Specialistai nustatė, kad gydymas chemoterapija neefektyvus gydant metastaziniu arba antriniu vėžiu – kai vėžinės ląstelės iš pirminio židinio jau išplitusios į kitus organus - sergančius žmones.
Leidinyje „Nature Medicine“ specialistai teigia, jog chemoterapija skatina vėžines ląsteles supančias sveikąsias gamini baltymą, padedantį vėžiui atlaikyti gydymą.

Britų mokslininkai sako, jog dabar svarbiausia užduotis – užkirsti tokiam chemoterapijos padariniui kelią.

Atsparumą chemoterapijai įgyja net 90 proc. pacientų, sergančių antriniu krūties, prostatos, plaučių ir gaubtinės žarnos vėžiu.

Chemoterapija vykdoma etapais, kad organizmas per kartą nebūtų pavojingai apnuodytas. Tačiau būtent tokių pertraukų metu vėžinės ląstelės atsigauna ir išugdo atsparumą.

Fredo Hutchinsono vardo vėžio tyrimų centro Sietle specialistai tyrė audinius jungiančių ląsteles, kurios atlieka svarbų vaidmenį gyjant žaizdoms ir gaminant kolageną – pagrindinį tokių jungiamųjų audinių kaip sausgyslės komponentą.

Tačiau chemoterapija pažeidžia ląstelių DNR, todėl jos pradeda gaminti net 30 kartų daugiau baltymo WNT16B nei reikėtų. Šis baltymas skatina vėžinių ląstelių augimą ir veržiasi į greta esančius audinius, skatindamas atsparumą gydymui.

Jau anksčiau buvo žinoma, jog šis baltymas susijęs su vėžio vystymusi, tačiau jo ir atsparumo gydymui ryšys tiksliai nustatytas tik dabar.
Mokslininkai tikisi, jog jų atradimas padės užkirsti tam kelią ir padidinti chemoterapijos veiksmingumą.

Tyrimui vadovavęs Peteris Nelsonas teigia: „Vėžio gydymo metodai vis tobulėja. Dėl šios priežasties atsiranda ir naujų problemų, konkrečiai kalbu apie DNR pažeidimus. Mūsų gauti rezultatai aiškiai atskleidžia, jog vėžinių ląstelių aplinka taip pat susijusi su vėžinių ląstelių gydymo efektyvumu“.

Vėžio tyrimų specialistas iš Jungtinės Karalystės profesorius Franas Balkwillas sako: „Šis darbas susijęs su kitu tyrimu, atskleidusiu, jog vėžio gydymas tiesiogiai veikia ne tik vėžines ląsteles, bet ir aplink jas esančias sveikąsias. Kartais tai gerai – pavyzdžiui, chemoterapija gali paskatinti imunines ląstelės pulti vėžį.

Tačiau šio tyrimo rezultatai patvirtina ir ne itin malonią tiesą – sveikosios ląstelės gali vėžiui padėti. Kitas žingsnis, kurį tyrime kuo skubiau žengti – rasti būdą, kaip užkirsti kelią tokių gynybinių mechanizmų susidarymui, ir didinti chemoterapijos efektyvumą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)