„Aš tikiu, kad turėsime visiškai kitokį rudenį, tikiu, kad daugelis sugrįšime iš nuotolinių darbų į gyvą bendravimą, kontaktinį darbą. Manau, kad tiek testavimo nacionalinė strategija, tiek jau įvykęs vakcinavimo išsiplėtęs etapas, kas žino, gal jau revakcinacijos metas prasidės, ir mūsų visų nusiteikimas mums padės gyventi kitaip“, – vylėsi ministras.

Paklaustas, ar gali būti taip, kad šią žiemą nebebus skelbiamas karantinas, tikslaus atsakymo ministras pateikti negalėjo.

„Jungtinė Karalystė yra kaip pasaulio vakcinavimo lyderė, bet ir ji dar gyvena karantino sąlygomis. Gal pats žodis karantinas, ekstremali situacija yra aštrūs žodžiai. Galbūt svarbiau, kokias žaidimo taisykles, susitarimus turėsime. Manau, kad gera žinutė yra tai, jog turėsime įrankius, kaip gyventi tokiomis sąlygomis“, – kalbėjo A. Dulkys.

Arūnas Dulkys

Ministras pridūrė, kad kol kas nėra sprendimų dėl revakcinacijos nuo koronaviruso. Šiuo metu patys vakcinų gamintojai ir Europos vaistų agentūra svarsto, kada ir kokiais atvejais reikėtų revakcinacijos. Tačiau manoma, kad rudenį ar žiemą gali tekti dar kartą pasiskiepyti nuo koronaviruso.

Minčiai dėl primokėjimo už pasiskiepijimą nepritaria

A. Dulkys kalbėjo ir apie prezidento metinį pranešimą. Pasak ministro, pandeminis laikotarpis mūsų valstybei buvo naudingas tuo, jog tai suvienijo savivaldą ir centrinę valdžią.

„Ko man labai gaila ir ką prezidentas labai taikliai paminėjo, kad vėliausiai įsijungė į įvairius atlaisvinimus ir sugrįžimą į gyvenimą būtent švietimo ir kultūros sritis. Matyčiau, pagrindinė to priežastis buvo tai, kad 2020 metais nė vienas galios centras nesiėmė lyderystės ir nepasirūpino, jog mūsų šalyje būtų testų, testavimo algoritmai, būtų inicijuoti atitinkami teisės aktai su vakcinavimu ir testavimu – nė vienas galios centras to nepadarė, truputėlį atostogavo. Būtent visa tai padarė naujoji Vyriausybė“, – sakė A. Dulkys.

Lauko kavinė

Pasak A. Dulkio, kada pasieksime 70 proc. visuotinio imuniteto nuo koronaviruso, priklausys tik nuo žmonių noro skiepytis.

Kai kurie ekonomistai svarsto kontraversiškas mintis, kad galbūt reikėtų žmonėms primokėti, jog jie ateitų skiepytis. Ministras tokią mintį priėmė kritiškai

„Ar turėtume primokėti žmonėms, kad jie dalyvautų rinkimuose? Ar turėtume primokėti, kad laikytųsi sveiko gyvenimo būdo? Man atrodo, kad įvairūs dalykai galbūt gali turėti efektą trumpalaikiu periodu.

Bet, man atrodo, kai kalbame apie savo sveikatą, apie artimųjų sveikatą, apie visuomenės sveikatą ir pagalbą valstybei, svarbiausias dalykas yra įsitikimas viduje ir priėmimas sprendimo viduje, kad aš skiepysiuosi, aš suprantu, kodėl tai darau ir aš suprantu, kodėl tai naudinga.

Aš manau, kad daugiau mes matome spragą visuotiniame edukavime, ar mes iš tikrųjų norime gyventi sveikai?“ – kalbėjo A. Dulkys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)