„Dėkoju visiems kolegoms, socialiniams partneriams, visuomenės informavimo priemonėms už ilgametį bendravimą ir bendradarbiavimą įgyvendinant užkrečiamųjų ligų prevenciją, šviečiant ir kuriant sveikesnę visuomenę ir jos gerovę.

Šindien yra paskutinė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro veiklos diena.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) buvo pagrindinė specializuota institucija Lietuvoje vykdžiusi gyventojų sergamumo užkrečiamosiomis ligomis ir skiepijimų aprėpčių stebėseną, profilaktiką bei visuomenės informavimą.

Per trylika veiklos metų (2009-2022) ULAC medikai parengė 119 metodinių rekomendacijų specialistams, įgyvendino per 30 nacionalinių ir tarptautinių projektų bei užkrečiamųjų ligų prevencijos ir valdymo dalykų apmokė per 10 tūkst. įvairių sričių specialistų iš visos Lietuvos.

ULAC medikai aktyviai bendradarbiavo su ECDC, PSO bei kitomis JT ar EK agentūromis. Visoms joms ir dideliam būriui partnerių ir kolegų įvairiose pasaulio šalyse esame dėkingi už nuoseklią ir reikšmingą paramą, bendradarbiavimą, suteiktas tarptautines galimybes tobulinant specialistų profesines kompetencijas, kurios leido tvariai prisidėti prie pamatinių visuomenės gebėjimų saugoti savo sveikatą“, – rašė prof. S. Čaplinskas.

Saulius Čaplinskas

Pasak jo, 2021 m. gruodžio 16 d. LR Seimo sprendimu Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras likviduojamas (reorganizuojamas).

„Toks sprendimas priimtas, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkui A. Matului pasiūlius iš LR sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo nomenklatūros (24 str.) išbraukti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrą“, – feisbuke rašė prof. S. Čaplinskas.

SAM tikisi geresnio institucijų darbo

„Delfi“ primena, kad, kaip pranešė SAM, prie Higienos instituto (HI) bus prijungtas Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijų centras, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras, Valstybinis psichikos sveikatos centras, o prie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) – Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

„Vykdant pokyčius, pirmiausia, peržiūrėtos institucijų vykdytos funkcijos, identifikuoti besidubliuojančios, neveiksmingai vykdomos ar nebūdingos visuomenės sveikatos priežiūros sistemai veiklos. Nustatytos aiškios įstaigų kompetencijos, atsisakant sveikatos sistemos prioritetų neįgyvendinančių, neaktualių, pridėtinės vertės sveikatos sektoriui nekuriančių funkcijų“, – dar kovo mėnesį buvo rašoma SAM pranešime spaudai.

Sujungus įstaigas tikimasi, kad padidės ir specialistų bendradarbiavimas, dalijimasis informacija, bus greičiau priimami aktualūs sprendimai. Be to, pasak SAM, atsiras galimybė padidinti biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimus.

„Pažymėtina, kad daugumai pertvarkomų institucijų darbuotojų ir vadovų artimiausiu metu bus pasiūlyta nuo liepos 1 d. toliau dirbti SAM pavaldžiose įstaigose – HI arba NVSC. Šiuolaikinei visuomenės sveikatai kompetencijų sutelkimas vienoje institucijoje yra didelis privalumas. Dauguma Europos Sąjungos šalių, tarp kurių – Vokietija, Suomija, Švedija ir kitos, jau gerokai seniau atsisakė smulkių visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų tinklo ir įsteigė visuomenės sveikatos institutus ar panašias nacionalinio lygmens institucijas“, – apie reorganizaciją kovą rašė SAM.

Profesorius jau buvo netekęs posto

Profesorius S. Čaplinskas jau buvo netekęs ULAC direktoriaus posto.

Sprendimą atleisti S. Čaplinską priėmė dar buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, o A. Dulkys teigė neturintis pagrindo šio sprendimo pakeisti.

Aurelijus Veryga, Arūnas Dulkys

Užpernai rudenį Sveikatos apsaugos ministerijos išplatintame pranešime buvo nurodoma, kad pagrindinis argumentas atleisti S. Čaplinską buvo tai, jog jo centras laiku neperdavė Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinės sistemos (ULSVIS) kitam ministerijos paskirtam valdytojui – NVSC.

Ministerija pabrėžė, kad ULAC nebendradarbiavo su Visuomenės sveikatos centru „siekiant sklandaus sistemos perdavimo, tuo pažeisdamas teisės aktų reikalavimus, bei neužtikrino kitų, ministro įsakymu pavestų funkcijų vykdymo“.

Anot ministerijos, tai užkirto kelią NVSC galimybei laiku teikti duomenis atsakingoms institucijoms, o tai savo ruožtu apsunkino darbą siekiant operatyviai ištirti užkrečiamųjų ligų židinius ir identifikuoti protrūkius, taip pat sukėlė riziką, jog visoje ES Lietuvos gyventojams bus taikomi griežčiausi judėjimo ribojimai.

„S. Čaplinskas, neperduodamas ULSVIS, užkirto kelią NVSC tinkamai realizuoti įtvirtintas pareigas, susijusias su užkrečiamųjų ligų informacijos valdymu, židinių ištyrimu, informacijos teikimo kitoms Lietuvos bei Europos institucijoms“, – teigė ministerija.

S. Čaplinskas šiuos kaltinimus neigė.

Į Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo pareigas jis buvo grąžintas po palankaus Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimo pernai lapkritį. Teismas pripažino, kad S. Čaplinskas iš pareigų buvo atleistas nepagrįstai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)