Antakalnio poliklinikos direktorius Evaldas Navickas pažymi, kad nemažą dalį slaugytojų perkėlus į skiepijimo centrus, PGR tyrimų punktus šeimos gydytojai, dirbdami ne pilnoje komandoje, susidūrė su ženkliai didesniu darbo krūviu, kas lėmė pacientų eilių susidarymą. Jis rekomenduoja žmonėms atsakingiau žvelgti į registraciją pas šeimos gydytojus bei gydytojus specialistus ir juos planuoti iš anksto.

Evaldas Navickas

Apie 15 proc. visų poliklinikos slaugytojų nuo sausio mėnesį intensyviai dirbo ir šiuo metu dirba skiepijimo centrų bei punktų komandose, kartu su kitų sveikatos priežiūros įstaigų atstovais, todėl natūraliai nukenčia kai kurių poliklinikos teikiamų paslaugų prieinamumas. Anot E. Navicko, slaugytojai yra svarbi šeimos gydytojų komandos dalis, o be jų pagalbos dirbantys medikai organiškai pacientą konsultuoja ilgiau, kas lemia ne tik didesnį darbo krūvį, bet ir mažesnį priimtų žmonių skaičių per dieną.

Visgi, ne visi pacientai supranta, kad kiekvienas vizitas pas šeimos gydytoją, net jei reikia tik siuntimo ar pratęsti vartojamus medikamentus – nėra paprastas mechaniškas procesas. Net ir trumpo vizito metu, šeimos gydytojas visuomet įsigilina į paciento sveikatos problemas, išanalizuoja paskutinius jam atliktus tyrimus, galbūt prireikus pakoreguoja medikamentų dozę ar nusprendžia dėl papildomų ištyrimų.

„Pacientams, kurie, tarkime, po pusės metų tenori prasitęsti vaistų receptą ir savo būklę aptarti su gydytoju, atrodo, kad šiuo atveju pavyks sulaukti vizito vos ne tą pačią dieną, derėtų suprasti, jog viskas taip greitai nevyksta. Nuolat prašome pacientų atsakingiau planuoti susitikimus su gydytojais ir nelaukti paskutinės minutės iki registracijos, mat dėl to susidaro eilės ir sunkesnių sveikatos sutrikimų turintys asmenys nesulaukia reikiamos konsultacijos tinkamu metu“, – sako E. Navickas.

Jis taip pat priduria, kad augantys pacientų srautai ir slaugytojų pagalba skiepijimo centruose paskatino plėsti medikų komandą. Poliklinikoje papildomai įdarbinta dar 18 naujų slaugytojų padėjėjų, kurie prisideda prie procesų spartinimo, padeda šeimos gydytojams efektyvinti pacientų priėmimą, dirba vakcinavimo centruose, PGR tyrimų punktuose.

„Jau stebime, kaip šis sprendimas leidžia pasirūpinti daugiau pacientų ir palengvina kasdienybę gydytojams, kuriems kurį laiką teko atlikti ne tik savo, bet ir slaugytojų pareigas. Dabar, kada vis daugiau pacientų vėl atsigręžia į rūpinimąsi savo sveikata, siekiame užtikrinti, kad kiekvienas sulauktų jam svarbios konsultacijos bei patarimų. Dėl šios priežasties grįžome prie įprasto vizito laiko, kuris karantino laikotarpiu buvo pailgintas, o tai sąlygojo mažesnį aptarnaujamų pacientų skaičių per dieną“, – įvardija Antakalnio poliklinikos direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)