Primename, kad leptospirozė yra ūminė infekcinė liga, kurią sukelia mikroorganizmai, vadinami leptospiromis. Ja serga ir gyvūnai, ir žmonės. Dažniausias infekcijos šaltinis yra žiurkės, taip pat raguočiai, kiaulės, šunys bei kiti graužikai. Žmogus leptospiroze gali užsikrėsti valgydamas leptospira genties bakterijomis užterštą maistą, gerdamas užterštą nevirintą vandenį, pieną, per pažeistą odą. Inkubacinis ligos periodas trunka nuo 4 iki 30 dienų.

Šios infekcinės ligos sukėlėjas patenka į žmogaus organizmą pro gleivines arba pažeistą odą, kontaktuojant su užteršta aplinka. Žmonės dažniausiai užsikrečia besimaudydami, gerdami ar naudodami buities reikmėms atvirų vandens telkinių vandenį, tiesioginio sąlyčio su infekuotais graužikais ar gyvuliais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais metu. Taip pat galima užsikrėsti šienaujant drėgnose pievose, medžiojant, žvejojant. Dažnai žmogus užsikrečia prižiūrėdamas naminius gyvulius, juos skersdamas, apdorodamas skerdieną. Infekuotos žiurkės dažnai užkrečia stovinčio vandens telkinius.

Leptospirozė prasideda staiga: pakyla temperatūra, skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Kartais prasideda pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai. Kai kuriems ligoniams atsiranda geltos požymių, inkstų pažeidimo bei meningito reiškinių, gali išberti.

Siekiant užkirsti kelią šiai pavojingai infekcijai, Centro specialistai pataria negerti vandens iš atvirų vandens telkinių ir nesutvarkytų šulinių. Nevartoti maisto produktų, kurie apgraužti graužikų. Nepamiršti prieš vartojimą švariai nuplauti vaisius ir daržoves. Labai svarbu kruopščiai plauti rankas su muilu po kiekvieno kontakto su naminiais gyvūnais, po žemės darbų bei po darbų, kur galimas aplinkos užteršimas graužikų ekskrementais. Saugoti rankų ir kūno odą bei gleivines nuo užkrėtimo prižiūrint gyvulius, kanalizacijos įrenginius, dirbant skerdyklose, atliekant įvairius darbus pelkėtose vietose ar užliejamose pievose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)