Vis daugėją įrodymų, kad kasdienį kavos poreikį lemia genetinis paveldas, o ne miego stygius, rašo „The Los Angeles Times“.

Kava – vienas iš populiariausių gėrimų visame pasaulyje. Anot tyrėjų, jis nusileidžia tik arbatai ir vandeniui. Tam tikro kiekio kavos suvartojamas siejamas su nauda sveikatai.

Pastaruoju metu atlikti tyrimai parodė, kad išgėrus kavos pagerėja trumpalaikė atmintis, be to, sumažėja išsėtinės sklerozės, melanomos, 2-ojo tipo cukrinio diabeto ir kepenų vėžio tikimybė. Kava gali būti naudinga ir širdies veiklai.

Septintajame dešimtmetyje buvo pradėti pirmieji aistringų kavos mėgėjų genetiniai tyrimai. 1962-aisiais metais buvo įrodyta, kad įprotis gerti kavą yra paveldimas. Ne taip seniai buvo atlikti išsamūs tyrimai, patvirtinę, kad egzistuoja ryšys tarp suvartojamo kavos kiekio ir tam tikrų genų.

Visiškai neseniai naujame „Scientific Reports“ publikuotame straipsnyje grupė mokslininkų aprašo atrastą geną, lemiantį suvartojamo kavos kiekio ribojimą.

Straipsnio autoriai tvirtina, kad daugiau nei 1 200 Italijos piliečių, genetiškai paveldėjusių PDSS2 geną, per dieną išgeria keliais kavos puodeliai s mažiau nei tie, kurie tokio geno neturi.

Atlikus papildomą analizę paaiškėjo, kad PDSS2 genas slopina organizmo sugebėjimą skaidyti kofeiną, taigi, natūralu, kad šį geną turintiems žmonėms užtenka mažiau kavos, kad gautų pakankamą kofeino dozę, mat kofeinas jų organizme išlieka ilgiau.

Siekdami patvirtinti atliktų turimų rezultatus, mokslininkai pakartojo tyrimą dalyvaujant 1 731 Nyderlandų piliečiui. Nors gauti rezultatai buvo panašūs, išgeriamų kavos puodelių skaičius buvo šiek tiek mažesnis.

Straipsnio autoriai aiškina, kad ligšiolines išvadas reikėtų patvirtinti atliekant didesnio masto tyrimus.

Tačiau kol kas jie pagrįstai tvirtina atradę geną, kuris iki šiol nebuvo siejamas su kavos suvartojimu.

„Atliktų eksperimentų rezultatai papildo vykdomus tyrimus, kuriais siekiama įrodyti, kad įprotis gerti kavą gali būti genetiškai paveldimas“, straipsnyje rašo Škotijos Edinburgo universiteto genetikos mokslų daktaras Nicola Piratsu.

Taigi, jei jaučiate, kad būtina išgerti kavos, kaltas, pasirodo, ne nuovargis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)