Pirmadienį nacionalinis diabeto auditas pranešė, kad išnagrinėjo beveik 2 mln. žmonių, sergančių diabetų, NHS gydymą Anglijoje ir Velse 2010 metų spalį. Pranešta, kad liga gerokai padidina įvairių komplikacijų riziką, o kai kurios iš jų gali būti mirtinos.

Auditas, kurį vykdė NHS Sveikatos ir socialinės priežiūros informacijos centras, labdara „Diabetas Jungtinėje Karalystėje“ ir sveikatos priežiūros kokybės gerinimo partnerystė, taip pat išsiaiškino, kad žmonėms, sergantiems diabetu, yra 65 proc. didesnė širdies nepakankamumo tikimybė, 144 proc. didesnė inkstų dializės arba inkstų transplantacijos rizika, 210 proc. didesnė kojos virš ar žemiau kelio amputacijos tikimybė, 331 proc. tikimybė, kad koją reikės pašalinti visiškai ir 25 proc. didesnė infarkto rizika.

Žmonių, sergančių cukriniu diabetu, skaičius smarkiai auga daugiausia dėl nutukimo. Šie rezultatai rodo, kad NHS turi ypač rūpintis diabetu sergančiais žmonėmis.

Nustatyta, kad 2010 metų spalį širdies smūgį patyrė 14,5 tūkst. žmonių, sergančių diabetu.

2011 m. nuo diabeto mirė 65,7 tūkst. žmonių. Pranešama, kad sergantiems pirmojo tipo cukriniu diabetu gresia didesnė ankstyvos mirties tikimybė (135 proc.) negu tiems, kurie serga antrojo tipo diabetu (36 proc.).

Apie 90 proc. atvejų Jungtinėje Karalystėje susiję su antrojo tipo diabetu, kuriuo susergama dėl žmonių gyvenimo būdo, ypač nutukimo, o pirmojo tipo diabetu susergama dėl autoimuninės ligos, nesusijusios su žmonių gyvensena. Manoma, kad Jungtinėje Karalystėje gyvena 850 tūkst. žmonių, kuriems nediagnozuotas diabetas.

Generalinė „Diabeto Jungtinėje Karalystėje“ direktorė Barbara Young sakė, kad šokiruoja tai, jog žmonėms, sergantiems diabetu, yra beveik 50 proc. didesnė tikimybė patirti širdies smūgį. Ji sakė, kad daugelio tokių atvejų būtų galima išvengti pagerinus švietimą, gydymą ir sveikatos priežiūrą.

„Šis pranešimas įspėja ne tik apie su diabetu susijusias širdies ligas. Jis atskleidžia, kad žmonėms, sergantiems diabetu, kyla didesnė komplikacijų, tokių kaip amputavimas, infarktas, inkstų nepakankamumas ir apakimas, rizika“, - sakė B. Young.

NHS turi užtikrinti, kad daug daugiau pacientų tikrintųsi savo ligos būklę, cholesterolio kiekį kraujyje bei kraujo spaudimą.

Sveikatos ministras Jeremy Huntas sako, kad nors diabeto priežiūra pagerėjo, „rodikliai vis dar nepriimtini ir mes esame pasiryžę juos pakeisti“. Vyriausybės įvesti pakeitimai reikš, kad 36 tūkst. Anglijos šeimos gydytojų gaus pinigų už tai, kad padės žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, atidžiau sekti kraujo spaudimą, gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)