Auksinio stafilokoko štamas USA300 lengvai plinta per tiesioginius odos kontaktus. Ši bakterija gali išgyventi ant paviršių, todėl ja galima apsikrėsti žmonių pilnuose autobusuose ar metropoliteno traukiniuose.

USA300 pirmą kartą buvo nustatyta Jungtinėse Valstijose, bet dabar išplito ir Didžiojoje Britanijoje, skelbia laikraštis.

Daktarė Ruth Massey iš Bato universiteto Biologijos ir biochemijos fakulteto sakė, jog auksinis stafilokokas USA300 yra atsparus kelioms plačiai naudojamų antibiotikų rūšims ir ant odos gali sukelti didelius pūlinius. Sunkesniais atvejais ši bakterijos atmaina sukelia kraujo užkrėtimą arba plaučių uždegimą, kurio metu nyksta plaučių audiniai. 

Per pastaruosius metus Britanijoje buvo užfiksuota 1000 atvejų, kai žmonės apsikrėtė antibiotikams atspariu auksiniu stafilokoku. 200 iš jų buvo apsikrėtę būtent USA300 štamu. Tai rodo, kad šios rūšies bakterijos puikiai prisitaikė prie išorinės terpės sąlygų. 

R. Massey teigė, kad viešumoje plintantis USA300 štamas yra pavojingesnis, nes turi specifinę ląstelės sienelę. 

„Naudodamasi jutimine sistema ši bakterija kontroliuoja, kada gali išleisti toksinus, todėl liga pasireiškia tik tada, kai bakterija jau būna įsitvirtinusi organizme“, - sakė ji.

Dauguma antibiotikų ardo būtent bakterijų ląstelės sieneles, tačiau tam, kad būtų atsparesnės, bakterijos pradeda tobulinti savo sieneles.

Viešumoje plintančios bakterijų rūšys turi išvysčiusios kitokias sieneles negu ligoninių bakterijos. Jos jaučia aplinką ir geba išleisti toksinus reikiamu metu, todėl sugeba apkrėsti jaunus ir sveikus žmones, o ne nusilpusius pacientus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)