Bendrosios odontologijos akademijos paskelbtas tyrimas rodo, kad Jungtinėse Valstijose tarp jaunimo sparčiai auga tiek energinių, tiek gėrimų sportui vartojimas. Tačiau medikai pažymi, kad šie gėrimai nepataisomai gadina dantis, nes juose esančios rūgštys ėda dantų emalį –išorinį danties sluoksnį, rašo dailymail.co.uk.

Pasak jų, kai kuriais atvejais irimo efektas gali pasireikšti jau po penkių dienų.

„Jaunuoliai geria šiuos gėrimus, manydami, kad pasieks geresnių sporto rezultatų ir turės daugiau energijos. Dauguma šių pacientų būna šokiruoti, kai sužino, kad šie gėrimai išprausia jų dantis rūgštimi“, - sakė tyrimo autorius Poonamas Jainas iš Pietų Ilinojaus universiteto.

Mokslininkai ištyrė, kiek turi rūgšties devyni energiniai gėrimai ir 13 gėrimų sportui. Jie nustatė, kad skirtingų prekinių ženklų gėrimuose ir tos pačios rūšies, bet skirtingo skonio gėrimuose rūgščių kiekis gali skirtis.

Kad patikrintų rūgščių poveikį, tyrėjai į kiekvieną gėrimą 15-ai minučių panardino žmogaus danties emalio mėginius. Po to šie mėginiai dviem valandoms buvo pamerkti į dirbtines seiles. Tokį ciklą mokslininkai kartojo keturis kartus per dieną penkias paras. Tarp šių bandymų emalio mėginiai būdavo saugomi šviežiose dirbtinėse seilėse.

„Toks bandymų dažnis atitiko didelės dalies amerikiečių jaunimo įprotį kas kelias valandas gurkšnoti tokius gėrimus“, - paaiškino daktaras P. Jainas.

Mokslininkai nustatė, kad emalio pažeidimo požymių atsirado jau po penkių dienų mirkymo sporto ar energiniuose gėrimuose. Jie taip pat pastebėjo, kad energiniai gėrimai dvigubai labiau kenkė dantų emaliui negu gėrimai sportui.

Energinius gėrimus vartoja nuo 30 iki 50 proc. JAV jaunuolių. 62 proc. jaunimo per dieną išgeria bent vieną buteliuką gėrimo sportui.

Dantų emaliui rūgščių daroma žala yra nepataisoma. Pažeidus emalį, dantys tampa jautrūs ir greičiau genda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)