Ketvirtadienį surengtoje konferencijoje apie būsimas pavežėjimo paslaugas pasakojo Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėja Kristina Auruškevičienė.

Nuo kitos vasaros turinčios prasidėti pavežėjimo paslaugos priklausys dviem grupėms žmonių: pacientams, kurie negali naudotis viešuoju ar individualiu transportu dėl sveikatos būklės, taip pat tiems, kurie to negali daryti dėl socialinių, ekonominių priežasčių.

Kokiems pacientams priklausys pavežėjimas dėl sveikatos būklės

Ministerijos plane numatyta, kokios sveikatos indikacijos lems, kad pacientas galės gauti nemokamą pavežėjimą.

Pasak K. Auruškevičienės, viena iš indikacijų yra tada, kai pacientas turi judėjimo sutrikimų, sutrikimų, trikdančių orientaciją aplinkoje ir komunikaciją. Kita – kai vykstama atlikti gydymo procedūrų, kurių sukeltas šalutinis poveikis apriboja paciento galimybę naudotis viešuoju transportu, pvz. dializė, chemoterapija, transplantacija.

Dar viena būklė, kai pacientui transportuoti reikalingi neštuvai, deguonis ar kita speciali įranga, taip pat, kai pacientui teikiamos stacionarinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos ar dėl būklės jį pervežant būtinai turi dalyvauti sveikatos priežiūros specialistas.

Socialinės ir ekonominės priežastys

Kita grupė pacientų, taip pat gausiančių nemokamą pavežėjimą, yra socialinių ir ekonominių sunkumų turintys žmonės.

Tai reiškia, kad pacientas turi 55 proc. ar mažesnį darbingumo lygį, neįgalumo arba specialiųjų poreikių lygį. Be to, nemokamas pavežėjimas priklausys ir 75 metų arba vyresniems asmenims.

Į šią paslaugą pretenduos ir pacientai, kurie turi teisę į priemokas už kompensuojamuosius vaistus dėl nepakankamų pajamų.

Kada bus teikiamas pavežėjimas

Konferencijoje taip pat buvo apžvelgiama, kokiais atvejais bus teikiamos pavežėjimo paslaugos.

Pasak K. Auruškevičienės, pavežėjimas atrinktoms pacientų grupėms priklausys tada, kai bus atliekamos planinės specializuotos ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugos, dienos chirurgija, dienos stacionaras, ambulatorinė reabilitacija, planinės hemodializės paslaugos, pervežimai iš vienos asmens sveikatos priežiūros įstaigos į kitą, vykdomas planinis stacionarinis gydymas, organų transplantacija.

Taip pat pavežėjimas bus galimas ir tada, kai pacientas patenka į skubiosios pagalbos – priėmimo skyrius, tačiau neturi, kaip iš jų grįžti.

Santaros klinikų Ambulatorinės kardiologijos skyriaus priimamasis.

„Iš tiesų tai egzistuojanti problema, kai žmonės neturi kaip grįžti naktį paleisti iš priėmimo“, – kalbėjo K. Auruškevičienė.

Pavežėjimui pacientas turės registruotis pats, kai jam bus teikiamos planinės ambulatorinės specializuotos arba reabilitacijos paslaugos, taip pat, kai bus teikiama planinė dienos chirurgija ar dienos stacionaras.

Kai pacientui bus reikalingi pervežimai iš vienos įstaigos į kitą, planinis stacionarinis gydymas, hemodializė, gydymas priėmime, pavežėjimui registruos pati gydymo įstaiga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją