Mokslininkų teigimu, žmogaus būklę nustatyti bus galima net ir būnant kitame mieste – pakaks telefono skambučio, skelbia Futurity.org.

Būtent žmogaus kalba yra idealiausias smegenų sveikatos rodiklis. Depresija sergantys žmonėms, kuriems gydymas padeda, kalba greičiau, tarp frazių daro trumpesnes pauzes. Tuo tarpu sunkia depresijos forma sergantys pacientai daro ilgas pauzes, kalbėjimo tempas smarkiai sulėtėja.

Būtent tokius kalbos skiriamuosius bruožus nustatė mokslininkai, atlikę tyrimą, kuriame dalyvavo 105 savanoriai. Akademikai matavo kalbos trukmę, balso aukštį, sekė intonacijas – jų tikslas buvo nustatyti, kaip depresija atsispindi žmogaus balse.

Tyrimo dalyvių mokslininkai paprašė paskambinti konkrečiu numeriu ir palikti žinutę autoatsakiklyje. Žmonių buvo prašome žinutėje papasakoti, kaip jie jaučiasi, perskaityti ištrauką iš knygos ir padeklamuoti abėcėlę.

Išanalizavę gautus rezultatus, mokslininkai nustatė, jog depresija sergantiems žmonėms sunkiau išreikšti savo mintis ir jausmus. Būtent todėl balsas gali tapti vienu iš svarbiausių diagnostikos instrumentų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)