Jau nuo šio šeštadienio danams sviestas kainuos 1,20 Lt, bulvių traškučiai – 0,32 Lt, o kilogramas faršo – 0,52 Lt brangiau.
Tikimąsi surinkti papildomus 2,2 mlrd. Danijos kronų (556 mln. Lt) mokesčių bei 15 proc. sumažinti sviesto ir 10 proc. – maisto produktų, kuriuose gausu sočiųjų riebalų, vartojimą.
„Tai pirmasis „riebalų“ mokestis“, – sakė Mike’as Rayneris, Oxfordo universiteto sveikatingumo skatinimo grupės vadovas. „Manau, kad ir Didžiosios Britanijos vyriausybei teks įvesti kažką panašaus.“
Antsvorio turi apie 10 proc. Danijos piliečių – tai truputį mažiau nei Europos vidurkis.
Danijos maisto ir ūkio tyrimų instituto duomenimis, beveik 4 procentai pirmalaikių mirčių sukelia per didelis maisto produktų, kurių sudėtyje yra daug sočiųjų riebalų, vartojimas.