Šį sprendimą priėmę Parlamento nariai išklausė tik dalį medikų: pediatrai įsitikinę, kad fluoras išgelbės šimtų tūkstančių vaikų dantis. Nuo ėduonies ypač kenčia vaikai iš nepasiturinčių šeimų.

Tačiau nebuvo išklausyti tie, kuriems toks priverstinis gydymo būdas nepriimtinas. Projekto priešininkai tikina, jog fluoras ne tik gydo, bet ir žudo – retėja jį vartojančių žmonių kaulai, sveiki dantys pasidengia gelsvomis dėmėmis, gali išsivystyti kaulų vėžys, mažėja raudonųjų ir baltųjų kraujo kūnelių, kaulėja kremzlės.

Valdžios sprendimą iškritikavo ir kovotojai už žmogaus teises. Esą gydyti per prievartą draudžia JK konstitucija.

Savo ruožtu Britų odontologų asociacija patvirtino, kad vandens sodrinimas fluoru yra efektyvus kovoje su dantų ligomis. Birmingeme, kur tokį vandenį žmonės geria jau 40 metų, ėduonies atvejų yra dvigubai mažiau nei Mančesteryje, kur geriamas įprastas vanduo. Jorko universitete atlikti tyrimai įrodė, kad fluorizuotas vanduo mažina ėduonies riziką 15 procentų.

Šiuo metu JK vis dažniau pasitaiko atvejų, kai penkerių metų neturintiems vaikams tenka šalinti ėduonies sugadintus dantis. Tam mažiesiems ligoniams tenka taikyti bendrąją narkozę.

Fluoro geriamajame vandenyje yra ir dabar, tačiau jo kiekis – labai menkas. 2003-aisiais Vyriausybė jau buvo pritarusi papildomam vandens fluorizavimui, tačiau tąkart tai daryti sutiko tik kelios vandens perdirbimo įmonės. Kitos pabūgo teismų, kuriais grasino žmogaus teisių gynėjai.

Šįkart valdžia nusiteikusi ryžtingiau, nes visuotiniam vandens fluorizavimui pritarė ir parlamentarai. Tai ne pirmas kartas, kai Parlamentas diktuoja žmonėms, kaip jie turėtų rūpintis savo sveikata. Praėjusių metų gegužę grūdų perdirbėjai buvo priversti į miltus dėti daugiau folio rūgšties, kuri esą mažina naujagimių apsigimimų skaičių. Šis sprendimas atsiliepė folio rūgštį kaip maisto papildą ir taip vartojančių žmonių sveikatai. Vitamino perteklius skatina nemigą, vangumą, prastą savijautą.

Kad panaši istorija nesikartotų ir su fluoru, medikai jau dabar informuoja žmones, kaip neutralizuoti jo perteklių. Rekomenduojama gerti pieną, o vandenį – virinti. Tada dalis fluoro su kalcio druskomis nusėda vandenyje, o gerti jį galima tik pašalinus nuosėdas. Žmonės taip pat raginami vartoti daugiau vitamino C, kuris padeda greičiau pašalinti fluoro perteklių iš organizmo.