Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė sprendimą visiškai patenkinti jo ieškinį atsakovei Sveikatos apsaugos ministerijai ir pripažino D. Bakšos atleidimą iš darbo neteisėtu.

Tiesa, tai yra pirmos instancijos sprendimas – jis gali būti skundžiamas.

„Šis sprendimas įdomus tuo, kad teismas priėmė sprendimą, kurį reikia vykdyti skubiai. Tai – pakankamai nedažnas variantas, kai teismai priima tokį sprendimą. Tai reiškia, kad mano darbo santykiai iš esmės yra atstatomi“, – portalui „Delfi“ komentavo D. Bakša.

Byla buvo nagrinėjama 8 mėnesius. Pašnekovo nuomone, procesas buvo labai vilkinamas atsakovės – Sveikatos apsaugos ministerijos.

„Juridinio pagrindo atleisti mane iš užimamų pareigų nei aš, nei teismas nematė. Koks buvo viso šito veikimo tikslas, man sunku pasakyti – tai turėtų pasakyti ministras, bet jis su manimi apie tai nebendravo.

Aš niekad neišgirdau nei kodėl buvau nušalintas, nei kodėl atleistas iš pareigų. Siūliau susitikti, pabendrauti, deja mano pasiūlymai kažkodėl nebuvo išgirsti.

Apie viską turėjau spręsti iš pateiktų dokumentų, o iš jų akivaizdu, kad sprendimas nebuvo adekvatus“, – komentavo D. Bakša.

Per tuos 8 mėnesius, kol D. Bakša buvo atleistas iš pareigų, laikinai NVSPL direktorės pareigas ėjo jo pavaduotoja Rosita Marija Balčienė.

Arūnas Dulkys

„Delfi“ primena, kad sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, susipažinęs su jam 2021 m. spalio 13 d. pateiktomis komisijos išvadomis dėl NVSPL direktoriaus D. Bakšos galimo darbo pareigų pažeidimo tyrimo, priėmė sprendimą atleisti jį iš užimamų pareigų. Apie tai pranešė pati Sveikatos apsaugos ministerija.

Kaip teigta pranešime, šiurkštus darbo pareigų pažeidimas pasireiškė netinkamu NVSPL vadovo funkcijų vykdymu, o būtent – neteisėtu, neskaidriu valstybės biudžeto lėšų, skirtų sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų darbo užmokesčio didinimui karantino metu, panaudojimu, saugios darbo aplinkos laboratorijoje neužtikrinimu, netinkamu žmogiškųjų išteklių valdymu ir kt.

Teigta, kad dalis darbo pareigų pažeidimų gali būti susijusi su žalos valstybės ir įstaigos biudžetui padarymu, o komisija dėl objektyvių priežasčių tikslaus žalos dydžio negalėjo nustatyti, ministras A. Dulkys pavedė atlikti NVSPL veiklos finansinį auditą.

Portalas „Delfi“ Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų pasiteiravo, kaip galėtų pakomentuoti teismo sprendimą dėl D. Bakšos grąžinimo į darbą.

Atsiųstame SAM atsakyme rašoma: „Kaip skelbta anksčiau, D. Bakša iš NVSPL direktoriaus pareigų 2021 m. spalio 15 d. buvo atleistas dėl šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo, kuris pasireiškė netinkamu NVSPL vadovo funkcijų vykdymu, o būtent – neteisėtu, neskaidriu valstybės biudžeto lėšų, skirtų sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų darbo užmokesčio didinimui karantino metu, panaudojimu, saugios darbo aplinkos laboratorijoje neužtikrinimu, netinkamu žmogiškųjų išteklių valdymu ir kt.

2022 m. birželio 17 d. sprendimu Vilniaus miesto apylinkės teismas D. Bakšos atleidimą iš NVSPL direktoriaus pareigų pripažino neteisėtu, o šį sprendimą dalyje dėl neteisėtai atleisto darbuotojo grąžinimo į darbą įpareigojo Ministeriją įvykdyti skubiai, todėl D. Bakša nuo 2022 m. birželio 20 d. grąžinamas į NVSPL direktoriaus pareigas.

Pažymėtina, kad 2022 m. birželio 17 d. Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas yra neįsiteisėjęs, negalutinis ir per 30 dienų nuo jo priėmimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Vilniaus apygardos teismui“.

D. Bakša – ne vienintelis, kurio atleidimas iš pareigų buvo pripažintas neteisėtu.

Šią savaitę nuspręsta po trijų mėnesių grąžinti chirurgo licenciją ir buvusiam VUL Santaros klinikų vadovui profesoriui Kęstučiui Strupui, kuris pripažintas kaltu dėl smulkaus kyšininkavimo, o jam neteisėtą atlygį davusi pacientė – kalta dėl smulkaus papirkimo. Plačiau apie tai rašėme čia.

Į Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo pareigas po palankaus Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimo pernai lapkritį grąžintas ir profesorius Saulius Čaplinskas. Teismas pripažino, kad S. Čaplinskas iš pareigų buvo atleistas nepagrįstai.

Sprendimą atleisti S. Čaplinską priėmė dar buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, o A. Dulkys teigė neturintis pagrindo šio sprendimo pakeisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją