Asociacijos vadovės Danos Migaliovos teigimu, panašūs genetinio tyrimo metodai buvo taikomi XX a. ketvirtajame dešimtmetyje hitlerinėje Vokietijoje, buvusios Sovietų sąjungos valstybės turi 50 metų okupacijos patirtį. Tai buvo bandymai “išvalyti” visuomenę, sukurti “sveikų” ir “stiprių” tarybinių piliečių visuomenę.

Bendrijos narių manymu, visuotinis nėščiųjų tikrinimas atima pasirinkimo teisę, tokiu būdu pabrėžiama, kad “sveikoji” visuomenės dalis asmenis su negalia laiko “menkaverčiais”, traktuoja juos kaip naštą. Ieškoma priemonių, ne kaip nustačius vystymosi sutrikimą, mokyti šeimą su juo gyventi ir integruotis, bet kaip pašalinti šią naują “problemišką šeimai ir visuomenei” gyvybę.

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos “Viltis” vienijami tėvai, vertindami Sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyvą, pažymi, kad, net ir turėdami galimybę išsitirti dėl galimų raidos sutrikimų, jie sąmoningai nesikreipė į genetikus, laikydamiesi nuostatos, kad niekas negalėtų pakeisti jų nuostatos priimti užsimezgusią gyvybę. Jų teigimu, Lietuvoje kyla reali grėsmė suskirstyti visuomenę į “pilnaverčius” ir “nepilnaverčius” piliečius.

Bendrija “Viltis” pritaria ir dėkoja JE Kardinolui A. J. Bačkiui, kuris pabrėžė, kad: „Daugelį metų globodamas neįgalius vaikus, bendraudamas su jų šeimomis regėjau sukrečiančių meilės, žmogiškumo, jautrumo ir džiaugsmo pavyzdžių. Visuomenė, kuri apsisprendžia žudyti savo narius tik todėl, kad jie neatitinka tam tikrų, pačios visuomenės – šiuo atveju Sveikatos apsaugos ministerijos – susikurtų normų, išsigimsta. Tą liudija didžiai liūdna nacių Vokietijos, praktikavusios eugeniką, patirtis".

Kelia nerimą ir tai, kad prevencinė programa, prasidedanti nuo prenatalinės diagnostikos gali plėstis į kur kas nuoseklesnę “valymo” programą, kuomet šeima nebeteks teisės pati nuspręsti, gimdyti ar ne vaiką su galimais apsigimimais.

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos “Viltis” iniciatyva bei Sveikatos apsaugos ministerijos pademonstruoto progresyvaus požiūrio dėka, nuo 1996m. Lietuvoje buvo pradėtos teikti ankstyvosios reabilitacijos paslaugos, apmokamos iš privalomojo sveikatos draudimo.

Kadangi lėšų šioms paslaugoms nepakanka, bendrijos “Viltis” pozicija yra tokia, kad vietoj planuojamų prenatalinių tyrimų programos, kur kas tikslingiau būtų skirti papildomai lėšų iš šių planuojamų prevencinių programų ankstyvajai reabilitacijai. Praktika rodo, kad anksti pradėjus koreguoti raidos sutrikimus, pasiekiama gerų rezultatų, šeima išmokoma gyventi su vaiku su negalia, vaikui suteikiamos galimybės ugdytis pagal jo polinkius ir sugebėjimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją