Per dieną po 70 pacientų

Kaip Žinių radijo laidai „Aktualusis interviu“ pasakojo Vilniaus Šeškinės poliklinikos II Šeimos medicinos skyriaus vedėja Rima Račkienė, šiuo metu šeimos gydytojų situacija yra labai sudėtinga. Dėl koronaviruso šeimos gydytojams tenka didžiuliai krūviai, kasdien tenka konsultuoti daugybę pacientų.

„Vienam šeimos gydytojui per dieną tenka nuo 50 iki 70 pacientų“, – sakė R. Račkienė ir pridūrė, kad situacija vis blogėja.

„Pacientų antplūdis yra labai didžiulis, labai“, – pabrėžė gydytoja.

Dauguma pacientų serga lengvesne koronaviruso forma. Anksčiau, pasak pašnekovės, į ligoninę guldyti tekdavo net kas antrą pacientą. Šiuo metu to nereikia, tačiau pacientų daug daugiau nei anksčiau.

„Kiekvienam šeimos gydytojas turi paskambinti, pakalbėti, tam skirti laiko. Tikrai neužtenka 5 minučių. O mes kartais ir tų pačių 5 minučių neturime. Vis tiek reikia apklausti pacientą, kaip jis jaučiasi, ar karščiuoja, ar reikia tyrimus atlikti“, – sakė R. Račkienė.

Itin daug sergančių ir vaikų, neretai pasitaiko, kad suserga visa šeima.

Medikų grupėse gydytojai dalinasi savo patirtimi – kai kuriems per dieną tenka priimti ir virš 100 pacientų. Kadangi viso darbo nespėja atlikti darbo metu, tenka dirbti viršvalandžius, savaitgalius skirti pacientams.

Atitolinamos planinės registracijos

Dėl didžiulio darbo krūvio tenka ieškoti sprendimų.

„Kiek galima truputį atitoliname visas planines registracijas ir informuojame, kad jei norite pasitikrinti sveikatą profilaktiškai, būtų gerai atidėti vizitą gal kovo mėnesiui, nes vasaris laukia sunkus. Tuo labiau, kad ir mes sergame – ir gydytojai, ir slaugytojai, tenka dirbti nuotoliniu būdu. Labai sudėtinga dabar“, – kalbėjo pašnekovė.

R. Račkienės teigimu, net jei situacija blogėtų, dirbti kontaktiniu būdu sergantiems be simptomų medikams, poliklinika neleistų. Darbas toliau būtų tęsiamas nuotoliniu būdu.

Didžiausias krūvis medikams tenka dėl nedarbingumo pažymėjimų išdavimo. Dėl jų kasdien į gydytoją kreipiasi dešimtys pacientų.

Vis daugiau sergančių medikų

Nors reanimacijų užimtumas kol kas nerimo nekelia, tačiau vis didesne problema tampa gydytojų, slaugytojų, valytojų sergamumas.

Vinsas Janušonis. V. Jurevičienės nuotr.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas vyriausiasis gydytojas profesorius Vinsas Janušonis pasakojo, kad vien šioje ligoninėje serga 40 medikų, iš jų – 11 gydytojų. Tad kyla pavojus, kad viena ar kita sritis ir pagalbos teikimas šioje srityje gali sutrikti.

„Kažkokie kiti gydytojai paims vieną ar kitą, bet problemų atsiranda pakankamai didelių“, – sakė V. Janušonis.

Į kitas ligonines ar miestus kreiptis, pasak V. Janušonio, beprasmiška, nes visur padėtis tokia pat.

„Šiuo metu neturime pageidaujančių gydytojų [dirbti sergant besimptome forma kontaktiniu būdu], bet jei pageidautų, būtų galima galvoti apie darbą kovidiniuose skyriuose, kur mažiausias pavojus tiek aplinkiniams, tiek pačiam. Kol kas neaišku, kaip situacija vystysis toliau“, – kalbėjo vyr. gydytojas.

Pasak gydytojo, dauguma ligonių, patenkančių į reanimaciją, yra nepasiskiepiję vyresnio amžiaus žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)