Studija parodė, kad net tie žmonės, kurie jau dešimt metų serga II tipo diabetu, taip pat gali sustabdyti šią ligą, jei laikysis mažai džaulių turinčios dietos.

Pasaulinis šios ligos ekspertas, profesorius Roy Tayloras savo naujausio tyrimo rezultatus paskelbė žurnale „Diabetes Care“, rašo sbs.com.

Medicinos ir medžiagų apykaitos profesorius, dirbantis Niukaslo universitete, anksčiau yra parodęs, kad II tipo diabetu sergantys pacientai, kurie sėkmingai sulieknėja, gali atsikratyti šios ligos, nes nuo kasos pasišalinus riebalams, insulino gamyba vėl tampa normali.

Prieš penkerius metus atliktas profesoriaus R. Tayloro tyrimas parodė, kad labai mažai kilodžaulių turinti dieta gali išvaduoti nuo diabeto.

Kilo tarptautinis susidomėjimas, tačiau tyrimas truko tik aštuonias savaites ir negalėjo atsakyti į klausimą, ar diabetas nesugrįžta.

Atliekant naujausią tyrimą, 30 savanorių, sergančių II tipo diabetu, laikėsi tokios pačios – nuo 2500 iki 2900 kilodžaulių per dieną – dietos.

Dalyviai atsikratė vidutiniškai 14 kg, o per sekančius šešis mėnesius nepriaugo jokio svorio.
Dalyvių grupėje buvo žmonių, kurie diabetu serga jau seniai, t.y. daugiau kaip aštuonis metus.

Iš viso dvylika pacientų, kurie diabetu serga mažiau kaip 10 metų, sustabdė savo ligą ir prabėgus šešiems mėnesiams juo vis dar nesirgo.

Po šešių mėnesių diabeto atsikratė ir tryliktas pacientas.

Nors savanoriai numetė nemažai svorio, jie vis dar turėjo antsvorio arba liko nutukę, tačiau numestų kilogramų pakako, kad nuo kasos pasišalintų riebalai ir kad atsinaujintų normali insulino gamyba.
„Mes parodėme, kad diabeto įmanoma atsikratyti, net jei šia liga sergate jau seniai, maždaug dešimt metų“, - sakė profesorius R. Tayloras.

„Jei ši liga jums diagnozuota dar seniau, taip pat nepraraskite vilties – cukraus kiekį kraujyje taip pat įmanoma pagerinti“.

„Šis tyrimas taip pat atsakė į klausimą, kurį žmonės man dažai užduoda: jei numesiu svorio ir jo nepriaugsiu, ar diabetas nesugrįš? Atsakymas paprastas – ne“.

„Įdomu tai, kad nors mūsų savanoriai liko nutukę ar turintys antsvorio, riebalai neatslinko ir neužkimšo kasos“.

„Tai patvirtina mūsų teoriją dėl asmeninio riebalų slenksčio“.

„Jei asmuo priauga daugiau svorio, negu gali asmeniškai toleruoti, tuomet suaktyvinamas diabetas. Tačiau jei jis šio svorio kiekio atsikrato, tuomet sugrįžta normalios funkcijos“, - kalbėjo daktaras.

Dabar yra prasidėjęs didesnio masto tyrimas, kuriame dalyvauja 280 pacientų. Jo metu stebima, ar žmonės gali pažaboti diabetą, mesdami kilogramus, kai juos prižiūri gydytojas arba slaugė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)