Artimiausiu metu Vyriausybė svarstys, ar priimti siūlymą skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją.

„Efektyvesniam situacijos valdymui siūlo Lietuvos Respublikos Vyriausybei siūlo skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją“, – po komisijos posėdžio sakė ministrė Rita Tamašunienė.

Vyriausybės ekstremalių situaciją komisija pasiūlė teikti siūlymą dėl prevencijos skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją. Po balsavimo buvo priimtas sprendimas siūlymą teikti.

Rita Tamašunienė

Artimiausiu metu Vyriausybė svarstys, ar priimti siūlymą skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis sako, kad dabartinė situacija Italijoje neramina, kadangi šiuo metu ten – daug atostogaujančių lietuvių, kurie nuolat lėktuvais grįžta į Lietuvą. Pasak viceminstro, būtų efektyviau ekstremalią situaciją skelbti iš anksto ir, jei Lietuvoje pasitvirtintų naujojo tipo koronaviruso atvejų, būtų galima veikti iš karto, negaištant laiko.

„Galutinius sprendimus priims Vyriausybė“, – sakė ministrė.

Nuo sausio 29 dienos Lietuvoje kiekvienoje ministerijoje yra aktyvuotas operacijų centras, kuriame žmonės imasi prevencinių priemonių, aprūpinimo, galimų koordinacinių veiksmų tarp institucijų ir rengiamasi galimiems koronaviruso atvejams Lietuvoje.

„Mes pareigūnus parengėme galimiems tokiems atvejams, šiandien taip pat aptarėme ir aprūpinimą. Matome, kad visgi būdų efektyviau, jei būtų vienas operacijos centras ir tokį siūlymą pateikėme Vyriausybei priimti“, – sakė R. Tamašunienė.

Operacijos centrui vadovauti bus siūlomas sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Ministrė įvardijo priemones, kurios šiuo metu yra taikomas, kad virusas neplistų Lietuvoje.

„Tai yra gyventojų informavimas – vienas iš pagrindinių veiksmų, taip pat mūsų šalies vartuose operacijos centrų aktyvavimas – oro uostai, jūsų uostai; ir pasirūpinimas apsauginėmis priemonėmis ateičiai (jei Lietuvoje būtų užfiksuotas koronavirusas COVID-19 – „Delfi“)“, – sakė R. Tamašunienė.

Sveikatos apsaugos viceministras A. Šešelgis sakė, kad šiuo metu į Lietuvą atskrendantys lėktuvai iš Milano yra kontroliuojami taip pat, kaip ir anksčiau buvo kontroliuojami lėktuvai, atvykstantys iš Kinijos.

A. Šešelgis sakė, kad atsakingos Lietuvos institucijos yra surinkusios iš Milano lėktuvu atskridusių žmonių duomenis, jiems pateikta informacija, kaip šiuo metu turėtų elgtis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai karantino laikotarpiu, per 14 dienų su jais susisieks.

„Yra sutarta, kad mus kalbamasi apie jų sveikatos pokytį, jei toks įvyktų, ir jie puikiai žino, jei jų sveikata pablogėtų, kaip tokiais atvejais turėtų elgtis. Jeigu tai būtų susiję su koronavirusu, tai yra kita technologija, į šeimos gydytojus kreiptis nereikėtų“, – sakė A. Šešelgis.

Viceministras buvo paklaustas apie galimą kelių sienos kontrolę.

„Šis klausimas yra Šengeno erdvės lygmens ir Lietuva kažkokių apribojimų tikrai be Europos lygmens sprendimų vienašališkai tikrai negali priimti, bet mes kalbėjome, kad jeigu situacija būtų tokia, kad būtų priimti sprendimai, kad tam tikrą patikrą daryti ir keliuose ir jei tų priemonių, kurios yra dabar vykdomos nepakaktų, tai tikrai būtų svarstoma tokia galimybė, kaip tai padaryti, kokiomis pajėgomis tai turėtų būti padaryta, kad būtų galima paprašyti žmonių, atvykstančių iš Šengeno zonos erdvės, su automobiliais, kad jie pateiktų tam tikrą informaciją ir jei jie iš rizikos zonos važiuoja, kad jie galėtų pasitikrinti savo temperatūrą, – sakė A. Šešelgis.

Algirdas Šešelgis

– Esmė šito mūsų kreipimosi į Vidaus reikalų ministeriją ir į ekstremalių situacijų komisiją buvo kita. Esmė ta, kad matydami, kas įvyko Italijoje, mus labai suneramino, todėl, kad ten yra pakankamai didelis protrūkis, jau virš 200 žmonių yra identifikuotas koronavirusas. Judėjimas yra pakankamai intensyvus, atostogų metas, šiaurės Italijoje labai daug lietuvių atostogauja su šeimomis, jie pastoviai grįžta, lėktuvai yra pilni, tai tiesiog mes kreipėmės ir pateikėme tokią informaciją ir prašymą ekstremalių situacijų komisijai, kad svarstytų klausimą, ar nereikėtų dar labiau sustiprinti to bendradarbiavimo ir galbūt, kad būtų daugiau galimybių spręsti klausimus negu kad tokia situacija nėra paskelbta ekstremalia. Prašėme, kad tą ekstremalią situaciją būtų galima paskelbti anksčiau negu po to, kai bus jau kokie atvejai Lietuvoje.“

Viceministras sako, jog paskelbus ekstremalią situaciją, prevencijos priemonėms būtų galima naudoti valstybės rezervą, ko dabar daryti negalima.

