„Gyvenimo tempas tiesiog žaibiškas, tačiau viskas sustojo, kai mano vaiką pradėjo pykinti, kitos dienos ryte jis tapo vangus, karščiavo“, – socialiniame tinkle šeštadienį rašė berniuko mama.

Nuo anginos iki trūkusio apendicito

Kovo 8 dieną berniukas atsidūrė Jonavos ligoninės Vaikų skyriuje. Ten iš jo piršto buvo paimtas kraujas ir diagnozuota angina. Prasidėjus viduriavimui, diagnozė buvo papildyta – dar ir žarnyno infekcija.

„Be papildomo kraujo tyrimo iš piršto, daugiau jokie tyrimai nebuvo atlikti. Kai po keturių dienų temperatūra jau šoktelėjo iki 40oC, paprašiau siuntimo į Kauną, nors buvo pabrėžta, jog tai žarnyno infekcija ir angina, kito gydymo t. y. 3 penicilino dozių per dieną mano vaikas negaus“, – socialiniame tinkle rašė berniuko mama.

Visgi berniukas buvo nugabentas į Kauno klinikinę ligoninę ir paguldytas į Intensyvios terapijos skyrių.

Šioje įstaigoje buvo paimtas išmatų pasėlis, pakartotas kraujo tyrimas.

„Čia gydytojai pasakė „gal ir buvo ta angina, bet pas vaiką šiuo metu įtariama salmoneliozė, laukiame, ar laboratorijoje užaugs bakterija”, – atpasakojo berniuko mama.

Po dviejų dienų berniukas buvo perkeltas į bendrą skyrių, nors salmoneliozės bakterija laboratorijoje taip ir neišaugo.

„Kai atsidūrėme bendrame skyriuje, gydytojams vis kartojau – pilvas, pilvas! Vaikas aiškiai parodė, jog jam skauda ir dar pasakė! Gydytojos tik paklausydavo, sakydavo „gurgia”. Na gerai, aš ne medikė tad tylėjau, neturiu gi kompetencijos“, – pasakojo berniuko mama.

Moteris sakė, kad šis berniuko skundas gydytojų nebuvo fiksuotas.

„Galiausiai mano žodžius išgirdo dar po dviejų dienų, kai mano vaikui pagaliau buvo atlikta echoskopija. Diagnozė išmušė iš vėžių – trūkęs apendicitas... Taip per vieną savaitę mano vaikas atsidūrė jau trečioje gydymo įstaigoje – Kauno klinikose. Čia jau mano berniukas buvo skubiai operuojamas, tačiau viskas buvo ne taip, kaip planuota, – socialiniame tinkle rašė berniuko mama.

– Vaikui yra įstatyti drenai, kurie padeda išvalyti apendiksą nuo pūlių. Jam bus reikalinga dar viena operacija pačio apendicito šalinimui. Mano vaikas dėl daktarų bus pumpuojamas trijų rūšių antibiotikais ir būdamas 2 metų ir 4 mėn. bus patyręs dvi operacijas.“

Kaip berniuko mamai pasakojo Kauno klinikų gydytojai, vaiko organizmas po trūkusio apendikso apsisaugojo. „Sako, pas kai kuriuos žmones susidaro organizmo gynybinė reakcija, o paskui plyšta ir išsilieja viskas pilvo ertmėje. O kai išsilieja, tai sako, valandų reikalas būtų. Tai gerai, kad taip susiklostė ir nesibaigė tragiškai“, – kalbėjo berniuko mama.

Vaikas vis dar guli Kauno klinikose, tik vakar jis buvo išleistas iš Reanimacijos skyriaus.

„Vaiko būklė geresnė, ar bus komplikacijos, viskas priklausys nuo organizmo. Dar viena operacija tikrai bus reikalinga pašalinti apendiksui, tik neaišku, kada – po mėnesio ar po dviejų. Bus stebima, kaip vaiko organizmas reaguos į antibiotikus, šiai dienai jis juos gauna 3 rūšių, plius dar nuskausminamieji. Ar nesusidarys žarnyno nepraeinamumas, kas ateityje bus – irgi klausimas. Gydytojai sako, kad viskas priklausys nuo to, kaip sureaguos organizmas. Sako, kad vieniems susidaro mazgai. Todėl neaišku, kaip bus, – pasakojo berniuko mama.

– Kauno klinikų gydytojai sako, kad mažiems vaikams labai sunku nustatyti apendicitą. Manau, jei Jonavoje mums būtų padarę echoskopą, nes jau ir vėmė, ir gausiai viduriavo, CRB buvo labai aukštas, temperatūra buvo iškilusi iki 40oC, būtų matę pakitimus.“

Prasidėjo vidaus auditas

Jonavos ligoninės direktorė nurodė, kad su šia informacija kolektyvas yra susipažinęs.

Šioje gydymo įstaigoje pagal direktoriaus įsakymą pirmadienį pradėtas vidaus auditas dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės pacientui.

„Informaciją išsamiau pateiksime po audito, jei vadovaujantis Duomenų apsaugos nuostatomis, viešinti sutiks paciento tėvai“, – DELFI komentavo ligoninės direktorė Aldona Balutienė.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos Pacientų teisių skyrius nagrinėja pacientų ar jų atstovų skundus dėl galimai pažeistų jų teisių, taip pat dėl teiktų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės.

„Socialinėje erdvėje aprašytas atvejis dėl berniuko gydymo VšĮ Jonavos ligoninės Vaikų ligų skyriuje galėtų būti tiriamas Akreditavimo tarnyboje, jei paciento motina nuspręstų kreiptis į tarnybą. Kiekvienas paciento skundas ir jo klinikinis atvejis reikalauja kruopštaus išsamaus tyrimo, vertinant visus susijusius paciento medicininius dokumentus ir juose esančius įrašus bei teisės aktus, todėl pagrįstas ir kompetentingas išvadas dėl Jūsų paminėto atvejo Tarnyba galėtų pateikti tik atlikusi asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės kontrolę, – DELFI sakė Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktorė Nora Ribokienė.

– Pažymėtina, kad dėl galimai pažeistų paciento teisių, būdama paciento įstatymine atstove, berniuko mama pirmiausia turėtų kreiptis į VšĮ Jonavos ligoninę su skundu, o gavusi įstaigos atsakymą, kuris jos netenkina – į Tarnybą.“

Nora Ribokienė

Prieš kelerius metų Akreditavimo tarnyba VšĮ Jonavos ligoninėje yra atlikusi eilę patikrinimų ir įvertinusi pacientams teiktų sveikatos priežiūros paslaugų kokybę:

- 2015 m. buvo atlikti 2 patikrinimai dėl priėmimo skubios pagalbos skyriuje teiktų paslaugų, vieno patikrinimo atveju buvo nustatyti pažeidimai, dėl kurių įstaiga buvo įspėta.

- 2016 m. buvo atlikti 3 patikrinimai dėl pacientams teiktų ambulatorinių konsultacinių paslaugų, visais šiais atvejais Akreditavimo tarnyba nustatė pažeidimus bei dėl jų įspėjo įstaigą.

„Skundų dėl Vaikų ligų skyriaus teiktų paslaugų Akreditavimo tarnyba nėra gavusi, taip pat nėra atlikusi ir neplaninių patikrinimų šiame skyriuje“, – komentavo N. Ribokienė.

Ministerija laukia, kada bus galima imtis pokyčių

„Pirmiausia apgailestaujame ir atsiprašome, kad mama ir jos vaikutis turėjo susidurti su tokia neteisybe gydymo įstaigose, kol gavo kokybiškas paslaugas mažasis pacientas. Deja, tenka konstatuoti, kad šis laikas regioninėje gydymo įstaigoje buvo sugaištas veltui ir dėl to reikiamos bei kokybiškos gydymo paslaugos suteiktos vėliau, nors tai turėjo būti padaryta kiek galima greičiau, – DELFI komentavo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

– Žinoma, tam turėjo būti laiku suteiktos pirminės paslaugos regioninėje gydymo įstaigoje – kokybiškai įvertinta mažojo paciento sveikatos būklė ir tuomet nedelsiant tolimesniam gydymui jis turėjo būti išsiųstas į tą gydymo įstaigą, kuri gali suteikti reikiamas kokybiškas paslaugas.“

Ministerija skatina pacientus netylėti ir apie tokias istorijas.

„Dėkojame mažojo paciento mamai, kad ryžosi apie tai prabilti. Tik kalbėdami ir viešindami tokias istorijas galime tikėtis sulaukti palaikymo siūlomai gydymo įstaigų pertvarkai, kuri vis atidedama, – sakė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

– Taip pat primename, kad šiuo atveju dėl paslaugų kokybės galima teikti skundą jas teikusiai gydymo įstaigos vadovybei bei kreiptis į Akreditavimo tarnybą, kuri visuomet atsakingai tiria pacientų gaunamus skundus dėl gydymo paslaugų kokybės.

Lina Bušinskaitė – Šriubėnė

Tokios istorijos tik parodo, jog pokyčiai sveikatos sistemoje – labai reikalingi ir kaip neišvengiamai reikia pertvarkyti gydymo įstaigų tinklą. Būtent tai ir siekia padaryti ministras A. Veryga, tai yra numatyta ir Vyriausybės programoje. Tik, deja, vis nepavyksta, nes gydymo įstaigų pertvarkai buvo užkirstas kelias kelis kartus – tiek Seime, tiek Prezidentūroje.“

Ministerija tikisi, kad pavyks ir bus sudarytos teisinės galimybės pertvarkyti šalies gydymo įstaigas. „Pavyzdžiui, šiuo atveju labai svarbu kalbėti apie regioninių gydymo įstaigų perprofiliavimą. Siekiant išsaugoti visas regionines gydymo įstaigas, kad nebūtų uždaryta nei viena, jos savo veiklą turėtų perorientuoti kita linkme ir teikti tokias gydymo paslaugas, kurias geba, ir kurių labiausiai reikia to regiono pacientams, – sakė ministro patarėja.

– Galbūt naujai išrinkti merai bus linkę ir pozityviai nusiteikę keisti situaciją savo regionuose.“

„Mano intencija buvo nepasiekti kažko vardan savęs, mano vaikui blogiau nebus, bet, tikiuosi, kad bent truputį medikai atidžiau žiūrės į vaikus, nes jie juk tiksliai negali įvardyti, kur jiems skauda. Noriu truputį juos pajudinti dėl vaikų gerovės“, – sakė berniuko mama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)