Siekdama ištirti riebių produktų padarinius imuninei sistemai, Jenny Ting iš Šiaurės Karolinos universiteto vadovaujama mokslininkų grupė paveikė pelių imunines ląsteles – makrofagus – nesotiesiems riebalams priskiriamu, daugelyje apdorotų produktų esančiu palmitatu.

Paaiškėjo, kad palmitatas sureagavo su makrofaguose esančiomis baltymų jungtimis – inflamasomomis.

Dėl to išsiskyrė interleukin-1 beta. Tai uždegimą sukeliantis citokinas, kuris paverčia kepenų audinius, riebalinius ir raumenų audinius „aklais“ insulinui. Žmonėms tai sukelia 2 tipo diabetą.

Genetinės inžinerijos pagalba mokslininkai išveisė graužikus, kurie turėjo nefunkcionuojančias inflamasomas. Diabeto simptomai šiems graužikams neatsirado net tada, kai jie valgė riebų maistą.

Taigi uždegimas iš tikrųjų atlieka lemiamą vaidmenį lėtinių ligų vystymesi, todėl verta atsisakyti riebių produktų, pataria mokslininkai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją