Europos vaistų agentūros (EVA) pranešime sakoma, kad agentūra „rekomenduoja leisti vartoti „Paxlovid“ gydant nuo COVID-19 suaugusiuosius, kuriems... yra padidinta sunkios ligos rizika“.

Geriamasis vaistas nuo COVID-19 „Paxlovid“

Tyrimai parodė, kad „Paxlovid“ sumažina į rizikos grupę patenkančių žmonių hospitalizacijos ir mirties riziką, be to, yra veiksmingas prieš omikron atmainą.

Geriamojo preparato nuo COVID-19 patvirtinimas yra laikomas svarbiu žingsniu kovoje su pandemija, nes tokį vaistą galima skirti vartoti namuose, ne tik ligoninėje.

„Paxlovid“ yra pirmasis per burną vartojamas antivirusinis vaistas, rekomenduojamas COVID-19 gydymui ES“, – teigiama EVA pranešime.

Jungtinės Valstijos, Kanada ir Izraelis buvo vienos iš pirmųjų valstybių, uždegusių žalią šviesą „Pfizer“ geriamojo preparato vartojimui gydant COVID-19 pacientus.

Europos Komisija dabar turi oficialiai patvirtinti šį vaistą, tačiau tai tėra formali procedūra, užtrunkanti paprastai nuo kelių valandų iki kelių dienų.

„Paxlovid“ yra pirmasis geriamasis antivirusinis vaistas, skirtas namų vartojimui, mūsų portfelyje, ir gali turėti didelį poveikį žmonėms, kuriems yra didelė rizika, kad COVID-19 progresuos iki sunkios formos“, – sakoma sveikatos apsaugos eurokomisarės Stelos Kiriakides pareiškime.

„Mes taip pat matėme daug žadančių „Paxlovid“ veiksmingumo prieš omikron ir kitas atmainas įrodymų“, – nurodoma jame.

„Pfizer“ vaistas „Paxlovid“ yra naujos molekulės – PF-07321332 – ir ŽIV antivirusinio vaisto ritonaviro derinys, vartojamas atskiromis tabletėmis.

EVA nurodė, kad „rekomendavo leisti naudoti „Paxlovid“ COVID-19 gydymui suaugusiems, kuriems nereikia papildomo deguonies ir kuriems kyla didesnė sunkios ligos eigos rizika“.

EVA ekspertai peržiūrėjo tyrimus, „rodančius, kad gydymas preparatu „Paxlovid“ žymiai sumažino pacientų, sergančių bent viena liga, keliančia sunkios COVID-19 riziką, hospitalizavimo ar mirčių skaičių“.

Skyrus preparatą per pirmąsias penkias dienas nuo pirmųjų ligos simptomų per pirmąjį mėnesį hospitalizacijos prireikė tik 0,8 proc. iš 1 039 tyrime dalyvavusių žmonių, tuo metu placebą gavusiųjų grupėje šis rodiklis siekė 6,3 procento.

„Paxlovid“ gydytų žmonių grupėje mirčių neregistruota, o placebo grupėje mirė devyni žmonės, nurodė EVA.

Gruodį EVA leido ES valstybėms narėms pačioms spręsti, ar leisti ekstremalios padėties sąlygomis naudoti „Pfizer“ sukurtą geriamąjį vaistą nuo COVID-19 „Paxlovid“, tačiau bendros rekomendacijos visam 27 valstybių blokui tuomet nedavė.

EVA šiuo metu taip pat vertina JAV bendrovės „Merck“ pateiktą prašymą patvirtinti jos sukurtą geriamąjį vaistą nuo COVID-19.

Kitaip nei vakcinos, „Pfizer“ gydomasis preparatas nėra nukreiptas prieš nuolat kintantį dyglio baltymą, per kurį koronavirusas patenka į ląsteles.

Todėl teoriškai vaistas turėtų būti veiksmingesnis prieš daugiau koronaviruso atmainų, o jo gamintojai sako, kad pirminiai laboratoriniai bandymai šią hipotezę patvirtino.