Ilgos eilės JK ligoninėse – vis labiau aštrėjanti problema šalyje: priversti laukti net ir tie, kuriems pagalba reikalinga nedelsiant, žmonės dažniausiai neturi kitos išeities.

Tačiau 65 metų Šiaurės Airijos gyventoja Elizabeth McCallen sugebėjo eiles apeiti – klubų operacijos laukusi moteris pasinaudojo vadinamąja „Cross Border“ direktyva, kuri suteikia teisę gydytis visoje Europos Sąjungoje, o reikiamą finansavimą gauti iš vietinės sveikatos apsaugos sistemos (NHS).

Ir senjorė pasirinko Lietuvą, kurioje praėjusią vasarą jai sėkmingai atliktos abiejų klubų operacijos.

„Namuose tų operacijų būčiau laukusi 2,5 metų – tokia ilga buvo eilė“, – leidiniui „Ulster Herald“ sakė Elizabeth McCallen.

Moteris tikina, kad gydymas ir reabilitacija Lietuvoje buvo tiesiog puikūs.

„Vieta buvo nuostabi: 2 dienas po praleidau ligoninėje, vėliau buvo skirta reabilitacija – SPA procedūros, sulaukiau fizioterapijos procedūrų, masažų – visko, ko reikėjo greitesniam atsigavimui.

Tiesa, galima iš karto po operacijos vykti namo. Reabilitacija – papildoma galimybė“, – pasakojo moteris.

Ji teigia neabejojanti, kad grįš gydytis į Lietuvą – moteris laukia kelio operacijos, o eilė gimtojoje šalyje yra labai ilga: vėl tektų praleisti apie pustrečių metų.

„Tik nežinau, ar NHS finansuos gydymą po „Brexit“. Man 65 metai, nematau reikalo sėdėti ir laukti operacijos ilgiau nei 2 metus, kai yra tokios galimybės“, – sakė Elizabeth.

Pasirinkimą gydytis Lietuvoje ji vadina „pačiu geriausiu sprendimu gyvenime“ ir ragina kitus tautiečius žengti šį žingsnį.

„Manau, kad dauguma JK šeimos gydytojų neinformuoja žmonių apie šią galimybę. Ji ne tik padeda pacientams peršokt eilę, bet ir trumpina pačią eilę čia“, – samprotavo moteris.