Apie tai, kuo pavojinga ši atmaina ir ką galima padaryti, kad nuo jos apsisaugotume bei sustabdytume galimą plitimą, R. Lingienė parašė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Su gydytojos leidimu, dalinamės jos mintimis:

„Vilnius – 10 : likusi Lietuva – 2. Tokiu rezultatu Vilnius šiuo metu tampa lyderiu blogąja prasme, vertinant nustatytus iš Indijos kilusios koronaviruso atmainos delta atvejus. Žinant, kad šalies mastu apie 15 proc. teigiamų mėginių siunčiami sekoskaitos tyrimams, situaciją dėl šios atmainos turėtume vertinti ypatingai atsargiai, juolab, kad Jungtinės Karalystės (JK) pavyzdys parodė, kaip greitai ji išplinta ir tampa dominuojančia.

Kodėl delta? Todėl, kad ši atmaina pasižymi tuo, jog plinta apie 60 proc. lengviau nei alfa, dar vadinama „britiškąja“, bei kelia didesnę riziką vaikams, jaunimui. Tai jau yra signalas, į kurį ranka numoti niekaip negalima. Ne veltui Pasaulio sveikatos organizacija yra priskyrusi Delta prie susirūpinimą keliančių atmainų.

Ką galime padaryti? Ir ar galime? Ar bereikia?

Panašūs klausimai kyla dažnai ir dažnam. Juolab, kad epidemiologinė situacija gerėja kas dieną, nudažydama Lietuvos žemėlapį žalia ir geltona spalvomis, niekais paversdama net ir drąsiausias prognozes.

Laimėjom? Taip, bet tik mūšį, beje, jau antrą per visą pandemijos laikotarpį, bet, deja, dar ne karą.

Praėjusią vasarą gyvenom laisviau dėl titaniškų visų mūsų pastangų pavasarį. Dabar, žinoma, mums padeda ir aiškiai juntamas vakcinacijos efektas.

Na, ir abiems atvejais – išsiilgta saulė ir visas su ja susijęs gėris.

Taigi, atsakymas į klausimą, kaip ir ar reaguoti į pranešimus apie kol kas nustatytas vos keliolika delta atmainų, ar jau atėjo laikas COVID-19 nueiti į istoriją, galėtų būti toks: taip, džiaukimės tuo, ką visi kartu pasiekėme. Tikrai esame nusipelnę to.

💡 O bet tačiau, darykime tai atsakingai, apgalvotai, įsivertinę rizikas, kurios, virusui siekiant bet kokia kaina išgyventi, įgauna vis kitokias formas.

🔎 Pats paprasčiausias dalykas, kurį privalome padaryti visų pirma – tai nepamiršti saugotis. Vasara, geras oras ir noras išsklaidyti įgrisusius karantino debesis skatina atsipalaiduoti. To reikia, bet nereikia visiškai pamesti galvos – nepamirškim prevencijos. Su ja susijusios apsaugos priemonės turėtų visada būti greta.

🔎 Na, o svarbiausia, ką turime padaryti DABAR – kuo greičiau pasiskiepyti visiems, kuriems tai padaryti leidžiama dėl jų amžiaus ir sveikatos būklės. Kodėl? Todėl, kad delta pavojinga, bet suvaldoma vakcina. JK duomenimis, pasiskiepijus dviem vakcinos dozėmis nuo simptomų esame apsaugoti apie 80 proc., o nuo sunkios ligos formos, kuomet prireikia medikų pagalbos – net apie 92–96 proc.

JK irgi, beje, dar nėra pasiekusi visuomenės imuniteto, kuomet reikia, kad infekcijai būtų atsparūs bent 70 proc. gyventojų.

Bet mums, deja, iki to dar labai ilgą kelią reikės nueiti, jei užsibrėšime tuos dabartinius turimus 35 proc. padvigubinti. Tačiau turime išnaudoti šią galimybę.

Taip pat nepamirškim, kad kaip viskas greit praeina, taip ir vasara nejučiomis prabėgs.

Mobilusis punktas Panevėžyje

O kas tuomet?

O tuomet, svarbu, kad ruduo mūsų neužkluptų netikėtai, nespėjus jam pasiruošti, kuomet turėsime išspręsti nelengvą visiems uždavinį – sugrąžinti vaikus į mokyklas ir padaryti viską, kad jie praleistų jose visus mokslo metus. Arba, jei vis tik to padaryti nepavyktų, kad mokyklos duris užvertų paskutinės.

Ir vėl tenka grįžti prie to paties – skiepykim tuos, kuriems tai leidžiama – vaikus nuo 12 metų. JAU DABAR.

🔎 Visus mus masina kelionės. Ne veltui sakoma, kad net žolė kitur žalesnė. Tik mažas patarimas: jei negalim atsispirti kitų šalių traukai, keliaukim, bet darykim tai protingai. Nesiveržkim karšta galva ten, kur epidemiologinė situacija nepalanki. Apsvarstykite, ar negalite atidėti nebūtinų kelionių į JK, Rusiją. Galbūt galite perkelti numatytas atostogas Portugalijoje ir vietoje to aplankyti, pavyzdžiui Maljorką, kurioje epidemiologinė situacija šiuo metu palankesnė? Svajojat apie Italiją? Puiku, bet artėjant numatytai datai peržvelkit Sveikatos apsaugos ministerijos kas savaitę atnaujinamą paveiktų šalių sąrašą ir tik tuomet galutinai apsispręskit, kur saugiai praleisite atostogas. Ypač, kai situacija gali pasikeisti labai greitai.

🔍 Ir asmeninis prašymas – grįžę iš užsienio elkitės ypač atsakingai:

✔ net, jei tai neprivaloma, jei įmanoma, padirbėkite savaitę iš namų;

✔ kiek įmanoma, apribokite kontaktus;

✔ pasistenkite nepamiršti, su kuo konkrečiai bendravome grįžę;

✔pajutę bet kokius panašius į lengvą gripą ar peršalimą simptomus, nedelsiant registruokitės PGR tyrimui;

✔ jei užsikrėtėte koronavirusine infekcija, bendradarbiaukite su epidemiologais.

Taigi, kodėl nepasinaudojus galimybėmis apsisaugoti, tuo pačiu ypač savęs neribojant? Garsių pareiškimų nereikia, reikia tik atsakingo elgesio pavyzdžių.

Būkite sveiki!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)