COVID-19 molekulinę PGR diagnostiką iš seilių mėginio ką tik įdiegė medicininių tyrimų laboratorijų tinklas „Medicina practica“, rašoma pranešime žiniasklaidai. Prieš tai, vasario mėnesį, ši laboratorija bene pirmoji šalyje pristatė ir greituosius minėtos infekcijos antigeno tyrimus, taip pat atliekamus iš seilių.

Daug mokslininkų apie geras neinvazinio COVID-19 ligos tyrimo perspektyvas ėmė kalbėti vos įsibėgėjus pandemijai. Jie ragino kuo greičiau pradėti naudoti patikimą naujojo koronaviruso diagnostiką iš seilių mėginio. Toks tyrimas yra paprastesnis ir priimtinesnis žmogui, nes nesukelia diskomforto – nebereikia paėmikliu braukyti nosiaryklės ir ryklės.

PGR gali būti išskiriamas ir iš seilių

„Šiuolaikinės medicinos vienas uždavinių – suteikti kuo mažiau streso pacientui. Dabar besitiriančiam dėl COVID-19 žmogui tereikia surinkti 1–2 ml savo seilių į specialų mėgintuvėlį, kuris perduodamas laboratorijos specialistams. Visi duomenys rodo, kad PGR tyrimas iš seilių yra toks pat tikslus kaip ir analogiškas testas iš nosiaryklės, jų kaina panaši, o pacientas nepatiria nemalonių pojūčių“, – pastebi laboratorijos vadovas gydytojas Svajūnas Barakauskas.

Tokiems tyrimams laboratorijoje naudojama pasaulinės multipleksinės molekulinės diagnostikos lyderės „Seegene“ technologija. Šios kompanijos COVID-19 PGR testų iš seilių patikimumą dar kartą patvirtina naujausia mokslinė studija, ką tik pristatyta 28-oje Tarptautinėje molekulinės medicinos konferencijoje.

S. Barakauskas pabrėžia, kad norint gauti tikslų diagnostikos iš seilių rezultatą pacientas pusvalandį iki procedūros negali valgyti, gerti (net ir vandens), rūkyti, kramtyti gumos, inhaliuoti ar skalauti burnos, vartoti vaistų.

Svajūnas Barakauskas

Jis primena, kad gauti COVID-19 tyrimo rezultatai visada turi būti vertinami kartu su kitais paciento klinikiniais duomenimis. Esant neaiškioms situacijoms rekomenduojama atlikti daugiau diagnostinių tyrimų ir gautus rezultatus įvertinti kompleksiškai.

Tinklo laboratorijos veikia didžiojoje Lietuvos dalyje, todėl naujas PGR tyrimas iš seilių prieinamas didelei daliai gyventojų. Iki šiol laboratorijos specialistai per parą vidutiniškai atlikdavo apie 1000 COVID-19 PGR tyrimų iš nosiaryklės.

„Naujovės Lietuvoje skverbiasi palengva. Per kiek laiko naujas COVID-19 tyrimas taps įprastu, lems ne vienas veiksnys. Galima pasidžiaugti, kad tyrimais iš seilių jau susidomėjo kai kurios įmonės“, – sako laboratorijų tinklo vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)