„Nemanome, kad kaip Kalėdų seneliai, poliklinikose, ligoninėse pamosime burtų lazdele ir visos problemos išnyks, tačiau tikime, kad pozityvūs darbai gimdys dar pozityvesnius“, - DELFI sakė akciją inicijavusios farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ atstovė Agnė Gaižauskienė.

Lietuvoje medikų nuotaiką gerinančių projektų dar nėra buvę. Tačiau programos organizatoriai tikisi gydymo įstaigų geranoriškumo ir aktyvaus dalyvavimo siūlomuose streso mažinimo mokymuose, noro keistis gerąja patirtimi.

Kokios problemos aktualiausios poliklinikose ir ligoninėse dirbantiems medikams aiškinosi sociologai, kuriems „Geros nuotaikos programos“ iniciatoriai užsakė Lietuvos gydytojų darbo aplinkos tyrimą.

1500 sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų apklausa parodė, jog tarp 46 veiksnių, kurie gydytojams sukelia stresą, pirmauja valstybės skiriamų lėšų sveikatos apsaugai trūkumas, antroje vietoje - teisinis gydytojų pažeidžiamumas, trečioje - neobjektyvūs ar neigiamo pobūdžio pranešimai apie medikų darbą žiniasklaidoje.

Pažymėtina tai, kad skirtingose gydymo įstaigose gydytojų minėtos problemos skyrėsi. „Galbūt kai kuriose reikės tik trupučio, kad darbuotojų nuotaika ir savijauta būtų geresnė, kitoms prireiks daugiau pastangų. Per vieną dieną Vasiukų nepastatysim, bet, manau, įstaigoje identifikavus problemas ir suteikus informaciją, kaip jas greičiausiai išspręsti, galima daug nuveikti“, - sakė A.Gaižauskienė.

Projekto organizatoriai „geros nuotaikos vaistų“ siūlys ne tik medikams, bet ir sveikatos politikams, kurių sprendimai daro labai didelę įtaką medikų emocinei būklei. Juos planuojama kviesti į tarptautines konferencijas, drauge su užsienio partneriais diskutuoti apie galimas veiklos kryptis.

„Geros nuotaikos programos“ globėja – Švedijos ambasada, projekto partneriai – Vilniaus Universiteto medicinos fakultetas, Kauno medicinos universitetas, mokymų ir konsultacijų kompanija TMD ir rinkos tyrimų bendrovė „TNS Gallup“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją