Kaip sakė L. Ašoklienė, šiuo metu Lietuvos ligoninėse dėl koronaviruso hospitalizuoti 104 asmenys, 19 iš jų – sunkūs ligoniai.

Vienas pacientas – ypač sunkios būklės, gydomas reanimacijoje. Kaip sako epidemiologė, apie šių pacientų gretutines ligas informacijos negali pateikti.

Vyriausioji epidemiologė priminė, kad pirmadienį pasaulyje buvo užregistruota daugiau kaip 700 tūkstančių užregistruotų koronaviruso atvejų. 33 tūkst. mirties atvejų.

Daugiausiai susirgimų – JAV. Daugiausiai mirties atvejų – Italijoje. Italijoje, Ispanijoje ir Islandijoje sergamumas yra didesnis nei 100 atvejų 100 tūkstančių žmonių. Tuo metu didžiojoje dalyje Vakarų Europos šalių, taip pat Skandinavijos ir Baltijos šalyse sergamumo rodiklis yra daugiau nei 10 atvejų 100 tūkstančių gyventojų, Lietuvoje – 18 atvejų.

Palyginimui su Baltijos šalimis – šiuo metu Lietuvoje yra nustatyti 533 koronaviruso atvejai, Estijoje – 679, Latvijoje – 376, pranešė L. Ašoklienė.

Lietuvoje šiuo metu yra 64 medikai, kuriems nustatyta koronaviruso infekcija, izoliuoti 263 medikai.

Pasak epidemiologės, ypatinga situacija yra Ukmergėje, kurioje viruso protrūkis didžiausias. Šiame krašte iš viso 43 susirgimo atvejai, 4 žmonės mirė.

Kada bus infekcijos pikas?

„Kalbant apie piką, kada mes jį pasieksime, vienas iš kintamųjų yra tai, kaip mums sekasi valdyti epidemiją, kaip laikomės ribojimo priemonių. Pikas priklausys nuo mūsų pačių, kaip laikysimės karantino. Tokios griežtos priemonės, kalbant apie užkrečiamąsias ligas, Lietuvoje yra taikomos pirmą kartą ir ne atsitiktinai, jos yra tiesiog būtinos“, – sakė L. Ašoklienė.

Epidemiologė priminė, kad šiuo metu svarbiausia palaikyti kuo mažiau fizinių kontaktų, dažnai plauti rankas ir laikytis karantino.

Epidemiologė sako, kad yra galimi du sergamumo koronaviruso piko scenarijai.

„Kai kurie modeliai sako, kad didžiausią plitimą turėsime artimiausias 2 savaites, kai kurie teigia, kad piką pasieksime 10 epidemijos savaitę nuo pirmo nustatyto ligos atvejo ir tai galėtų būti balandžio pabaiga, gegužės pradžia“, – kalbėjo epidemiologė.

Kada bus tiriami medikai?

Pasveikusiu nuo koronavirusinės infekcijos asmeniu laikomas tas, kuriam du kartus iš eilės nustatomas neigiamas laboratorinis tyrimas. Jis atliekamas ne anksčiau kaip 14 dienų nuo viruso nustatymo.

Paklausus, kada bus pradėti tikrinti visi medikai, epidemiologė atsakė, kad jau yra parengtas dokumentas, kurį priėmus bus pradėti tikrinti medikai, turintys didžiausią riziką užsikrėsti. Po kiek laiko tyrimai bus plečiami.

Epidemiologė L. Ašoklienė sako, kad dezinfekcijai reikėtų naudoti arba autorizuotus biocidus, arba dezinfekcinius skysčius, kurių koncentracija ne mažesnė nei 60 proc.

***

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra patvirtinti 533 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejai. Šie duomenys surinkti iš visų laboratorijų, kuriuose šie tyrimai atliekami.

Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų – 533, per vakar dieną ištirti 1389 ėminiai. Bendrai iki šiol iš viso ištirti 11280 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso.

Visais atvejais jau pradėti arba bus pradėti epidemiologiniai tyrimai.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (173)