Pakilo temperatūra

„Rinkos aikštei“ kėdainietė Elina pasakojo trečiadienio vakarą iškvietusi greitąją į namus. Jos dvejų metų neturintis vaikas ėmė stipriai karščiuoti, o temperatūros namuose numušti tėvams niekaip nepavyko.

„Greitoji mus atvežė į ligoninę, perkėlė į Vaikų skyrių, paėmė koronaviruso tyrimą.

Visą naktį prabuvome ten.

Naktį, tiesa, norėjau išsikviesti slaugytoją, kad apžiūrėtų vaiką, spaudžiau iškvietimo mygtuką, bet niekas neatėjo dvi valandas.

Ketvirtadienį vakare atėjo koronaviruso atsakymai, paaiškėjo, kad mano mažylis užsikrėtęs.

Gydytojai iškart išsigando, ir sakė: „Viskas, baigiam lašint lašinę ir siunčiam namo, nes negalime jūsų čia laikyti“.

Vaikui temperatūra 39, visas leisgyvis kaip daržovė, o jie mus meta lauk. Niekas nieko daugiau neaiškino“, – guodėsi mama.

Klausė, ar pasiskiepiję

Kraštietė sako, kad iš medikų sulaukė klausimo, ar yra pasiskiepijusi. Moteris atsakė, kad nepasiskiepijusi, nes poreikio tam nebuvo – namuose prižiūri mažylį, nedirba, kontaktus maksimaliai riboja, tad šeimoje pasiskiepijęs tik dirbantis vaiko tėtis.

Koronaviruso gydymas Kauno klinikose

„Daktarė atėjusi pasakė: „Reikia skiepytis, kad taip nebūtų, žiūrėkit, kad pati negultumėt po ventiliacijos aparatu. Juokingi man jūs tokie“.

Na, žinot… pradėjo sakyti, kad jos norėjo trečio skiepo, bet dabar apkrėtėm jas.

Nieko mums nesiūlė, tik grūdo lauk, kol aš nepradėjau skambinti vyrui, šeimai, pasakoti, kas nutiko, tartis, ką reikėtų daryti. Galiausiai net 112 paskambinau, tada iš Kauno, kaip supratau, paskambino į skyrių ir liepė atvežti mus jiems“, – pasakojo Elina.

Mama akcentavo, kad Kėdainių ligoninės medikai nesiūlė pervežti jos su vaiku į Kauną, o toks pasiūlymas atsirado tik mamai ėmus to reikalauti.

Vis dar guli

Elina su mažyliu Kauno ligoninėje gulėjo dar ir pirmadienį – penkias dienas po to, kai buvo išvežti iš Kėdainių.

Mama sakė, kad Kėdainių ligoninėje padaryti kraujo tyrimai buvo blogi, Kaune juos pakartojus, medikai vaikui iškart paskyrė antibiotikų kursą.

Mažylio tėtis Robertas „Rinkos aikštei“ sakė, kad iš medikų jautė kone patyčią dėl to, kad jo gyvenimo draugė nepasiskiepijusi. Maža to, jis sakė, kad jų vaikelis turi problemų su širdimi, tad ir pacientas jis ne paprastas.

„Žmona Kaune infekciniam guli jau penkios dienos. Atvykus ir papasakojus istoriją, Kauno medikai pasakė: „Nu, Kėdainiai, nėra ko norėti“. Jie nebuvo nustebę.

Aš neįsivaizduoju, kaip taip įmanoma. Vaikeliui nėra 2 metų, bėdos su širdimi nuo gimimo, antrą dieną po gimimo jam buvo atlikta operacija, o jam čia netikrino nei ausų, nei plaučių. Kaip nepatikrinti? Kaune pirmiausia ką padarė, tai plaučius patikrino“, – kalbėjo Robertas.

Jis teigė, kad tai paskutinis kartas, kai susidūrus su sveikatos problemomis šeima kreipiasi į vietos medikus. Nuo šiol jie tikina važiuosiantys iškart į Kauną.

„Mes tai mes, suaugę esame, bet kaip vaikelį vyti iš ligoninės?

Buvo jau apie 9 vakaro, vėjuota, veja lauk mamą su mažyliu. Juk jei mums pagalbos nereikėtų, mes namie būtume buvę. Atvykome, nes vaikui buvo blogai.

Gaila, kad mūsų daktarai nusisuka nuo mažo vaiko. Na gerai, negalima tai negalima skyriuje gulėti, bet darykite sprendimą. Namo siųsti – tai ne sprendimas. Kol žmona nepradėjo visiems skambinti pati išsigandusi, kol iš Kauno skambučio negavo, tol jokia kalba apie Kauną net nėjo“, – pyko vaikelio tėtis.

Robertas sakė, kad tai, jog žmona ir vaikas gali sirgti koronavirusu, jiems patiems buvo netikėta.

