Idealiu atveju reiktų visiškai atsisakyti gyvulinės kilmės riebalų – pakeisti juos augalinės kilmės, suvartoti ne daugiau 300 miligramų cholesterolio per parą. Biuruose dirbantiems žmonėms tai tikras iššūkis – juk jie dažniausiai pietums sukerta sumuštinį, ir daro tai nesitraukdami nuo kompiuterio.

Darbas biure pavojingas ne tik dėl netinkamos mitybos – žmogui labai kenkia sausas patalpų oras, dulkės, darbas prie kompiuterio. Galiausiai žmogus „užsidirba“ sausių akių sindromą – akis peršti, niežti, juntamas erzinantis sausumas, akys bijo šviesos, greitai pavargsta. Norėdami šių nemalonių pojūčių atsikratyti, anot mokslų daktaro Boriso Maliugino, turėtumėte darbo metu dažniai daryti trumpas pertraukėlės ir pailsinti akis, reikalui esant į pagalbą atskubės ir akių gleivinę drėkinantys preparatai, dirbtinės ašaros.

Chroniško nuovargio sindromas – dar viena biuro darbuotojų bėda. Šis negalavimas pasireiškia pasidėjusiu dirglumu, dažnai besikartojančiomis peršalimo ligomis, galvos skausmais, pakilusia temperatūra, depresija, nemiga, galvos svaigimu, raumenų ir sąnarių skausmais, suprastėjusia atmintimi ir koncentracija. Norint šio sindromo išvengti ar jo atsikratyti, visų pirma būtina nusistatyti griežtą dienotvarkę, kurioje miegui būtų skiriama mažiausiai 8 valandos per parą. Organizmui būtina tinkamai ilsėtis. Psichiatrė Tatjana Klimenko pataria: atkreipkite dėmesį į vitaminų terapiją ir preparatus, skatinančius smegenų veiklą.

Beveik 70 proc. biuro darbuotojų skundžiasi nugaros skausmais, įtampa kakle ir pečiuose – juk praktiškai visą dieną jie sėti vienoje pozoje. Štai iš kur visos stuburo problemos. Be to, jeigu darbe visą laiką sėdite, neišvengsite ir venų varikozės (ypač jei sėdite vieną koją užkėlę ant kitos).

Po sunkios darbo dienos specialistai rekomenduoja 10-15 minučių pagulėti pakėlus kojas, rytais ir vakarais maudytis po kontrastiniu dušu, kuris gerina kraujotaką ir treniruoja kraujagysles.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją