Elektroninės cigaretės sparčiai populiarėja pasaulyje. Anot pasaulinės sveikatos organizacijos, 2014 metais pasaulyje egzistavo net 466 skirtingi elektroninių cigarečių pavadinimai, o 2013 metais visa pasaulinė rinka buvo vertinama 3 mlrd. JAV dolerių. Iki 2030 metų planuojama, kad rinka išaugs net 17 kartų. Tradicinės tabako gamintojos rodo didelį susidomėjimą ir skuba pasiūlyti savo produktus rūkantiems.

Ši tendencija pasiekė ir Lietuvą. Vien apie ką byloja elektroninių parduotuvių skaičius ir draugiškai skambantys pavadinimai: „Eco Dūmas“, „Sveikas Dūmas“, „Bio Dūmas“ ir t.t. Visos parduotuvės siūlo sutaupyti rūkantiems savo pinigus, gražina laisvę rūkyti kavinėse, klubuose, baruose ir viešame transporte, pabrėžia, kad tokios cigaretės nekenkia aplinkiniams. Smalsumo vedamas anonimiškai paklausiau elektronines cigaretes naudojančių žmonių, ką jie galvoja apie jas.

„Elektronines cigaretes aromatai silpnesni nei „Airwick“ namų gaiviklis, išsisklaido greičiau nei atodūsis prie -15 laipsnių. Kvapas neįsigeria, neišlieka. Išpučiant dūmus išeina „H2O“ ir maistinis kvapas, kuris neturi jokio poveikio aplinkai. 60 proc. bent metus rūkiusių „Vaperius“ metė rūkyti cigaretes“, – tikina vienas pašnekovas.

„Kaip el. cigaretės naudotojas, dėl išpučiamų garų silpnumo ir greito išsisklaidymo pritariu, į el. cigarečių skysčių sudėtį įeina medžiagos, naudojamos kosmetikoje ar farmacijoje. Jos jokios grėsmės aplinkinių sveikatai tikrai nesukelia. Remiantis „Vaperių“ etiketu, el. cigaretės, be aplinkinių sutikimo, neturėtų būti rūkomos ten, kur nerūkomos įprastos“, – priduria kitas pašnekovas.

Kaip matome, dėl tabako industrijos bei reklamos elektroninių cigarečių naudotojai galvoja, kad jos yra gerokai mažiau žalingos, negu standartinės cigaretės. O aplinkiniams turėtų būti iš viso nežalingos.

Šie mano pašnekovai su didžia nuostaba išgirdo apie Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO raginimą uždrausti elektronines cigaretes patalpų viduje. Ir PSO pabrėžia, kad, priešingai nei sako reklama, cigarečių aerozolis nėra vien „vandens garai“, o yra motinoms ir vaikams pavojinga medžiaga. Taip pat pasakoma, jog jos kelia pavojų ir kitiems pasyviai rūkantiems arba tiesiog šalia atsidūrusiems žmonėms.

Matote, tame cigarečių aerozolyje be nikotino ir toksinių medžiagų yra dar metalo ir silikatų nanodalelių, kaip praneša mokslininkai iš California Riverside universiteto. Cigaretės kaitiklis turi savyje keletą dalių, kurių sudėtyje yra nikelio, chromo, vario, sidabro ir alavo.

Galite paklaust, ir ką tai keičia? Nandodalelės nėra kažkas dažnai sutinkamo gamtoje. Geriausiai žinomas nanodalelių šaltinis yra cheminė pramonė, o geriausia asociacija būtų smogas. Taip, taip!

Smogą sudaro nanodalelės. Esu rašęs apie tai, kaip žmogaus organizmas yra nepasiruošęs gintis nuo nanodalelių, kaip nukenčia imuninė sistema, smegenų kognityvinės funkcijos. Kitaip tariant, rūkydamas elektroninę cigaretę, jus gal ir mažiau gaunate nikotino bei kitų nuodingų medžiagų, tačiau kvėpuojate smogu ir verčiate aplinkinius kvėpuoti kartu.

Tačiau tai dar nėra viskas. Pasirodo, elektroninės cigaretės mažina atsparumą gripui bei kitoms infekcijoms. Šie tyrimai, paskelbti 12 autorių grupės iš 5 institucijų, buvo atlikti su keliomis laboratorinių pelių grupėmis.

Buvo pasirinktos „NJOY menthol bold“ (1.8 proc. nikotino) ir „NJOY traditional bold“ (1.8 proc. nikotino) markės elektroninės cigaretės. Dūmas buvo traukiamas prietaisu, imituojančiu žmogaus rūkymą – „Jaeger-Baumgartner CSM 2080“. Vienas dvejų sekundžių užsitraukimas kas dešimt sekundžių buvo maišomas su aplinkiniu oru ir patiekiamas pelėms į narvą. Per dvi savaites pelės nevėdinamame narve išbūdavo 1,5 valandos du kartus per parą.

Pelė
Pakvėpavusios elektroninių cigarečių dūmais pelės buvo apkrečiamos arba Streptococcus pneumoniae bakterijomis, arbaInfluenza A virusu. Rezultatai parodė, kad sąlygos Streptococcus pneumoniae bakterijoms buvo plaučiuose palankesnis, kuomet buvo kvėpuojama elektroninių cigarečių dūmais. Efektas nepriklausė nuo to, ar cigaretės buvo tradicinės, ar su mentolu, visais atvejais buvo pažeidžiamos gynybinės plaučių funkcijos, sutrikdavo fagocitozė ir buvo stebima 34 procentais dažnesnė uždegiminė reakcija.

Lyg to būtų maža, tame pačiame tyrime mokslininkai išnagrinėjo pelių mirtingumą apkrėtus jas gripo viruso skirtingomis koncentracijomis. Pas apkrėstas pelės buvo stebimas panašus svorio kritimas iki 8 dienos, kuomet nerūkančios pelės pradėjo sveikti. „Rūkančių“ pelių sveikimas užsitęsdavo ir pelės pradėdavo sveikti tik 11–12 dieną. Pirma pasirinkta gripo koncentracija buvo nepavojinga oru kvėpavusioms pelėms, tačiau pelės parodė net 20 procentų mirtingumą, kuomet joms tekdavo „rūkyti“ elektronines cigaretes. Tyrėjai nutarė padidinti gripo viruso koncentraciją. Paprastu oru kvėpavusio pelių mirtingumas tuomet pasiekė net 30 procentų, tačiau „rūkalių“ mirtingumas buvo dvigubai didesnis!

Elektroninės cigaretės turi net 65 procentais daugiau nanodalelių nei paprastos cigaretės, arba apie 100 kartų didesnę koncentraciją negu smoge. Kiekvienas elektroninės cigaretės įkvėpimas su savimi į plaučius įneša apie 700 mlrd. laisvų radikalų, dėl kurių aktyvuojasi uždegiminiai procesai plaučiuose, o imuninė sistema yra stipriai išvarginama.

Ir tai, deja, dar nėra viskas. Kai kurios elektroninių cigarečių rūšys praktiškai niekuo nesiskiria nuo tabako pagal trumpalaikius efektus žmogaus plaučiams, nes vietoje vieno chemikalų ir degimo produktų kokteilio, jos plaučius „pamaitina“ formaldehidais, acetildehidais ir kitom pavojingomis medžiagomis. O antros kartos elektroninės cigaretės, kur žmogus gali savarankiškai padidinti įtampą bei kaitinimo stiprumą, dar pavojingos cheminėmis reakcijomis, vykstančiomis esant aukštesnei kaitiklio temperatūrai.

Kol elektroninės cigaretės vos atsirado rinkoje, niekas negali patvirtinti, kad el. cigaretės yra žalingesnės arba naudingesnės negu įprastos. Kai kalbame apie „sveiką“ rūkymą, pamirštame, kad lygiai tuo pačiu lozungu vadovavosi tradicinių cigarečių pardavėjai septintame dešimtmetyje, kuomet atsirado cigarečių filtrai. Panašiai buvo reklamuojamos po dvidešimties metų ir „lengvos“ cigaretės.

Nereikia apsigauti: nei nikotinas, nei jo pakaitalai neužtikrina sėkmės bandant mesti rūkyti. Anot PSO pranešimo, daliai žmonių elektroninės cigaretės padeda mesti, tačiau kitą dalį jos įtraukia į rūkymą.

O bandymo mesti sėkmė stipriai priklauso nuo pačių žmonių motyvacijos. Galu gale, cigarečių gamintojų tikslas yra, kad klientas rūkytų, o ne mestų. Taigi nieko naujo rūkymo fronte.

O kaip dėl elektroninių cigarečių pigumo? Ar tai irgi melas? Gali paklaust skaitytojas. Ne, tai nėra melas. Tai, greičiausiai, yra tiesa ir jos gali padėti sutaupyti. Kaip ir tiesa yra teiginiai apie kažkiek mažiau neigiamą jų poveikį sveikatai – galu gale paprastos cigaretės turi net 4 000 skirtingų chemikalų kokteilį.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)