Koronaviruso plitimas Europoje toliau kelia nerimą, todėl ypač svarbu sukurti vakciną, ir padaryti tai greitai. Džiaugiuosi, kad susitarėme su „Johnson & Johnson“ ir galėsime įsigyti vakcinos dozių 200 mln. žmonių. Tai bus mūsų trečioji sutartis su farmacijos bendrove. Siekiame kuo skubiau aprūpinti ES piliečius saugiomis ir veiksmingomis vakcinomis“, – komisijos pranešime cituojama jos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Pasak Europos Komisijos, patvirtinus, kad vakcina yra saugi ir veiksminga kovojant su COVID-19, pagal šią sutartį valstybėms narėms numatytos dozės 200 mln. žmonių. Taip pat numatyta galimybė įsigyti papildomus 200 mln. dozių.

EK atstovybė Lietuvoje žadėjo vėliau patikslinti, ar pagal šią sutartį numatyta galimybė, ar įsipareigojimas įsigyti minėtą vakcinos kiekį.

„Janssen“ kuriama vakcina nuo COVID-19 pasiekė III klinikinių tyrimų etapą.

Europos Komisija jau yra pasirašiusi sutartis su „AstraZeneca“ ir „Sanofi“-GSK bei sėkmingai užbaigė parengiamąsias derybas su „CureVac“, „BioNTech“-„Pfizer“ ir „Moderna“.

Lietuvos Vyriausybė yra nusprendusi, kad Lietuva su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis dalyvaus įsigyjant visas septynias kuriamas COVID-19 vakcinas, dėl kurių derasi Europos Komisija.

Premjeras Saulius Skvernelis tuomet teigė, kad maksimali suma, kurią Lietuvai už jas tektų sumokėti, gali sudaryti apie 125 mln. eurų. Tačiau jis pabrėžė, kad perteklių Lietuva galėtų parduoti Rytų partnerystės šalims.

Rugpjūčio pabaigoje Lietuvos sveikatos apsaugos ministras pranešė, kad pagal sutartį su „AstraZeca“ Lietuvai numatyta patiekti „kiek daugiau nei 1,8 milijono vakcinų dozių“.

Kiek anksčiau Vyriausybė nusprendė, kad Lietuva per Europos Komisiją iš gamintojų sieks įsigyti vakcinų nuo koronaviruso maždaug 70 proc. šalies populiacijos.