Ar tai reiškia, kad lapkričio 7 dieną įvestas ir dabar iki gruodžio 17 dienos pratęstas karantinas neveikia? Į šį ir kitus klausimus ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje atsakinėjo laikinasis sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Greta Gargasienė.

Lūžis tikėtinas savaitės pabaigoje

G. Gargasienė pastebėjo, kad šiuo metu Lietuvoje yra apie 850 aktyvių COVID-19 protrūkių. Aktualiausias iš jų – Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro globos namuose.

O daugiausia atvejų registruojama didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Santaros klinikų Anesteziologijos intensyvios terapijos ir skausmo gydymo centras. Sutrumpintai jis vadinamas tiesiog pirmuoju reanimacijos skyriumi.

„Pats aktualiausias klausimas šiuo metu yra karantinas, ar jis duoda rezultatų. Šiuo metu, specialistų manymu, to eksponentinio augimo neturime, kaip turėjome prieš tai. Tai yra geras ženklas.

Susirgimų kreivė nors ir dar truputį kyla, bet tai pasekmė atsipalaidavimo, kurį stebėjome prieš karantiną. Pats terminas karantinas reiškia 40 dienų, kai galime tikėtis rezultato ar esminio efekto.

Šiandien Lietuva gyvena 20 karantino dieną, todėl šios savaitės pabaigoje galima tikėtis lūžio. Bet vertinti efektą ir rezultatus dar nėra pats tinkamiausias laikas, nes dar nėra praėjusios 40 dienų“, – aiškino NVSC atstovė.

Taip pat, pasak G. Gargasienės, vertinant protrūkius, karantino rezultatas jau yra matomas, nes nėra protrūkių, susijusių su laisvalaikio praleidimo vietomis – šokių studijomis, ledo arenomis ir pan.

Vis tik A. Veryga pastebėjo, kad, net jeigu šį savaitgalį koronaviruso atvejų lūžis įvyktų į teigiamą pusę, jis, tikriausiai, nebūtų toks didelis, kokio tikimasi. Dėl to ir karantino sušvelninimų kitą savaitę nevertėtų tikėtis.

„Nematau jokio pagrindo švelninimui kol kas“, – sakė laikinasis ministras.

Kol kas prekybos centrų kol kas neuždarinės

Prekybos centrai karantino metu

A. Veryga ketvirtadienio rytą, duodamas interviu "Žinių radijui" užsiminė, kad „nieko blogo neatsitiktų, jei savaitgaliais didieji prekybos centrai neveiktų“, bet spaudos konferencijoje paaiškino, kad kol kas prekybos centrų uždarymas yra tik „teorinės prielaidos“, kurios atsirado iš Latvijos, kur toks ribojimas įvestas, priklausomai nuo prekybos centrų uždarymo.

Laikinasis ministras negalėjo atsakyti, kokia yra tikimybė, kad prekybos centrus savaitgaliais bus nuspręsta uždarinėti.

„Nežinau, kokia tikimybė, nes dėl to turi apsispręsti Vyriausybė. Tikrai negaliu už visą Vyriausybę pasakyti, kokį sprendimą galėtų priimti. Bet, kaip ne kartą esu komentavęs, tai yra vieta, kurioje žmonės susirenka ir turi artimą fizinį kontaktą ir kur liga plisti vis tik gali“, – paaiškino A. Veryga.

„Virusas nežino, nepažįsta kalendoriaus“

Laikinojo ministro paklausus, kaip vertina komentarus, kad jis neva liepė NVSC nurodyti kai kuriems parlamentarams izoliuotis, nors to daryti nereikėjo, A. Veryga atsakė, kad tokių kaltinimų nėra girdėjęs.

„Teko girdėti tik į sąmokslo teorijas panašių pasvarstymų iš liberalų frakcijos kai kurių atstovų, kad tai yra sąmokslas, kad sutrikdytume balsavimus Seime.

Tikrai niekas tokio sąmokslo nerezga ir dar daugiau, noriu priminti, kad asmenys, kurie turėjo kontaktą su užsikrėtusiuoju ir tai žino, turėtų nieko nelaukti ir izoliuotis. Gaila, kad įvyko tam tikri nesusipratimai ir Seimo kanceliarija išplatino sąrašą Seimo narių, kurie nebuvo gavę nurodymo izoliuotis. Vėliau NVSC teko aiškintis.

Deja, bet virusas nežino, nepažįsta kalendoriaus, nežino, kada vyksta rinkimai, kada tvirtinama Vyriausybė ar Vyriausybės programa. Deja, bet jei Seimo nariai kartu leido laiką, turėjo kontaktą su užsikrėtusiuoju, liga išplito, jiems ir tenka izoliuotis. Sieti tai su kažkokiais politiniais įvykiais tikrai nereikėtų“, – sakė A. Veryga.

Ruošiasi vakcinų atkeliavimui

A. Veryga pranešė, kad Lietuva ruošiasi vakcinų atkeliavimui ir perka tam reikalingą įrangą.

Aurelijus Veryga

„Yra keletas užduočių, kurias reikia įgyvendinti. Lėšos vakar kaip tik Vyriausybės posėdyje skirtos. Tam, kad būtų galima įsigyti tiek reikalingus šaldytuvus, vakcinai įsigyti, tiek kitas priemones, kurios yra reikalingos, švirkštai, kaukės, pirštinės, dezinfekcinės servetėlės ir kitos priemonės.

Tikėkimės, kad viskas vyks sėkmingai ir laiku, bet tai yra ženklas, kad Lietuva iš tiesų ruošiasi galimam vakcinų atkeliavimui ir gyventojų vakcinacijai“, – sakė A. Veryga.

Paklaustas, kokias procedūras šiuo metu dėl vakcinų pirkimo ir atvežimo sudėtingiausia užtikrinti.

„Sudėtinga pasakyti, kol procedūros dar nesibaigę. Dabar atrodo, kad viską galėsime užtikrinti. Bet, galvoju, kad tai nebus pats didžiausias iššūkis, nes tai techniniai dalykai, kuriuos nesudėtinga spręsti. Daug sudėtingiau bus užsitikrinti visuomenės aktyvumą ir gerą prieinamumą skiepijimui, motyvuoti ateiti pasiskiepyti. Tai bus vienas iš didžiausių iššūkių“, – kalbėjo A. Veryga.

„Stengiamasi suktis iš situacijos“

Viešųjų pirkimų tarnyba pranešė, kad įstatymas nenumato pirkimų „patobulintų“, neskelbiamų derybų būdu. Tokiu būdu įsigyti priemones COVID-19 tyrimams atlikti žadėjo Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas Danas Bakša.

„Įstatymas tokio pirkimo būdo kaip patobulintos neskelbiamos derybos nenumato. Neskelbiamos derybos yra neskelbiamos derybos“, – BNS ketvirtadienį sakė laikinoji tarnybos vadovė Jovita Petkuvienė.

A. Veryga, paklaustas, ką apie tai mano, atsakė ironiškai: „O gal nori Viešųjų pirkimų tarnyba paimti ir nupirkti, jei jie taip gerai žino, ko galima, ir ko negalima? Iš tiesų, tai atsibodo jų tie komentarai, jei turi pasiūlymų, gali pateikti laboratorijai, ji visada laukia pagalbos. Dabar stengiamasi suktis iš situacijos kaip įmanoma skaidriau ir viešiau. […] Panašu, kad šitai tarnybai vis dar nėra jokia ekstremalioji situacija dar neįsigaliojusi.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (306)