Alytaus ligoninės pusryčiai dvimečiui mažyliui.... Jums tai normalu??? Man tai pasityčiojimas!!! Sveikatos ministre Veryga, ne toje srityje perversmus darai!!!“, – greta nuotraukos rašė jos autorė.

Anot jos, tokie pusryčiai papiktino ir ligoninės personalą, bet darbuotojai esą nieko negali padaryti – finansavimo neva užtenka tik tokiems patiekalams.

„Maistą tai kažin ar šuo ėstų. Tai, ką jie vaikui duoda“, – dvejojo mama.

Ji sutiko šiuo įrašu pasidalinti ir su DELFI.

Ligoninės vadovas: vaikas yra alergiškas

Savo ruožtu Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas sakė savo komentaru galėsiantis pasidalinti tik tuomet, kai situacija bus ištirta – greičiausiai pirmadienį. Tačiau po maždaug pusvalandžio jis persigalvojo ir situaciją paaiškino dar penktadienį.

„Pati mama mums jokių priekaištų neišsakė be to, kad galbūt gražiau galėtų būti pateikta. Dėl maisto kokybės ji nieko nesakė. Šis vaikas ligoninėje guli galbūt 10 kartą, turi sveikatos problemų, kurių negaliu viešinti, yra alergiškas tam tikriems maisto produktams, todėl gydantis gydytojas jam skyrė tokius pusryčius“, – nurodė pašnekovas.

Pasak jo, lėkštėje matoma ryžių košė su smulkintos daktariškos dešros gabalėliais.

„Šis maistas tinka nuo 1,5 iki 4 metų vaikui. Šiam vaikui yra dveji metai, jis gali suvalgyti jį, niekas jam netrukdo, parinkta pagal sveikatos būklę“, – dėstė A. Vasiliauskas.

Turi apie 10 spec. meniu

Anot ligoninės vadovo, iš viso gydymo įstaiga yra sudariusi apie 10 spec. meniu. Tačiau jei mamai toks maistas netinka, ji vaiką esą gali pamaitinti papildomai, tai nėra draudžiama.

„Lėkštėje matomi pusryčiai atitinka visus keliamus reikalavimus – ir kokybės, ir kalorijų, ir kitus. Bendrai kalbant, mes ligoninėje nesame gavę nusiskundimų iš pacientų dėl maisto, gal tik žodinių pastebėjimų yra buvę, tačiau paprastai dar būname pagirti“, – tikino A. Vasiliauskas.

Jis taip pat sakė neturintis pastabų dėl finansavimo maistui – pinigų užtenka.

„Aš ir pats galiu tapti ligoniu, valgyčiau tokius pusryčius, visi valgo. Nesuprantu, kaip į nuotrauką galima baksnoti, kai negali pajusti ar įsitikinti maisto kokybe. Dešra dėl to, kad vaikas negali valgyti visko, kai kam jis yra alergiškas“, – kartojo pašnekovas.

Rengia naują projektą

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministro A. Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė DELFI nurodė, kad, pagal šiuo metu galiojančią tvarką, pacientų maitinimą gydymo įstaigos organizuoja pačios arba viešųjų pirkimų būdu perka pacientų maitinimo paslaugas iš trečiųjų asmenų.

„Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje yra paskelbtos „Maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose rekomendacijos“ (toliau ‒ rekomendacijos), kuriomis įstaigos turi vadovautis, ruošdamos pacientams maistą. Rekomendacijose nustatyta, kad už pacientų maitinimą ir dietinio gydymo organizavimą įstaigoje atsako įstaigos vadovas, o organizuoja gydytojas dietologas pagal rekomendacijose nurodytas dietas. Taip pat rekomendacijose nustatyta, kad įstaigoje dietologas, dietistas ir dietetikos technologas kontroliuoja dietinių patiekalų gamybą ir kokybę. Pacientų maitinimas turi atitikti Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, patvirtintas sveikatos apsaugos ministro. Gydymo įstaigoms rekomenduojama pasirengti pacientų maitinimo aprašus“, – nurodė ji.

Pacientams esą gali būti skiriama viena iš keturių pagrindinių arba dvidešimt šešių gydomųjų dietų. Hospitalizuojamam pacientui dietinį gydymą skiria gydantis gydytojas ar gydytojas dietologas.

„Lietuvos Respublikos maisto įstatyme Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pavesta vykdyti valstybinę maitinimo organizavimo kontrolę. Todėl turint skundų galima kreiptis į šią instituciją.
Siekiant, kad maitinimas būtų kokybiškesnis ir labiau atitiktų pacientų lūkesčius, šiuo metu SAM rengia Maitinimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo projektą, kuriuo bus oficialiai nustatyti ligonių maitinimo principai ir kokybės kriterijai tiekiamiems produktams“, – sakė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Pasityčiojimą vadina per silpnu žodžiu

Apžvalgininko Andriaus Tapino teigimu, pasityčiojimas žvelgiant į dvimečio pusryčių lėkštę – per silpnas žodis.

„Sakoma – vaikams viskas, kas geriausia. Tai štai tokiais pusryčiais Alytaus ligoninėje lepinamas dvimetis mažylis, sergantis plaučių uždegimu. Pasityčiojimas turbūt gerokai per silpnas žodis.

Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninė, gal jūsų direktorius pats pamėgintų šitą gardėsį pusryčiams? Kokia įmonė atsakinga už maitinimą, ar čia pačios ligoninės šedevras? Gal ir meras Vytautas Grigaravičius, ir ministras Aurelijus Veryga neatsisakytų? Dar išdrįskit kas nors pasakyti, kad čia dėl lėšų trūkumo tam vaikučiui tokį dalyką, kurį net maistu pavadinti sunku, kiša“, – piktinosi jis.

Kreipiasi ir į A. Verygą

Tuo metu marketingo specialistas Saugirdas Vaitulionis feisbuke nusistebėjo, kas iš viso tokius pusryčius gali gaminti.

„Ir tipo ramiu veidu: „Imk, vaikeli, skanaus“. Ar kaip? Čia geriausiu atveju yra trečiarūšis jovalas kiaulėms tvarte!“, – aiškino jis.

Pasak S. Vaitulionio, tai turėtų tapti iššūkiu ir sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai.

„Iš principo, manau, būtų puikus eksperimentas pasodinti Verygą „ant“ ligoninės maistelio porai savaitėlių, manyčiau, greitai meniukai pertvarkyti būtų“, – rašė jis.

DELFI skaitytojai, kviečiame jus pasidalinti savo nuotraukomis ir patirtimi, kai teko jums ar jūsų artimajam gulėti ligoninėje. Siųskite užfiksuotus vaizdus el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Ligoninės maistas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (714)