Tiesa, vėliau paaiškėjo, kad vaiko mama tą patį trečiadienį, jau būdama ligoninėje su vaiku, iš Profesinio rengimo centro mokytojo gavo SMS žinutę su informacija, kad koronavirusas nustatytas jos bendraklasei.

Taigi, vaikelio mama visgi turi kontaktų su pašaliniais asmenimis ugdymo įstaigoje.

Vaikelio tėtis spėliojo, kad kovidą namo parnešti galėjęs ir jis iš darbo, mat skiepas nuo užsikrėtimo neapsaugo.

Vaikai gali gydytis namie

Kėdainių ligoninės vadovės pareigas laikinai einanti Rita Kuodienė smulkios informacijos apie šį atvejį pateikti negalėjo dėl duomenų apsaugos. Tačiau akcentavo, kad medikai, padarę kraujo tyrimus, pagal nustatytą algoritmą įvertina, ar vaikui galima gydytis namuose, ar jį reikia siųsti į kitą ligoninę.

Rita Kuodienė

Vaikas yra vaikas, jis jei ir serga kovidu, gali būti namuose, jei jo situacija gera. Vaikų skyrius nėra COVID-19 skyrius, visi vaikai, sergantys kovidu, gydomi Kaune.

Todėl mes visada sergančius vaikus arba siunčiam namo, o jei yra indikacijos gydymui stacionare, siunčiame į kitą ligoninę.

Karščiavimas nėra indikacija.

Jei kraujo rodikliai geri ir situacija gera, ligonis gali būti namie“, – sakė R. Kuodienė, tačiau pridūrė, kad kiekvienas atvejis yra individualus, o ir sveikata yra greitai kintantis dalykas, tad į kiekvieną atvejį medikai žiūri individualiai.

Liepė siųsti?

Ligoninei šiuo metu vadovaujanti R. Kuodienė apie susidariusią situaciją klausė Pediatrijos skyriaus vedėjos bei tą naktį budėjusios gydytojos.

Gydytoja jai teigusi, kad jokių konfliktų su mama nebuvo, jokių komentarų dėl skiepų taip pat – buvo tik paklausta, ar mama pasiskiepijusi.

Taip pat, gydytojos teigimu, mamai buvo pasiūlyta arba važiuoti namo, arba važiuoti į kitą ligoninę, ir mama pasirinkusi antrą variantą.

Greitoji atvyko tik po valandos, mat pakeliui pateko į avariją.

„Paskambinus skyriaus vedėjai, ji paaiškino, kad davė nurodymą siųsti vaiką su mama į infekcinę ligoninę dėl užsitęsusio karščiavimo.

Na, mamai atrodė, kad į Kauną jie buvo išsiųsti jai vėją pakėlus, medikams atrodo, kad jiems pasitarus ir suderinus reikalus tai įvyko.

Nepamirškite, kad šiais laikais negali tiesiog imti ir vežti kovidinio paciento. Reikia skambintis į ligonines, klausti, ar priims, ir tik gavus leidimą, kviestis greitąją. Visa tai užtrunka“, – aiškino R. Kuodienė.

Pyksta?

R. Kuodienė sako suprantanti, kad pacientams reikia malonaus ir išsamaus medikų bendravimo, ir tai, pasak jos, nuolat akcentuojama, tačiau prie kiekvieno jų nestovėsi ir netikrinsi, kiek maloniai su pacientu kalba.

Kėdainių ligoninės priėmimo skyrius

Tačiau ji sako suprantanti ir medikus, kurie, pasak jos, tikrai jaučia nuoskaudą ir pyksta, kad žmonės atsisako skiepytis.

„Mes esame pikti dėl tų nepasiskiepijusių žmonių, nes tai mes turime lįsti į apsaugas. Turime keturias valandas sukaitę, rasojančiais akiniais dirbti. Ne tie, kas nesiskiepija į tuos rūbus lenda, o medikai.

Tai jei pasiūlyčiau apsivilkti visiems tas aprangas ir pabandyti šiltoje aplinkoje rasojančiais akiniais į veną kateterį įvesti, gal kitaip pasimatytų vaizdas. Per tą laiką nei atsigerti, nei į tualetą nueiti negali.

Tai taip, jei skyriuje randa vieną kovidinį pacientą, medikai, aišku, kremtasi, nes ir norint nueiti pas tą vaiką reikia visą aprangą apsirengti, o išėjus mesti ją lauk.

Galime sakyti, kad tauta yra supriešinta, bet tie, kurie lenda į apsaugas ir dirba prakaituodami, negalėdami net elementarių fiziologinių poreikių patenkinti, į tai žiūri kitaip.

Sudėtingos tos situacijos, vieni kitų žmonės nelabai nori suprasti.

Tėvų situacija vienokia, medikų – kitokia“, – kalbėjo ligoninės l. e. p. vadovė.

Dalintis
Nuomonės