Savaitgalį socialiniuose tinkluose pasirodė „nekalta“ žinutė, kaip greit ir be vaistų pagydyti vaiką, jei sukarščiuoja.

„Aplinkui tiek daug sirguliuojančių. Verta prisiminti senolių naudotą ricinos aliejų. Vakar sūnui ryte buvo 38 temperatūros. Šaukštas ricinos aliejaus, imbiero, spanguolių, medaus ir ciberžolių arbatai, šaukštelis „antiparazitinio“. Porą užsukimų į wc. Po kelių valandų temperatūra įprasta. Šiandien sveikas jau lauke“, – tokiu įrašu dalijosi natūralaus gydymo priemonių platintoja.

Daktarė H. Mikšo: tai nonsensas

Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Vaikų konsultacijų poliklinikos vedėja vaikų ligų gydytoja Halina Mikšo kategoriškai neigiamai vertino reklamuojamą būdą mažinti temperatūrą.

„Vertinu blogai, nes patarimas mažinti temperatūrą sukeliant viduriavimą vaikui gali baigtis šoku, net mirtimi – ne kiekvienas net ramunėlių arbatą toleruoja, nors tai tik žolelės, o čia kalbama apie viduriavimo sukėlimą ricina su mišiniu įvairių žolių. Be to, karščiuojant ir taip prarandami skysčiai. Sukėlus viduriavimą dehidratacija dar būtų padidinta, todėl internete platinamas receptas – nonsensas“, – kategoriška Vaikų ligoninės Vaikų konsultacijų poliklinikos vedėja.

Priminė mirtis nuo meningokokinės infekcijos

Daktarė tėvams patarė nenumoti ranka į karščiavimą, būtinai pasirodyti daktarui, o šiems – labai atsakingai įvertinti vaiko būklę, būtinai apžiūrėti visą kūnelį nurengus, turint omenyje meningokokinės infekcijos atvejus.

„Kai tiek sergančių peršalimo ligomis ir gripu, meningokokinę infekciją sunku atskirti. Ir šiandien turėjome du vienos šeimos vaikus, kurie atvežti karščiuojantys ir su hemoraginiu bėrimu. Laimei, meningokokinės infekcijos diagnozė nepasitvirtino. Taigi karščiuojantį vaiką būtina parodyti daktarui. Ricina sukeliant viduriavimą galima ne pagelbėti, o labai pakenkti, sukelti alergiją ar net šoką. Juk nežinome, kaip sergančio vaiko organizmas sureaguos į žolių ir ricinos mišinį, gali net sustoti širdis. Tai labai pavojingi dalykai“, – pakartojo konsultacijų poliklinikos vedėja.

Sėklos, iš kurių spaudžiamas aliejus – nuodingos

Darželiuose ar prie namų ricinmedį auginantys žmonės žino – šis augalas negali tarpti šalia krūmų ir medžių, kurie veda vaisius, nes yra nuodingas. Šiukštu nevalgyti ricinmedžio sėklų prigrasinti ir vaikai.

Iš Afrikos kilęs vienametis augalas Lietuvoje neužauga didelis, nors tropikuose siekia ir dešimt metrų. Ricinmedžio sėklose apstu yptingomis savybėmis pasižyminčio aliejaus. Nuodingoji jo dalis – baltymas ricinas. Spaudžiant aliejų jis paprastai lieka išspaudose. Literatūroje rašoma, jog išoriškai vartojamas ricinos aliejus nėra toksiškas.

Ricinmedis dar vadinamas Kristaus delnu, nes „gydo vien prisilietimu".

Naudoja prieš operacijas

Ricinų aliejus naudojamas kaip vidurius laisvinantis vaistas. Ši priemonė tinka žarnynui ištuštinti prieš radiologinį arba instrumentinį žarnų tyrimą, storosios žarnos ar kitas operacijas.

Ricinos aliejus taip pat tinka masažams bei įtrynimams, ypač sergant artritu. Tai pat patariama ricinos aliejumi masažuoti įsitempusius raumenis, skaudančias vietas. Kaip pabrėžia natūralaus gydymo šalininkai, poveikį turi tik labai gerai įsigėręs aliejus.

Kompresams ricinos aliejų naudoja slaugantys nevaikštančius ligonius. Teigiama, jog jis palengvina turintiems kepenų ir tulžies pūslės problemų, sergantys inkstų akmenlige. Teigiama, jog ricinos aliejaus kompresai palengvina skausmus. Išbandžiusieji šią priemonę teigia, jog ji tinka sergant gaubtinės žarnos uždegimu, kolitu, vidurių užkietėjimu.

Egiptiečiai ricinos aliejaus kompresų dėdavo net ant atvirų žaizdų, derino juos su medumi.

Peršalimo, gripo atveju ar suskaudus galvą ricinų aliejumi patariama įtrinti kaktą, kaklą, sinusų sritis.

Atgaivina plaukus, blakstienas, antakius

Karpos, nuospaudos, kojų nutrynimai taip pat pasiduoda šio aliejaus poveikiui. Trinant pėdas ricinų aliejumi, oda suminkštėja, dingsta nuospaudos ir karpos.

Suskeldėjusias alkūnes, kelius, žvynuotą odą taip pat tinka įtrinti ricinos aliejumi. Jis taip pat skatina plaukų augimą, sustiprina ir palaiko jų elastingumą, tik reikia labai gerai įtrinti į galvos odą, kad dingtų lipnumas. Įlašinus šiek tiek alkoholio, aliejus susigeria lengviau.

Ricinos aliejus plačiai naudojamas kaip nekenksmingas ir geras būdas blakstienoms bei antakiams atgaivinti, stiprinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (354)