Dėl vėl augančio sergamumo ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, atsakingi nauji omikron potipiai – BA.4 ir BA.5. Šie potipiai išskirtiniai tuo, kad yra patys užkrečiamiausi iš visų koronaviruso atmainų ir turi didžiausią atsparumą antikūnams.

Žmonės, persirgę BA.1 ar BA.2 omikron potipiais, po kelių savaičių vėl gali užsikrėsti šiuo naujesniu variantu. Be to, nemalonus faktas yra ir tai, kad BA.4 ir BA.5 nerodo sezoniškumo, nors tai buvo būdinga kitoms atmainoms. Mokslininkai tikėjosi, kad nauja koronaviruso banga kils šaltuoju metų laiku, tačiau dabar ją matome jau vasarą.

Visgi, kol kas nėra duomenų, kad šis potipis būtų mirtingesnis ar sukeltų sunkesnę ligos eigą.

„Camelia“ vaistinėje

Pasak gydytojo, nuo mąstymo apie griežtus ribojimus jau turėtume atsiriboti, nes pandemija tęsiasi ne pirmus metus ir rūpintis, kad neužsikrėstų, kiekvienas turi asmeniškai.

„Tos pačios higienos priemonės, o rizikos grupės turėtų neieškoti nuotykių. Ką rodo Portugalijos patirtis, šie potipiai pavojingiausi vyresniems nei 60 metų žmonėms, nes jų sąskaita buvo hospitalizacijos ir mirtys, ir bet kokio amžiaus žmonėms, kurie turi ligų, susijusių su sutrikusia imuninės sistemos veikla. Jiems masinių susibūrimo vietų reikėtų vengti.

Kaukių dėvėjimas yra racionalus ir rekomenduotinas. Žmonės daugiau turi rūpintis savimi, o įvesti kažkokius ribojimus – kraštutiniu atveju. Tas pats pasakytina ir apie ketvirtą dozę“, – sakė dr. M. Strioga.

Marius Strioga

Kol kas skiepytis ketvirta doze nepataria

Nors, pasak jo, Europos vaistų agentūra rekomendaciją pateikė, jog ketvirtą dozę jau dabar galėtų gauti žmonės nuo 60–ies, dabar didelio poreikio tam nėra.

„Jei 60–ies metų žmones paskiepysime dabar, rudenį, tikėtina, kad jiems vėl reikės naujos dozės. Ir mes taip „užsižaisime“. Juo labiau, kad yra imunologiniai mechanizmai. Per dažnai T limfocitų atsako aktyvinti negalima, nes tai darant pernelyg dažnai galima sukelti imuninį išsekimą. Mano nuomone, dabar ketvirtai dozei nėra būtinybės. Rudenį, ypač vyresniems nei 60–ies ir turintiems gretutinių ligų, ketvirtoji dozė būtų rekomenduotina“, – kalbėjo pašnekovas.

Yra ir tokių, kurie vis dar negavę trečiosios dozės. Pasak gydytojo, jei žmogus priklauso rizikos grupei, tokiu atveju galėtų dabar būti vakcinuotas trečiąja doze.

„Camelia“ vaistinėje

„Yra įrodymais grįsta medicina, ir yra išminti grįsta medicina. Dabar einame link išmintimi grįstos medicinos. Jei užsižaisime ir pradėsime skiepyti kas 2–3 mėnesius, mes galime, ypač su T limfocitais, galime sulaukti priešingo efekto. Todėl aš tą entuziazmą iki rudens siūlyčiau nuleisti ir galvoti apie vakcinas artėjant žiemai. Tuo metu virusui sąlygos plisti bus palankesnės“, – sakė dr. M. Strioga.

Tiems sveikiems žmonėms, kurie gavo 2 vakcinos dozes, o po to susirgo koronavirusu, gydytojas pataria šiuo metu neskubėti gauti 3–čios dozės ir palaukti rudens.

Būtina stebėti, kur plinta virusas

Pasak profesoriaus S. Čaplinsko, nereikėtų tikėtis, kad rudenį turėsime modifikuotas vakcinas, pritaikytas būtent naujiems omikron potipiams. Tad geriau reikia keisti mąstymą ir vertinti, kur greičiausiai plinta virusas.

Saulius Čaplinskas

„Omikron pasikeitė taip, kad dabar tai yra pats blogiausias variantas iš iki šiol buvusių. Jis plinta daug greičiau, greičiau pažeidžia plaučius, sugeba apeiti imunitetą ir net kai kurie vaistai nėra prieš jį tokie efektyvūs. Didelė tikimybė, kad tuos, kurie su koronavirusu dar nesusidūrė, virusas dabar ras. O tada – kaip jau pasiseks“, – kalbėjo pašnekovas.

Dėl to reikia stebėti, kur virusas šiuo metu plinta labiausiai. Prof. S. Čaplinskas sveikina kauniečius, kurie ligoninėse jau prašo užsidėti kaukes.

„Jei dabar koncentracija bus tik į intensyvios terapijos skyrių užimtumą, manau, bus blogai. Dabar, tikėtina, daug žmonių sirgs lengviau. Tačiau, jei daug žmonių bus nedarbingi, bus didžiulis smūgis Sodrai, kitoms socialinėms sritims. Laikas žiūrėti plačiau.

Dabar mes nežinome, kur plinta virusas. Galbūt žmonės užsikrečia viešajame transporte, slaugos namuose. Kai bus atsakymas į šį atsakymą, galima imtis prevencinių priemonių būtent ten“, – sakė profesorius.

Antras ar trečias užsikrėtimai gali būti sunkesni

Buvo galvojama, kad naują bangą pamatysime tik rudenį ar žiemą. Tačiau dėl naujo omikron varianto ši banga atkeliavo jau dabar. Galbūt rudenį nereikia tikėtis naujos bangos, jei dabar dauguma prasirgs?

„Deja, kol kas tokio optimizmo negalime išreikšti. Dabar daugiau esame atvirame ore, dar negrįžome į uždaras, prastai vėdinamas patalpas. Kai grįšime, virusui bus sudarytos palankesnės sąlygos. Todėl nereikia tikėtis, kad rudenį žmonės nesirgs“, – sakė pašnekovas. Visgi, pasak jo, didelė tikimybė, kad sunkiai sergančių žmonių bus daug mažiau.

Kol kas koronaviruso bangos bus neišvengiamos.

„O dėmesį nustosime kreipti tada, kai susitaikysime su tam tikra netektimi, tiek socialine, tiek ekonomine, tiek gyvybių praradimo. Šiuo metu dėl koronaviruso miršta tiek žmonių, kiek per sunkiausio gripo pandemijos visus metus. Taip, kaip susitaikėme dėl netekčių, sukeltų rūkymo pandemijos.

Deja, antras, trečias užsikrėtimas koronavirusu gali sukelti sunkesnę ligos eigą nei ankstesni užsikrėtimai. Niekas negarantuotas, kad koronavirusas jam nebus sunkus ar neprasidės ilgasis kovidas“, – sakė prof. S. Čaplinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)