Pakilimą lėmė nauji omikron variantai

Pasak gydytojo, naujų atvejų pakilimą matome dėl to, kad atsirado nauji omikron variantai, kurie prieš tai Lietuvoje dar nebuvo paplitę.

„Tai yra BA.2 varianto tarsi atplaišos, iš jo kilę palikuonys BA.4 ir BA.5. Jie pirmiausia buvo Afrikoje, ten didesnių problemų nesukėlė. Europoje pirmoji šalis, kuri pajuto BA.5, buvo Portugalija“, – kalbėjo dr. M. Strioga.

Portugalijoje gegužę ir birželį staigiai pašoko naujų užsikrėtimų skaičius. Pastebima, kad nauji variantai plinta dar greičiau nei pradinis omikron variantas. Taip pat pastebėta, kad jie turi didžiausią atsparumą imuniniam atsakui – BA.4 ir BA.5 užsikrėsti gali net ir tie, kurie persirgo pirmuoju omikron variantu.

Respublikinė Panevėžio ligoninė, Infekcinių ligų skyrius

„Tai, kad šie variantai sukeltų daug sunkesnę ligą, ligonių patekimą į reanimaciją ar mirtį, daug duomenų nėra. Bet yra tam tikri veiksniai, kurie leidžia suprasti, kad ši pandemija taip greitai nesibaigs ir apie save primins. Portugalijoje buvo pakilęs mirtingumo pikas nuo BA.5, jis praktiškai pasiekė tokį lygį, koks buvo žiemą, esant originaliai omikron atmainai. Mirtingumo neviršijo, vadinasi, nėra mirtingesnis.

Tačiau neramina tai, kad kai buvo BA.1 ir BA.2 omikron variantai, visi džiaugėmės, jog gausime imunitetą ir po truputį koronavirusą galėsime užmiršti – visgi, pasirodo, taip nėra. Buvusi banga vyko žiemą, o koronavirusą traktuojame kaip šaltuoju metų laiku pasireiškiančią infekciją. Tačiau Pietų šalyse, kur tikrai nebėra šaltasis sezonas, neseniai vėl įvyko atvejų pakilimas. Tad staigmenų šaltuoju metų laiku dar galime turėti“, – sakė pašnekovas.

Marius Strioga

Visoje Europoje bus pastebima nauja banga

Visgi rudenį greičiausiai nebebus tokių didelių bangų kaip buvo iki šiol, tačiau taip lengvai, kaip tikėjomės, virusas dar nesitraukia. Todėl, pasak dr. M. Striogos, sprendimas jau dabar leisti gauti 4 vakcinos nuo COVID-19 dozę didžiausią riziką turintiems žmonėms, buvo teisingas.

4 dozę Lietuvoje yra gavę maždaug 4 tūkstančiai žmonių. Tai pacientai, turintys sunkias imunosupresines būkles, dėl kurių imunitetas yra nepajėgus kovoti su bet kokia infekcija.

„Tikėtina, kad rudenį, rugsėjį visuomenei bus siūloma sustiprinamoji COVID-19 dozė. Kol kas sakyti, kad šis virusas tapo paprastu peršalimo virusu, negalime“, – kalbėjo dr. M. Strioga.

Lietuvoje atvejų pakilimas pastebimas jau porą savaičių, tačiau nebeatliekama sekoskaita. Atvejų šuolį šiuo metu pastebi ir Vokietija – kadangi jie atlieka sekoskaitą, yra tiksliai žinoma, kad šuolis įvyko dėl BA.4 ir BA.5. Naujų užsikrėtimų daugėja ir JAV.

Todėl manoma, kad Europoje per tam tikrą laiką visur bus pastebima nauja koronaviruso banga. Tačiau ji neturėtų sukelti didesnio mirtingumo nei žiemą.

Respublikinė Panevėžio ligoninė, Infekcinių ligų skyrius

„Portugalijoje mirtingumas, kuris dabar vejasi tokį pat, koks buvo žiemą, dažniausiai yra dėl vyresnių žmonių. Šių žmonių „sąskaita“ yra tokie mirtingumo rodikliai. Tai rodo, kad ši infekcija vis dar yra kelianti nerimą ir potencialiai pavojinga vyresniems žmonėms“, – sakė dr. M. Strioga.

Kol kas papildomų priemonių, pasak gydytojo, imtis tikrai nereikia. Tačiau suklusti ir nenuleisti akių nuo koronaviruso – reikėtų. Ypač vyresniems žmonėms pravartu vengti didžiulių susibūrimų.

„Apie naują karantiną tikrai nebereikėtų galvoti. Bet jei pasieksime kelis šimtus atvejų per dieną, tai jau būtų signalas. Pietų šalyse tam tikros kontrolės priemonės dar taikomos, privalomos kaukės viešajame transporte, ligoninėse, vaistinėse. Aišku, to labai norisi išvengti, bet jei situacija pradės blogėti, gali būti svarstymai. Portugalija specialių priemonių nesiėmė ir dabar tiek atvejų skaičius, tiek mirtingumas stabilizavosi, kreivė pradeda slinkti žemyn. Ta banga Portugalijoje nusirito per pusantro mėnesio“, – sakė pašnekovas.

Rudenį bus siūloma revakcinacija

Jau atrodė, kad su omikron pasibaigs ir pandemija, tačiau dabar vėl matome naujus užsikrėtimus. Kiek laiko dar taip gyvensime?

„Prognozuoti yra pats nedėkingiausias dalykas. Bet smarkiai lengvėjimo kryptimi su omikron dar neiname, dėl to reikia būti budrumo režime. Tikėtina, kad šaltuoju metų laiku dar turėsime bangas. Panašu, kad ateinantį sezoną dar turėsime tokią bangą, kuri neatrodys kaip paprastas peršalimo sezonas. Ypač rizikos grupės žmonėms tai gali būti pavojinga“, – kalbėjo gydytojas.

Revakcinacijai rudenį turėtų būti kviečiami visi norintys. Tai, pasak gydytojo, turėtų būti panašu į kasmetinę vakcinaciją nuo gripo – specialių vakcinacijos centrų nebus.

Vis dar neaišku, ar vakcina bus skirta būtent prieš omikron atmainą.

„Matome, kad ir originalioji vakcina, sukurta prieš Uhano atmainą, yra efektyvi. Didžiausias dėmesys, manau, bus mRNR vakcinoms, tai yra „Pfizer“ ir „Moderna“. Tikėtina, kad savo aktualumo nepraras ir „Novavax“ vakcina“, – sakė dr. M. Strioga.

Tačiau tiems, kurie nenorės skiepytis, pasak gydytojo, nebeturėtų grėsti tam tikros sankcijos.

„Ne vaikų darželis. Atsibodo ta pandemija ir žmonėms, ir ekspertams, bet, manau, kažkokių specialių suvaržymų neturėtų būti, nebent bus daug pacientų ligoninėse“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak gydytojo, labai norisi tikėtis, kad po ateinančio šaltojo sezono apie koronavirusą nebekalbėsime – tai liks tik įprasta peršalimo infekcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją