Portalą „Delfi“ tik dabar pasiekė žinia, kad rugsėjo 9 dieną, apie 17.45 val., į Marijampolės pirminės sveikatos priežiūros centrą atvyko 1990 metų gimusi moteris. Pateikusi kitos moters, gimusios 1995 metais, asmens tapatybės dokumentą. Atvykusioji už kitą moterį bandė pasiskiepyti nuo koronaviruso.

Kitą dieną, rugsėjo 10-ąją, panašiai ketino sukčiauti ir 1974 metais gimęs vyras, bandęs pasiskiepyti už kitą asmenį.

Kaip portalui „Delfi“ pasakojo Marijampolės vakcinavimo centro koordinatorė Aušra Skamarakienė, vienu atveju klasta buvo atskleista slaugytojai pastebėjus, kad atėjęs pasiskiepyti žmogus jau buvo skiepytas anksčiau. Kitu atveju vakcinavimo centro darbuotojai pamatė, kad prieš skiepijimą dokumentus tvarkėsi vienas asmuo, o skiepytis atėjo kitas.

Medikų skiepijimas trečiąja vakcinos nuo koronaviruso doze Kauno klinikose

Apie abu asmenis pranešta policijai. Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Justė Vasiliauskienė portalui „Delfi“ sakė, kad šie įtariamieji anksčiau policijai nebuvo žinomi. Nebuvo žinoma ir apie ankstesnius bandymus panašiai sukčiauti Marijampolėje.

Paklausta, kas gresia už panašų sukčiavimą, J. Vasiliauskienė atsakė: „Asmenys gali būti baudžiami pagal Baudžiamojo kodekso 302 straipsnį (bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki šešerių metų) ir 304 straipsnį (viešieji darbai arba bauda, arba areštas).

Baudžiamoji atsakomybė gresia abejoms pusėms – tiek pasinaudojusiems kito asmens tapatybės dokumentu, tiek galimai paprašiusiems tokios paslaugos“.

Tai – ne vieninteliai atvejai, kuomet galimybių pasą bandyta gauti neteisėtais būdais. Primename, kad apgauti bandyta ir Lietuvos gyventojus skiepijusią Nacionalinio kraujo centro komandą.

„Ką tik turėjome tokį incidentą, kai atėjo jaunuolis ir pateikė akivaizdžiai ne savo pasą. Nesutapo gimimo datos, akivaizdžiai matėsi, kad jis yra jaunesnis. Tada gydytojai griebė iš rankų pasą ir pabėgo. Deja, mes negalėjome užfiksuoti, kas jis toks buvo. Tiesiog buvo per mažai laiko“, – „Info dienai“ ketvirtadienį, paskutinę dieną, kai Nacionalinio kraujo centro komanda skiepijo visus norinčius pirmąją vakcinos doze nuo koronaviruso, sakė Nacionalinio kraujo centro vadovas Daumantas Gutauskas.

Daumantas Gutauskas

Reportaže buvo užfiksuotas ir vyras, kuris, anot mobilios komandos, taip pat galėjo pateikti ne savo asmens dokumentą. Tačiau įtarimas kilo jį jau paskiepijus. Darbuotojai suabejojo, ar tikrai vyrui yra 40 metų, kaip dokumente rodo gimimo data.

Situacija, kai skiepą gauti bandoma gauti su svetima tapatybe, pažįstama ir skiepobuso bei pagrindinio vakcinavimo centro Vilniuje koordinatorei.

„Ateina ne su savo asmens dokumentais, keletas pabėgo, palikę kito žmogaus asmens dokumentą. Kitus esame perdavę policijai. Taip pat į „Litexpo“ vakcinavimo centrą buvo atvykę asmenys visiškai be dokumentų“, – „Info dienai“ kalbėjo vakcinavimo centro koordinatorė Vaida Danielė.

Pasak V. Danielės, su svetima tapatybe žmonės bando gauti skiepą savo giminaičiams arba tai daro už pinigus. Tokiems atvejams, anot jos, žmonės pasiryžta dėl galimybių paso.

Vaida Danielė

Vieną tyrimą yra pradėjusi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) dėl to, kad klaipėdietis pasiūlė kyšį už suklastotą vakcinacijos nuo COVID-19 įrašą.

Nors pasikreipimų į tarnybą buvo ir daugiau, faktų jiems įrodyti pritrūko.

Rugsėjo 26 dieną apsauginiams įkliuvo ir policijai buvo perduota aštuoniolikmetė mergina, bandžiusi į Vilniaus „Akropolį“ patekti su 1978 m. gimusiai jos mamai išduotu galimybių pasu.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 302 str. 1 d. „Tas, kas pagrobė ar neturėdamas teisėto pagrindo įgijo, laikė, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo fizinio ar juridinio asmens antspaudą, spaudą, dokumentą ar griežtos atskaitomybės blanką, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų“.

Tą pačią dieną, rugsėjo 26 d., panašus atvejis užfiksuotas ir Alytuje. Naujojoje g. esančiame prekybos centre „Iki“ apsaugos darbuotoja sulaikė girtą (1,91 prom.) vyrą (g. 1967 m.), kuris pateikė kito asmens galimybių pasą.

Jis pateikė popierinį galimybių pasą, tačiau apsaugininkei sukėlė įtarimų gimimo data (vėliau paaiškėjo, kad amžiaus skirtumas nedidelis – vyras pateikė 4 metais jaunesnio žmogaus dokumentą). Paprašius parodyti asmens dokumentą, vyriškis pareiškė, kad jo neturi, todėl buvo sulaikytas ir perduotas policijai.

Žmogus atsisakė paaiškinti, kokiu būdu gavo svetimą galimybių pasą. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)