„Visada klausiate, ar yra pakankamai apsaugos priemonių. Šiai situacijai esant, jų yra pakankamai. Bet, esant pokyčiui situacijos, mes galėtume priimti sprendimą ir nereikėtų jokių viešųjų pirkimų, įsigytume valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro sprendimais. Tai labai greitai palengvintų įsigijimą“, – kalbėjo A. Šešelgis.

Sprendimas, ar nutraukti penktadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje vyksiančias rungynes tarp Kauno „Žalgirio“ ir Milano „AX Armani Exchange Olimpia“ kol kas dar nėra priimtas.

„Kol kas situacija bus stebima ir sprendimai nėra priimti. Jie turėtų būti priimti po galutinio sprendimo dėl ekstremalios situacijos. Be to, dar papildomai informacijos yra laukiama iš pačių sporto varžybų organizatorių. Su jais jau yra nuo pat ryto kontaktuojama, kol kas galutinio atsakymo neturime“, – apie būsimų renginių kontrolę kalbėjo viceministras.

Bus tikrinami atvykstantys iš Italijos

Visame pasaulyje koronavirusas COVID-19 jau pareikalavo beveik 2,6 tūkst. gyvybių, užsikrėtusiųjų skaičiuojama beveik 80 tūkstančių, daugiausiai užsikrėtusiųjų Kinijoje, tačiau fiksuojama, kad virusas išplito ir į kitas pasaulio šalis.

Šiuo metu Europos dėmesys sutelktas į Italiją, kur savaitgalį virusas ėmė sparčiai plisti, jau yra aukų.

Italijoje šiuo metu 219 žmonių diagnozuotas koronavirusas, Lombardijos regione fiksuoti 167 užsikrėtimo atvejai, Veneto – 27, o Emilijos-Romanijos – 18. Keli patvirtinti užsikrėtimo atvejai yra ir dar dviejuose regionuose. 5 žmonės Italijoje nuo viruso mirė.

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje pranešta, jog visi iš Italijos Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų atvykstantys asmenys bus tikrinami dar neišlipę iš lėktuvo, jiems bus matuojama kūno temperatūra, vertinama bendra savijauta. Toks sprendimas priimtas po smarkiai išaugusio užsikrėtimų koronavirusu skaičiaus Italijoje.

Taip pat bus surenkami jų kontaktiniai duomenys, kad dvi savaites Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai galėtų su jais susisiekti ir sektų jų sveikatos būklę.

Pasak Sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio, pirmadienį sustiprinama prevencija oro uostuose, taip pat bus pradėtas naudoti termovizorius. Kitos prevencijos priemonės bus svarstomos pirmadienį vyksiančiame Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje. Taip pat bus sprendžiamas klausimas dėl galimo Sveikatos apsaugos ministerijos rezervo didinimo.

Taip pat pranešama, kad bendradarbiaujama su Lietuvoje esančiais mobiliųjų tinklų operatoriais. Tai reiškia, kad jie savo klientams, esantiems viruso paveiktose teritorijose, pradės siųsti kvietimą užpildyti specialias anketas ir vykdyti NVSC puslapyje pateikiamas rekomendacijas.

Pirmadienio naktį Vilniuje buvo pasitiktas iš Milano (Italija) atvykęs lėktuvas. NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė pasakoja, kad visi šio reiso keleiviai buvo konsultuojami. Dar vienas lėktuvas iš Milano į Vilniaus oro uostą nusileido pirmadienio vidurdienį.

Šiuo metu, pasak NVSC direktorės, Lietuva turi mobilų termovizorių, kuris nuo pirmadienio bus pradėtas naudoti oro uoste. Iš viso tokių bus trys: 2 termovizoriai išnuomoti, o 1 paskolintas.

Dažniausiai užduodami klausimai apie koronavirusą

Kas yra koronavirusai?

Koronavirusai – tai didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcijas.

Kas yra naujasis koronavirusas?

Kinijoje protrūkį sukėlęs koronavirusas (COVID-19) yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms.

Kaip žmogus gali užsikrėsti koronavirusu?

Tam tikri koronavirusai yra perduodami nuo žmogaus žmogui, dažniausiai artimo sąlyčio metu su sergančiuoju koronavirusine infekcija, pavyzdžiui, namų ar darbo aplinkoje, gydymo įstaigoje. Yra žinoma, kad naujasis koronavirusas (COVID-19) taip pat gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui, tačiau šiuo metu dar trūksta epidemiologinės informacijos norint konkrečiai nustatyti, kaip naujasis koronavirusas plinta tarp žmonių (ribotai ar intensyviai). Kai kuriais koronavirusais (SŪRS, ARRS) galima užsikrėsti nuo gyvūnų.

Ar yra tikimybė, kad naujasis koronavirusas (COVID-19) gali patekti į Lietuvą?

Tiesioginių skrydžių iš Kinijos į Lietuvą nėra. Iš Kinijos į Europą tiesioginius skrydžius vykdo Italija, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pateikto rizikos vertinimo duomenimis, COVID-19 įvežimo į Europos Sąjungos (ES) ar Europos ekonominės erdvės (EEE) šalis rizika yra vidutinė. Jeigu ES ar EEE šalyse nustatytiems įvežtiniams atvejams laiku bus taikomos griežtos infekcijų prevencijos ir kontrolės priemonės, tokiu atveju tolesnio plitimo tikimybė bendruomenėje yra vertinama kaip žema. Sausio 28 d. duomenimis, yra registruoti 3 įvežtiniai atvejai Prancūzijoje ir 1 Vokietijoje.

Kokie simptomai pasireiškia žmonėms užsikrėtus koronavirusu?

Tai priklauso nuo koronaviruso tipo, tačiau dažniausiai pasitaikantys simptomai yra panašūs į gripą – karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Kur kreiptis, jei karščiuojate ir pasireiškia į gripą panašūs simptomai?

Jei žmogus nekeliavo į Kiniją, neturėjo kontaktų su šioje šalyje buvusiais asmenimis 14 dienų iki susirgimo, tokiu atveju pajutus šiuos simptomus reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Jei simptomai pasireiškė keliaujant po Kiniją ar grįžus iš jos, ar per dvi savaites po kontakto su žmonėmis, neseniai buvusiais toje šalyje, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas. Jei simptomai pasireiškia skrendant lėktuvu, nedelsiant informuoti lėktuvo įgulą.

Ar naujasis koronavirusas (COVID-19) sukelia sunkius susirgimus?

Šiuo metu žinoma, kad šis virusas gali sukelti lengvus, į gripą panašius simptomus ir sunkią ligos formą. Labiausiai pažeidžiami yra asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis (hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligos, diabetas, kepenų funkcijos sutrikimai, kvėpavimo takų ligos).

Ar yra vakcina nuo naujojo koronaviruso COVID-19) sukeltos infekcijos?

Naujasis koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs susirgimų žmonėms. Šiuo metu mokslininkai aktyviai siekia sukurti vakciną nuo šios infekcijos.

Ar yra gydymas nuo naujojo koronaviruso (COVID-19) sukeltos infekcijos?

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso (COVID-19) sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Europos vaistų agentūra (EMA) bendradarbiauja su PSO ieškant veiklių antivirusinių vaistų ir jų derinių.

Kaip galima apsisaugot nuo koronavirusinių infekcijų?

Rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

Ar galima šiuo metu keliauti į Kiniją?

Remiantis šiuo metu turima informacija Pasaulio sveikatos organizacija pataria netaikyti jokių kelionių ar prekybos apribojimų Kinijai. Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija dėl naujojo koronaviruso rekomenduoja laikinai nevykti į šią šalį. Keliautojai, kuriems kelionės metu ar 14 dienų laikotarpiu po jos atsirado į gripą panašių simptomų, turi nedelsdami skambinti bendruoju pagalbos numeriu 112.

Keliautojams, planuojantiems lankytis Uhane, rekomenduojama vengti lankytis turgavietėse (angl. wet markets), kuriose yra parduodama šviežia mėsa, žuvis ir kitos greitai gendančios prekės, ar kitose vietose, kuriose yra tvarkomi gyvi ar negyvi gyvūnai. Svarbu vengti kontakto su sergančiais asmenimis, ypač su tais, kuriems pasireiškė respiraciniai (kosulys, skrepliavimas ir t. t.) simptomai. Patariama laikytis tinkamos rankų bei maisto higienos, vengti sąlyčio su gyvūnais, jų išskyromis. Dėl įsibėgėjusio gripo sezono keliautojams rekomenduojama pasiskiepyti nuo gripo likus ne mažiau nei 2 savaitėms iki kelionės.

Kur galima gauti daugiau informacijos dėl naujojo koronaviruso?

Informacija pateikiama Sveikatos apsaugos ministerijos svetainėje, taip pat gyventojai gali konsultuotis karštąja linija telefonu 8 618 79984 (visą parą konsultuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai).

Ar saugūs siuntiniai, atsiunčiami iš Kinijos?

Šiuo metu nėra įrodymų, kad virusas gali būti perduodamas per daiktus. Pasaulio sveikatos organizacija, kaip minėta, pataria netaikyti apribojimų prekių judėjimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (391)