus skiepijame nuo erkinio encefalito, tad esame pasiryžę skiepyti ir nuo COVID-19, tam turime reikiamas sąlygas.

Ar vaistinėse atliksime testavimą, priklausys nuo sąlygų, kokius reikalavimus turėsime įgyvendinti.

Testavimo procesą vaistinėse apsunkintų, jei būtų keliamas reikalavimas konkrečiai vaistinei turėti asmens sveikatos priežiūros įstaigos licenciją. Norint gauti šį dokumentą, reikia įrengti atskirą specialią patalpą, įgyvendinti aibę reikalavimų, kurie testavimo atveju būtų pertekliniai.

Viliamės, kad reikalavimai testavimui bus supaprastinti, pavyzdžiui, užtektų šiai procedūrai parūpinti širmą ir kėdę.

Taip pat tikimės, kad testuoti galės visi vaistininkai, o ne tik turintys išplėstinės praktikos licenciją. Tokiu atveju testavimą būtų galima atlikti vaistinėse visoje Lietuvoje, testavimosi ir skiepijimosi pasiekiamumas būtų didelis“, – pastebėjo A. Budrikienė.

Pašnekovė vylėsi, kad sąlygos testavimui bus paprastesnės nei tos, kurios keliamos gyventojų skiepijimui ir bus galima šią paslaugą operatyviai teikti visoje Lietuvoje.

Galimybe pasinaudotų ne vienas

Laura Bielskė, „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė, taip pat teigė, kad tinklas nori kuo labiau prisidėti tiek skiepijimu nuo COVID-19, tiek testavimu, idant pandemija šalyje būtų suvaldyta kuo greičiau.

„Suprantame, kad, jeigu gyventojai galėtų patogiai, netoli namų užsukti į vaistinę išsitestuoti ar pasiskiepyti, daugelis pasinaudotų šia galimybe.

Šiuo metu domimės kiekvienu šio projekto atnaujinimu ir, kai tik bus aiškiau, kokie reikalavimai keliami vaistinių darbuotojams, ką dar papildomai be jau įgyvendintų reikalavimų Geros savijautos klinikai atidaryti turime įvykdyti, galėsime atsakyti konkrečiau. Nuoširdžiai, norisi, kad informacijos būtų kuo daugiau, o pats procesas galiausiai taptų paprastu ir kiekvienam prieinamu.

Dabartinis mūsų skiepijimas nuo erkinio encefalito rodo, kad gyventojams paslauga skiepytis vaistinėje yra patogi ir prieinama, daugelis pasiskiepyja tiesiog eidamas pro šalį. Visi aštuoni mūsų Geros savijautos klinikų kabinetai penkiuose didžiuosiuose miestuose užimti ir klientai dėkingi, kad jau spėja susikurti imunitetą nuo erkinio encefalito. Tikimės, kad panašiai bus ir su vakcina bei testais nuo COVID-19“, – vylėsi pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)