Praėjusią savaitę atliktas tyrimas parodė, kad soja nuo karščio protrūkių padeda ne daugiau, nei placebas, o kaulų tankiui įtakos neturi. Tas pats pasakytina ir apie sėmenis.

„Būtų gerai, jei galėtume pasakyti moterims – taip, jos (soja, sėlenos) padeda. Dabar paaiškėjo, kad nepadeda“, – teigė Majamio universiteto Osteoporozės centro direktorė Silvina Levis.

Iki 2002 m. moterims menopauzės laikotarpiu skirdavo estrogeno ir progestino. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad šiuos hormonus vartojusioms moterims padidėja širdies priepuolio ir krūties vėžio rizika, todėl gydymas hormonais prarado populiarumą.

Tačiau dabar gydytojai ir netgi gydymo hormonais priešininkai sako, kad daugeliui moterų minėtų ligų rizika nepadidėja, ir ima atsigręžti į hormoninius preparatus.

Keli tyrimai atskleidė, kad daugelis natūralių gydymo metodų – dobilais ir kitais augalais, soja, linų sėklomis nėra veiksmingi.

Naudos gali duoti antidepresantai, gabapentinas, klonidinas ar kiti vaistai, tačiau nuo daugelio moterys jaučia šalutinį poveikį.

San Francisko universiteto mokslininkė Deborah Grady sako, kad nėra veiksmingo alternatyvaus gydymo būdo.

Apie 75 proc. moterų menopauzės laikotarpiu išmuša karštis. Vienoms moterims simptomai gali būti nežymūs, pasireikšti kelis kartus per savaitę, kitoms – net kelis kartus per dieną. Apie trečdalis moterų išgyvena stiprius simptomus dieną ir naktį, jie trikdo darbą ir miegą.

Gydytojai ramina moteris, kad menopauzės simptomai po kelerių metų praeis, tačiau gegužę atliktas tyrimas parodė, kad kai kurios moterys vargsta nuo menopauzės požymių net 10 metų.

Tiesa, dalis gydytojų visgi pataria moterims išbandyti alternatyvius gydymo būdus menopauzės laikotarpiu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)