Ekspertų komanda iš Roterdamo Erasmus medicinos centro, vadovaujama Rono Fouchierio, rugsėjį pranešė sukūrusi mutavusią H5N1 paukščių gripo versiją, kuri galėtų plisti tarp žinduolių.

„Turime būti labai budrūs“, - pareiškė Prancūzijos sveikatos reikalų ministras Xavieras Bertrandas.

H5N1 paukščių gripo štamas baigiasi mirtimi net 60 proc. visų šios ligos atvejų, kai suserga žmonės. Iš viso ši liga pasiglemžė jau 350 žmonių gyvybes.

Žinios apie mutavusio viruso sukūrimą paskatino nuogąstavimus, jog virusas gali persikelti į gamtą. Be to, imta baimintis, jog šiuo virusu kaip galingu ginklu gali susidomėti teroristai.

Europos Sąjungos sveikatos reikalų komisaras Johnas Dalli žurnalistams sakė Olandijos valdžios pareigūnų buvęs patikintas, jog dirbtinis virusas yra visiškai saugus.

„Olandijos pareigūnai oficialiai patvirtino, jog virusas laikomas labai saugioje vietoje, leidimai išduodami labai griežta tvarka, o ekspertai, dirbantys su virusu, privalo laikytis specialių taisyklių“, - sakė J. Dalli.

„Viena iš svarbiausių užduočių... užtikrinti, jog būtų tinkamai elgiamasi su informacija, susijusia su tyrimu, būtina garantuoti, kad informacija apie mutaciją nepasklistų“, - teigia J. Dalli.

R. Fouchierio pareiškime teigiama, jog jo komanda nustatė, kad „įmanomas viruso perdavimas žmogaus žmogui“. Ir tai vyksta žymiai paprasčiau nei iki šiol manė mokslininkai.

„Laboratorijoje buvo įmanoma pakeisti H5N1 į tokį virusą, kuris galėtų lengvai plisti oru. Šis procesas (mutacija) neretai vyksta ir natūraliai“, - pažymi R. Fouchieris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją