Daugiau nei dešimtmetį trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo 60 tūkst. moterų, parodė, kad du ar daugiau dietinių gėrimų per dieną suvartojančioms moterims dažniau diagnozuojamos širdies ir kraujotakos sistemos ligos ir joms yra daug didesnė rizika mirti nuo šių ligų.

Didžiausio iki šiol atlikto tokio tyrimo išvadose JAV Ajovos valstijos universiteto mokslininkai rašo: „Lyginant su moterimis, kurios niekada ar retai vartoja dietinių gėrimų, toms, kurios per dieną išgeria du ar daugiau dietinių gėrimų, yra 30 proc. didesnė tikimybė susirgti širdies ir kraujotakos liga (patirti širdies smūgį ar insultą), o taip pat 50 proc. didesnė tikimybė mirti nuo šių ligų.“

„Tai yra vienas didžiausių tyrimų šia tema, ir mūsų rezultatai atitinka ankstesnių tyrimų išvadas, ypač tas, kurios sieja dietinius gėrimus su metaboliniu sindromu, kuomet sutrinka medžiagų apytaka“, – sakė tyrimui vadovavęs Dr. Ankuras Vyasas.

Jo teigimu, šis ryšys išliko net atsižvelgus į demografinius rodiklius bei kitus rizikos veiksnius, įskaitant kūno masės indeksą, rūkymą, pakaitinę hormonų terapiją, fizinį aktyvumą, suvartojamų kalorijų kiekį, suvartojamos druskos kiekį, diabetą, didelį kraujo spaudimą, didelį cholesterolio kiekį bei daug cukraus turinčių gėrimų vartojimą.

Tyrimo metu nustatyta, kad paprastai du ar daugiau dietinius gėrimus per dieną išgeria jaunos, dažniau rūkančios moterys, labiau linkusios sirgti diabetu, skųstis dideliu kraujospūdžiu bei su didesniu kūno masės indeksu.

Tokio tyrimo išvados paskelbtos jau ir taip smunkant pardavimams dietinių gėrimų rinkoje – didžiausioje rinkoje, kurioje naudojamas aspartamas. Žurnalo „Time“ teigimu, „viena iš tokio mažėjimo priežasčių yra tai, jog žmonės vis labiau suvokia JAV egzistuojančios nutukimo epidemijos mastą bei tai, kad gėrimų, kurių sudėtyje yra daug cukraus, vartojimas kelia sveikatos problemų. Net ir dietiniais vadinamų gėrimų pardavimai mažėja nerimaujant dėl dirbtinių saldiklių.“

Nesvarbu, kokios būtų pardavimų mažėjimo priežastys, šis naujausias tyrimas tik įpils daugiau alyvos į ugnį ir suteiks daugiau argumentų pasisakantiems prieš dirbtinių saldiklių naudojimą.

Verta paminėti, kad mažėjantys saldžių gazuotų gėrimų pardavimai duos ir kitos naudos: dėl to žmonės vartos mažiau tokių gėrimų gamybai taip pat naudojamo kukurūzų sirupo, kuriame yra daug fruktozės ir kuris dažniausiai gaminamas iš genetiškai modifikuotų kukurūzų. Šis sirupas didina įvairių kitų sveikatos problemų riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)