Ši teorija kilo prieš kelis metus, kai Larsas-Georgas Hersougas tyrė nutukimo vystymąsi tarp žmonių, kurie daugelį metų Danijoje buvo stebimi pagal Kardiovaskulinių ligų tendencijų ir veiksnių stebėjimo programą. Ši programa fiksavo tūkstančių danų gyvenimo būdą.

L.G. Hersougas nustebo pamatęs, kad tiek nutukę, tiek liesi žmonės, dalyvavę šioje programoje, per 22 metus priaugo antsvorio, kuris pagal prororcijas buvo maždaug vienodas.

“Įprastos teorijos teigia, kad nutukę žmonės priauga antsvorio, nes mažai juda. Tačiau tyrimas parodė, kad antsvorio priaugo ir liesi žmonės, ir tai įvyko per 22 metus, kuriuos truko tyrimas”, - sakė L.G. Hersougas, dirbantis Glostrupo univeristetinės ligoninės Sveikatos ir prevencijos tyrimų centre.

Oreksinas – hormonas neuropeptidas – smegenyse stimuliuoja budrumą ir energijos išeikvojimą. Mokslininkas mano, kad šį hormoną gali veikti anglies dvideginio dujos. Padidėjus oreksino kiekiui, žmogus gali vėliau eiti miegoti ir valgyti daugiau maisto. Sutrikus medžiagų apykaitai, didėja antsvoris.

Savo teoriją jis grindžia įrodymais, esą Jungtinėse Valstijose nutukimas labiausiai plito 1986 – 2010 metais Rytų pakrantėje, kur buvo fiksuojama didžiausia CO2 koncentracija. Tyrimai su įvairiais gyvūnais taip pat parodė ryšį tarp CO2 dujų ir antsvorio didėjimo.

Lemiamų argumentų teorijai pridėjo 2007 metų tyrimo rezultatai, atskleidę, kad kraujo rūgštingumas, matuojamas vandeniliniu rodikliu pH, veikia nervines smegenų ląsteles, reguliuojančias mūsų apetitą ir medžiagų apykaitos procesus.

Kuo daugiau įkvepiame oro su padidėjusiu anglies dvideginio kiekiu arba kuo daugiau geriame gėrimų su šiomis dujomis, tuo labiau didėja mūsų kraujo rūgštingumas, per poveikį smegenims didindamas apetitą, teigia L.G. Hersougas.

Jis atliko specialų eksperimentą, kurio metu uždarose patalpose pasodino šešis jaunus vyrus. Kai kuriose patalpose buvo padidintas anglies dvideginio kiekis. Po septynių valandų eksperimento dalyviams buvo leista valgyti tiek, kiek jiems norėjosi.

Eksperimentas parodė, kad vyrai, kurių kraujyje buvo daugiau anglies dvideginio, suvalgė 6 proc. daugiau maisto už tuos, kurie buvo patalpose su normaliu CO2 kiekiu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją