Pasak Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Nėštumą komplikuojančių ligų sektoriaus vadovo, gydytojo akušerio ginekologo doc. Vlado Gintauto, daugiavaisis nėštumas ir gimdymas priskiriami didelei rizikai, todėl tokių moterų nėštumo ir gimdymo priežiūrai reikalingos atitinkamos sąlygos ir ilgametė gydytojų patirtis. Daugiavaisio nėštumo tikimybė pastaraisiais dešimtmečiais tik didėja. Anksčiau dvynių susilaukdavo viena pora iš 80. Šiuo metu tikimybę susilaukti dvynių turi viena pora iš 60.

Identiškų dvynių dažnumas įvairiose šalyse beveik vienodas – 3-5 iš 1000 gimdymų. Tikimybė susilaukti neidentiškų dvynių priklauso nuo tam tikrų veiksnių: šalies, paveldimumo ir net nuo moters amžiaus bei praeityje buvusių gimdymų skaičiaus. Per pastaruosius dešimtmečius daugiavaisio nėštumo atvejų pagausėjimą daugiausiai lėmė dvi priežastys. Viena iš jų – nevaisingumo gydymui taikoma kiaušidžių stimuliacija bei pagalbinis apvaisinimas, kai jo metu į įsčias įsodinamas ne vienas embrionas. Antroji priežastis – vis didėjantis vidutinis gimdyvių amžius. Šiuo metu tik apie 60-70 proc. visų dvynių gimsta po natūralaus pastojimo.

Doc. V. Gintauto teigimu, esant daugiavaisiam nėštumui, motinai ir vaisiui galimos beveik visos su nėštumu susijusios komplikacijos. Laukiantis dvynių, neretai komplikuojasi ir kitos, su nėštumu tiesiogiai nesusijusios ligos. Bene dažniausia dvyniams būdingų problemų – nevienodas jų augimas įsčiose. Dėl įvairių priežasčių skiriasi jų aprūpinimas maisto medžiagomis bei deguonimi. Vieno iš dvynių augimas atsilieka, jo kraujotaka silpnėja. Nesiėmus veiksmingų priemonių, vienas iš dvynių, o kartais ir abu, žūsta.

„Kadangi identiški dvyniai turi bendrą kraujagyslinį dangalą, kyla tik tokiems dvyniams būdingų komplikacijų. Dažniausias – dvynių transfuzijos sindromas, kuris nutinka maždaug 1 iš 8 identiškų dvynių porų. Tai – labai sunki komplikacija, ir laiku nesuteikus reikiamo gydymo, baigiasi abiejų vaisių žūtimi. Todėl labai svarbu laiku pastebėti šį sindromą ir atitinkamai jį gydyti“, – teigia gyd. V. Gintautas.

2020 metais pirmą kartą Lietuvoje Kauno klinikose, pasak jų atstovės Jovitos Gudelevičiūtės, sėkmingai išgydytas dvynių transfuzijos sindromas. Procedūroje dalyvavo gydytojas iš Olandijos Leideno universiteto ligoninės doc. F. J. Klumperis ir ligoninės daugiadalykė komanda.

Pabrėžtina, kad ultragarsinis tyrimas yra vienintelis patikimas būdas anksti nustatyti daugiavaisį nėštumą. Labai svarbu, kad tai būtų diagnozuota jau nėštumo pradžioje. Nėščiųjų patikra ultragarsu atliekama nuo 11 iki 14 nėštumo savaitės.

„Atlikdami šį tyrimą, patiksliname nėštumo trukmę, nustatome, kiek yra vaisių, išmatuojame jų dydį. Ieškome, ar nėra chromosomų anomalijų požymių bei didelių vaisiaus raidos ydų, kurias jau patikros metu įmanoma pastebėti. Tai yra pats geriausias laikas nustatyti, kokio tipo dvynių laukiamasi. Nustačius dvynių tipą, sudaromas tolesnis nėščiosios priežiūros ir ultragarsinių tyrimų planas. Jei dvyniai neidentiški, kitas tyrimas ultragarsu (kaip ir besilaukiant vieno vaisiaus) dažniausiai atliekamas 18-20 nėštumo savaitėmis. Jei nenustatomos komplikacijos, dvyniai toliau tiriami kas keturias savaites“, – paaiškino Nėštumą komplikuojančių ligų sektoriaus vadovas.

Būtina žinoti, kad tikimybė, jog dvyniai gims neišnešioti, – 6 kartus didesnė nei esant vienam vaisiui. Per anksti (anksčiau nei 37 savaitės), gimsta apie 40-50 proc. dvynių. Jei laukiamasi daugiau nei dviejų vaisių, išvengti priešlaikinio gimdymo beveik neįmanoma. Neišnešiotumas – dažniausia cerebrinio paralyžiaus, psichomotorinių raidos sutrikimų ir naujagimių mirties priežastis.

Be jokios abejonės, labai svarbu laiku pastebėti gresiančio persileidimo ar priešlaikinio gimdymo požymius. Pavyzdžiui, tam tikromis situacijomis ultragarsu ištiriamas gimdos kaklelis, siekiant išsiaiškinti, ar jis nesutrumpėjęs ir praviras. Pamačius galimą grėsmę, imamasi atitinkamų priemonių.

Jei nėštumas nekomplikuotas, neidentiškiems dvyniams gimdymas sužadinamas esant 37-38 savaičių nėštumui. Jei gimdomi identiški dvyniai, tuomet gimdymas sužadinamas anksčiau ( 36-37 nėštumo savaitėmis). Identiški dvyniai turi bendrą placentą, kurioje yra kraujagyslinių jungčių, todėl ilgesnis buvimas įsčiose gali būti pavojingas. Gimdyti 37 savaičių jau yra saugu, naujagimiai beveik neturi jokių neišnešiotumo problemų.

Gydytojas ginekologas doc. V. Gintautas neslepia, jog daugiavaisio nėštumo metu problemų kyla nemažai. Tačiau, pasak jo, jei moteris atidžiai stebi savo būklę, domisi, ir jai teikiama atitinkama pagalba nėštumo bei gimdymo metu, net esant rizikai, viskas dažniausiai baigiasi sėkmingai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)