Vienas tokių įrašų feisbuke buvo sukurtas 2011-ųjų rugsėjį. Juo dalinosi tiek pavieniai asmenys, tiek ir, pavyzdžiui, ugdymo įstaigos.

Įraše teigiama, kad mažai mergaitei skubiai reikalingas kraujas perpylimui. Greta nurodomas esą jos tetos numeris, prašoma šia istorija dalintis.

DELFI pabandžius susisiekti nurodytu numeriu, minėta mergaitės teta Lida ragelio nepakėlė - sujungimas buvo negalimas. Yra teigiančių, kad po tokio skambučio jų telefono sąskaitas papildė 30 litų eilutė.

Netikras prašymas

Šią savaitę šis įrašas vėl iškilo į paviršių. Nekreipdami dėmesio į originalios žinutės datą, žmonės ja dalinasi, prašo tai daryti ir kitus. Vienu įrašu, kurį platino feisbuko vartotojas Konstantinas Kola, buvo pasidalinę jau beveik 25 tūkst. žmonių.

Ragina nepasitikėti

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Kraujo Centro kokybės vadybininkė Vaida Jurevičiūtė kokybės vadybininkė DELFI sakė, kad visa informacija apie šiuo metu reikalingą kraują skelbiama oficialioje svetainėje tavokraujas.lt bei feisbuko paskyroje.

„Tokia informacija galima drąsiai tikėti, registruotis ir duoti kraujo. Tokiuose įrašuose niekada nebūna nurodomi privačių žmonių kontaktai. Tiek mūsų, tiek kitų kraujo centrų puslapiuose dalinamasi tik oficialiais numeriais, kuriuos galima lengvai patikrinti“, - sakė specialistė.

Ji patikino nieko negirdėjusi apie netikrą įrašą, kuriuo šiuo metu aktyviai dalinamasi socialiniuose tinkluose.

„Neteko girdėti apie šį konkretų atvejį, nežinome ir apie mažą mergaitę, kuriai skubiai reikalingas ketvirtos grupės neigiamas kraujas. Šiuo metu trūksta visų kraujo grupių, o ypač 0+ (I teig.) ir AB+ (IV teig.) kraujo grupės donorų. Tačiau net tokiais atvejais nėra nurodoma, kokiam konkrečiam pacientui tai bus naudojama.

Labai skaudu, kad tokie dalykai vyksta. Kai iš tiesų labai skubiai prireikia, yra žmonių, kurie labai įtariai vertina ir oficialiais kanalais skleidžiamus prašymus aukoti kraujo. Tokie ir panašūs sukčiai daro žalą tiems, kam tikrai mirtinai reikia kraujo. Nukenčia ne tik tie, kurie galbūt praranda pinigų skambučio metu, bet ir tie, kurie per tokius sukčius gali ir mirti laiku negavę kraujo“, - sakė V. Jurevičiūtė.

Daugiau informacijos apie šiuo metu reikalingą kraują galima rasti čia, taip pat didžiųjų šalies klinikų svetainėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)